Skip to main content

Το παιχνίδι ευθυνών ενόψει προδιαγεγραμμένης αποτυχίας για τα Σκόπια

Οι δηλώσεις των πολιτικών για την εθνική επέτειο και τη νίκη των εχθρών, το ταξίδι Κοτζιά στα Σκόπια και οι κόκκινες γραμμές της πΓΔΜ

Ζητώ την βοήθεια των αναγνωστών, επειδή δεν διάβασα τόσα βιβλία όσα ο Καρανίκας, και έχω ατελή μόρφωση. Εχθές, στην Αθήνα, μετά την παρέλαση μαθητών έκαναν δηλώσεις οι πολιτικοί. Το νόημα όλων ήταν ότι ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε οποιονδήποτε εχθρό.

Ποιον εχθρό νικήσαμε όμως, βρε παιδιά, και είχαμε εχθές επέτειο; Κανείς πολιτικός δεν τον ανέφερε. Δεν είχε όνομα αυτός ο εχθρός που νικήσαμε και απελευθερωθήκαμε; Όποιος γνωρίζει ας μου το πει, για να μη μείνω βυθισμένος στο σκότος της αμάθειάς μου.

Ο Νίκος Κοτζιάς ολοκλήρωσε το ταξίδι του στα Σκόπια, δηλώνοντας ότι «φεύγει πιο αισιόδοξος απ’ ότι ήρθε».  Όμως, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις, κι ενώ διατηρείται μια δυναμική επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας, οι δύο πλευρές έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών ενόψει προδιαγεγραμμένης αποτυχίας.

Η επιμονή της ΠΓΔΜ στις κόκκινες γραμμές της και η διαρροή της συνομιλίας Ντιμιτρόφ με ομάδα ξένων πρεσβευτών, στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για "παραλογισμούς" στις θέσεις της Αθήνας, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά.

Αυστηροί οι έλεγχοι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για λαθρεμπόριο. Οι ταξιδιώτες πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε άτομο μπορεί να μεταφέρει 800 τσιγάρα (τέσσερις κούτες), 400 πουράκια ή 200 πούρα ή 1 κιλό χύμα καπνό. Αλκοόλ 10 λίτρα συμπυκνωμένου, 90 λίτρα κρασιού, ή 110 λίτρα μπύρας ανά άτομο. Βενζίνη μόνο στη δεξαμενή του αυτοκινήτου.

Σάλο έχει προκαλέσει στους οπαδούς του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αποκάλυψη ότι τα νέα μπλε βρετανικά διαβατήρια θα κατασκευάζονται από γαλλο-ολλανδική εταιρεία. Γιατί όχι από βρετανική, υποστηρίζουν! Στην Ελλάδα όμως ο αφελληνισμός πέτυχε. Μέχρι και ο στρατός αγοράζει τουρκικά προϊόντα.

Τελικά, ποιος είναι ο πλανητάρχης; Οι ΗΠΑ ή η Τουρκία, που φτύνει τους Αμερικανούς εδώ και χρόνια και νομίζουν ότι ψιχαλίζει; Είπε πάλι ο Τσαβούσογλου: «Μια χώρα που ισχυρίζεται ότι καταπολεμά την τρομοκρατία και καταλαμβάνει χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, υποστηρίζει τώρα τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως όλοι βλέπουν. Αν κάποιος δεν μπορεί να  το δηλώσει ξεκάθαρα, ο καθένας το βλέπει», δήλωσε.

Η διοίκηση τουρκικού πανεπιστημίου απείλησε όσους δεν παραβρεθούν σε ομιλία του Ερντογάν, με άρση της μονιμότητάς τους. Προς τι η έκπληξη; Η διαφορά Ερντογάν και ελληνικής κυβέρνησης, είναι ότι ο Ερντογάν είναι ειλικρινής. Ό,τι κάνει δεν το κάνει στα μουλωχτά. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση - προειδοποίηση του Τούρκου πρύτανη, είναι η παρακάτω:

 «Όσοι δεν εργάζονται σήμερα πρέπει να λάβουν μέρος στην εναρκτήρια τελετή της διάσκεψης στην οποία θα παραβρεθεί ο πρόεδρος μας Ερντογάν. Αυτοί που θα πάνε πρέπει να βγάλουν φωτογραφίες εμπρός από την αίθουσα και να υπογράψουν έντυπο παρουσίας. Όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν την παρουσία τους δεν θα λάβουν καθεστώς μονιμότητας»,

Ο καθηγητής γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης υποστηρίζει το απόλυτα λογικό, αλλά τα παπαγαλάκια είναι αυτά που επηρεάζουν τον κόσμο, επειδή λένε τα δήθεν ευχάριστα. Λέγει ο Γ. Φίλης, ότι μπορεί τα ψηφίσματα της Ε.Ε. να είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από ψηφίσματα, αλλά μόνο από ισχυρή παρουσία αποτροπής από την πλευρά της Ελλάδας.