Skip to main content

Το PES επικρίνει το ΚΙΝΑΛ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε Μητσοτάκη-Γεννηματά από τις Βρυξέλλες πως έχουν συγκροτήσει «ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού»

Στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες συμμετείχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε λίγο μετά της 14:00 ώρα Ελλάδος στη σύνοδο και ανήρτησε στο Τwitter φωτογραφία, η οποία τον δείχνει να κάθεται δίπλα από τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Σε επόμενη ανάρτηση ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας. Πιστεύω βαθιά ότι η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, που ξεπέρασαν τις διαφορές του παρελθόντος και συνδιαμορφώνουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στην παρέμβαση του στην προπαρασκευαστική σύνοδο ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ότι έχουν συγκροτήσει «ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού».

Εξάλλου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεφ, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του PES με τη στάση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, η οποία, σημειωτέον, δεν έδωσε το «παρών» στη σύνοδο.

«Είναι σαφές ότι οι ηρωικές προσπάθειες των κυβερνήσεων, τόσο στα Τίρανα όσο και στα Σκόπια, να προετοιμάσουν τις χώρες τους για ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, αποφέρουν καρπούς και θα ωφελήσουν όχι μόνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, αφού οι δύο χώρες πάρουν τη θέση τους στο τραπέζι της ΕΕ», σημείωσε ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως «οι αποτυχημένοι διαχειριστές του παρελθόντος, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά, έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού. Δημαγωγούν, προσπαθώντας να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους. Η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες που ξεπέρασαν το παρελθόν και συνδιαμόρφωσαν ένα δίκαιο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κατασταλάξει τι ακριβώς θέλει: Συλλογικές ή μονομερείς λύσεις; Εμείς ζητάμε τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και την αναβάθμιση της δραστηριότητας της Frontex, καθώς, επίσης, και ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης των χωρών προέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών».

Όλοι οι συμμετέχοντες συνεχάρησαν την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή και καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, όπως και για τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισαν «ιστορικό επίτευγμα που κάνει περήφανες όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης».

Αργότερα την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με βασικό θέμα το μεταναστευτικό.