Skip to main content

«To πιο κρίσιμο έτος της μεταπολίτευσης το 2010»

Το 2010, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο, θα είναι το πιο κρίσιμο έτος της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος.
Το 2010 είναι το πιο κρίσιμο έτος της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, καθώς τους επόμενους 6 μήνες θα κριθεί αν η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα υποβαθμιστούν οριστικά ή αν θα τεθούν οι βάσεις για ένα αναβαθμισμένο εθνικό μέλλον, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

«Το κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση θα είναι το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Σταθερότητας και η συνεπής υλοποίησή του. Το κρίσιμο τεστ για τους κοινωνικούς εταίρους θα είναι η συμμετοχή και συμβολή τους σ’ έναν εθνικό διάλογο, που μας θέτει όλους ενώπιον των ευθυνών μας. Η χώρα μπορεί να τα καταφέρει εφόσον αναδεχθούμε το κόστος της συλλογικής προσπάθειας, δέσμευσης και συνέπειας», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Σημείωσε πάντως ότι η κοινωνία σήμερα είναι συνειδητοποιημένη και ώριμη να αποδεχθεί θυσίες, αρκεί να είναι κατανεμημένες σε όλους ανάλογα με τις πραγματικές -όχι μόνο τις δηλούμενες- δυνατότητές τους και να εμπεριέχουν αναπτυξιακή προοπτική.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι από μόνος του δείχνει την κατεύθυνση εξόδου από την κρίση -δεν τη διασφαλίζει. «Η δημοσιονομική εξυγίανση και η αποκατάσταση της αναπτυξιακής δυναμικής του τόπου εξαρτώνται από τη συνδυασμένη και συνεπή εκτέλεση του Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Ανάπτυξης και Σταθερότητας, καθώς και από την πολιτική βούληση να πραγματοποιούνται, έγκαιρα και αποφασιστικά, παρεμβάσεις -με συνέχεια και σταθερότητα», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ακόμη τα εξής:

 -Για το φορολογικό σύστημα: Στο στόχαστρο ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος πρέπει να είναι οι έχοντες που δε δηλώνουν, όχι οι κατέχοντες που πληρώνουν. Ο «μαύρος πλούτος» αποτελεί την αδιερεύνητη μαύρη τρύπα της φορολογίας -και οικονομίας μας.

 -Για το ασφαλιστικό: Κράτησε αποστάσεις από την πρόταση για τη δημιουργία ταμείου για το ασφαλιστικό, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε τη μακρόχρονη βιωσιμότητα του συστήματος με τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται, εφαρμογή των ισχυόντων νόμων και μείωση της σπατάλης, της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας και μετά, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε χρηματοδοτικές ενέσεις αν αυτό απαιτείται μεταβατικά μέχρι την οριστική εξυγίανση. «Η εξεύρεση πόρων απλώς για να καλύπτουμε τα διογκούμενα ελλείμματα του συστήματος, οδηγεί πιο γρήγορα στη χρεοκοπία».

 -Για την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Εργαζόμενοι και εργοδότες μπορούν να θωρακίσουν τα κοινά τους συμφέροντα, τη δουλειά τους, επιδεικνύοντας πνεύμα ενότητας και όχι αντιπαλότητας. Πιστεύω ότι όλοι οι κοινωνικοί εταίροι θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με συνείδηση της δύσκολης συγκυρίας, με ωριμότητα και υπευθυνότητα. Έτσι, ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία γρήγορα και ομαλά, όπως έγινε και πριν από δύο χρόνια. Πρώτο μας μέλημα είναι να πούμε όχι σε νέα λουκέτα, όχι σε απολύσεις. Η αμέσως επόμενη προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουμε την εποικοδομητική μας συνεισφορά στον κοινωνικό διάλογο και στις επιτροπές για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό. Και αμέσως μετά, να συγκεντρωθούμε στην προσπάθεια για να προσδώσουμε αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία μας. Αυτό άλλωστε ήταν και το πνεύμα της πρότασης του ΣΕΒ προς τη ΓΣΕΕ για κοινωνικό συμβόλαιο ενόψει των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουμε.