Skip to main content

Το Πατριαρχείο Μόσχας εποφθαλμιά το Οικουμενικό

Το εμπιστευτικό τηλεγράφημα που συνέταξε ο Αμερικανός πρόξενος τον Ιούλιο του 2009 καταλήγει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο...

Το εμπιστευτικό τηλεγράφημα που συνέταξε ο Αμερικανός πρόξενος τον Ιούλιο του 2009 καταλήγει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει λόγους να ανησυχεί για τις φιλοδοξίες της Ρωσίας. Εννοεί τον χαρακτηρισμό του Πατριαρχείου της Μόσχας ως Οικουμενικό. Ήδη ο πατριάρχης Ρουμανίας τάχθηκε φανερά εναντίον  του κ. Βαρθολομαίου.

Ο Αμερικανός πρόξενος σημειώνει και την πιθανή συνενοχή της Τουρκίας, που έχει και πολιτικές προεκτάσεις. «Στην πραγματικότητα, μια απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ή μελλοντική δυνατότητα του Πατριαρχείου να έχει μητροπολίτες διαφόρων εθνικοτήτων μπορεί τελικά να είναι για την Τουρκία μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μειώσει την επιρροή των Ελλήνων στα θέματα του Πατριαρχείου», αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα.
Έτσι εξηγείται και η πρόσκληση της Τουρκίας προς Έλληνες μητροπολίτες -την οποία πολλοί αποδέχθηκαν- να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα.