Skip to main content

Το πάρτι με τους υποψήφιους δημάρχους και οι... Μίχαλοι του ΣΕΒ

Οι νέες διαγραφές στη ΝΔ, οι γαλάζιοι μνηστήρες για τον δήμο Θεσσαλονίκης, ο υπερήφανος μπαμπάς Καράογλου και το νέο βιβλίο Τρεμόπουλου

-Μαθαίνω πως ο κ. Μίχαλος δεν θα είναι η μόνη διαγραφή από τη ΝΔ για τέτοιους λόγους, αλλά έπονται κι άλλες. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για στελέχη του ΣΕΒ που είναι στην πόρτα της εξόδου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για εισόδους προς το παρόν η Πειραιώς λέει «περιμένετε». Θα έρθουν κι αυτές, όμως κάθε στέλεχος ή βουλευτές που αποχωρεί από τους ΑΝΕΛ ή αισθάνεται πικρία και φεύγει από άλλα κόμματα, δεν θα γίνεται άμεσα και άκριτα δεκτός στη ΝΔ. Κάθε περίπτωση εξετάζεται εξονυχιστικά, καθώς και στο παρελθόν –λένε «γαλάζια» στελέχη- έγιναν «μεταγραφές», αλλά αποδείχτηκε ότι έγιναν βιαστικά και δημιουργήθηκαν προβλήματα. Διεύρυνση μεν, αλλά κατόπιν σκέψεως...

-Ένα εξαιρετικό βιβλίο, που καταγράφει το «πογκρόμ του 1931 στη Θεσσαλονίκη» και τον εμπρησμό του Κάμπελ και άλλων συνοικιών της πόλης, παρουσιάστηκε μια μέρα πριν τη θλιβερή επέτειο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το «Τα τρία Ε (ΕΕΕ) και ο εμπρησμός του Κάμπελ» του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Το βιβλίο δεν αναλώνεται απλώς σε μια κριτική των γεγονότων, αλλά ουσιαστικά σε μια επανακαταγραφή της ιστορίας, μια επαναδιατύπωση εξαιρετικά επίκαιρη. Ντοκουμέντα σε συνδυασμό με μια συσχέτιση της τότε κατάστασης με τη σημερινή. Αξίζει να το αναζητήσετε και να το διαβάσετε με προσοχή και ανοιχτό μυαλό... Σκεφτείτε ότι ένα χρόνο πριν ο συγγραφέας του κ. Τρεμόπουλος είχε προϊδεάσει για τη νέα δουλειά του στο 7οGreenwave Festival, όταν επιχειρούσε ένα συσχετισμό των εθνικιστών και των ναζιστών του Μεσοπολέμου με τις σημερινές αντίστοιχες ακραίες εκφράσεις. Παράλληλα με την προσπάθεια πολιτικής επαναδραστηριοποίησής του (μετά το μπάχαλο στον οικολογικό χώρο) ο κ. Τρεμόπουλος ολοκλήρωσε μια εξαντλητική έρευνα, που απέδωσε καρπούς.

-Το πάρτι με τους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και μάλιστα με αμείωτη ένταση. Ειδικά από τον κεντροδεξιό χώρο, ούτε οι πληροφορίες περί κατάληξης της ΝΔ σε στήριξη του Πάρη Μπίλλια ηρέμησαν τα πράγματα. Αντιθέτως, ώθησαν περισσότερους «γαλάζιους» μνηστήρες στην εκδήλωση των φιλοδοξιών τους. Αν δεν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση τίποτα δεν έχει τελειώσει, λένε «γαλάζια» στελέχη στη Θεσσαλονίκη. Ενώ εντείνονται και οι πιέσεις προς την «Πειραιώς» να αλλάξει γνώμη... και ορισμένοι προτείνουν ή ετοιμάζονται να προτείνουν κατάλληλους υποψήφιους δημοσίως. Διαφορετική φέρεται να είναι η άποψη στα κεντρικά του κόμματος, όπου παρουσιάζουν ως «κλειδωμένη» την υποψηφιότητα Μπίλλια. Έτσι, κεντροδεξιοί υποψήφιοι τελικά μπορεί να προκύψουν περισσότεροι από έναν. Αποτέλεσμα θα είναι το αστικό κομμάτι των ψήφων του δήμου Θεσσαλονίκης δυνητικά να μοιραστεί σε πολλά κομμάτια - αν και το σημαντικότερο παραδοσιακά το αποσπά η επίσημη υποψηφιότητα της ΝΔ. Καθώς κάτι συνεχίζει να παίρνει η υποψηφιότητα Γιάννη Μπουτάρη, κάτι θα πάρει του Μάκη Κυριζίδη, κάτι του Χάρη Αηδονόπουλου, κάτι του Σπύρου Βούγια και κάτι του Βασίλη Μωυσίδη, κάτι κάποιου νέου ενδεχόμενου υποψήφιου από το μέτωπο των "6" στον δήμο. Κι αν κάποιος τους έφερνε σε συνεννόηση; Όχι όλους, αλλά τουλάχιστον όσους πρόσκεινται στη ΝΔ, για να υπάρξει μια έκφραση στο πρόσωπο ενός; Άλλον «γεφυροποιό» εκτός από το κόμμα -όταν ασχοληθεί σοβαρά- δεν βλέπω.

-Ευτυχής μπαμπάς ο Θεόδωρος Καράογλου, αφού η κόρη του Βανέσσα αποφοίτησε ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Royal College of Art, με τίτλο «MA Service Design». Γεμάτος υπερηφάνεια ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στο παιδί του, χωρίς πάντως να παραλείψει τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα. Σχολιάζοντας την απουσία της Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά από τις εκδηλώσεις για την 105η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών έγραψε: «H κα. Κόλλια-Τσαρουχά, με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, θέλησε να απαντήσει στο παρακάτω σχόλιο που έκανα για εκείνη στις 21 Ιουνίου, επικαλούμενη την εθνική ευθύνη. Της προτείνω λοιπόν -εάν τολμά- να κάνει μια βόλτα στη Λεωφόρο Μεραρχίας των Σερρών και να ρωτήσει τους συμπολίτες της τι γνώμη έχουν για τη συμφωνία των Πρεσπών! Αυτό θα ήταν πιο χρήσιμο από το να επικαλείται "ανειλημμένες υποχρεώσεις" για να μην παραστεί στις σημερινές επετειακές εκδηλώσεις των Σερρών, "θυσιάζοντας" τον Παναγιώτη Κουρουμπλή...».