Σάββατο 8 Αυγούστου 2020
x

ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΑ ΛΟΓΩ ΟΗΕ...

Μέχρι 1.000 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ στο στρατόπεδο «Βογιατζόγλου». Το πρώτο που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία. Αυτοψία χτες στο χώρο.

Η πρώτη ίσως τόσο οργανωμένη προσπάθεια φιλοξενίας προσφύγων γίνεται στο στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» στα Λαγκαδίκια, όπου την ευθύνη αναλαμβάνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μάλιστα, έπειτα από αυτοψία που έγινε χτες στο χώρο, ανακοινώθηκε πως εκεί θα φιλοξενούνται μόνο οικογένειες προσφύγων, με συγκεκριμένα κριτήρια και κατόπιν αίτησης για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ασύλου του ΟΗΕ.

Αρχικά θα στηθούν 120 σκηνές των πέντε ατόμων η καθεμιά, οπότε θα φιλοξενηθούν 600 άτομα, με προοπτική ο αριθμός αυτός να φτάσει στα 1.000. Οι εργασίες του Στρατού έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά, ενώ αναμένεται στο χώρο να φιλοξενηθούν σχεδόν αποκλειστικά Σύριοι και Ιρακινοί.

Όσες οικογένειες μεταφερθούν στην περιοχή θα πρέπει όχι μόνο να έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο, αλλά βάσει αυτού θα γίνεται η επιλογή τους, ώστε να παραμένουν στο κέντρο φιλοξενίας για ένα διάστημα από δύο έως έξι μήνες και στη συνέχεια με έξοδα του ΟΗΕ να μετεγκαθίστανται στις χώρες επιλογής τους στη δυτική Ευρώπη.

Στη χτεσινή αυτοψία στα Λαγκαδίκια συμμετείχεο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα, Giovanni Lepri, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κώστας Κουσαξίδης και ο εκπρόσωπος του Στρατού, Ταγματάρχης, Αργύρης Γραμματικός. Συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ο πρόεδρος των Λαγκαδικίων, Γιάννης Πετρίδης και οι αντιδήμαρχοι, Νίκη Ανδρεάδου, Γιώργος Κεμαλμάς και Θεόδωρος Τζιαμπάζης.

Η παροχή της ευθύνης ενός χώρου στην Ύπατη Αρμοστεία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ο κ. Lepri επισήμανε ότι κάθε δυο μήνες ανώτερο κλιμάκιο του ΟΗΕ θα επιθεωρεί το χώρο για να τον αξιολογεί, αλλά και για να επικοινωνεί με την τοπική κοινωνία, προκειμένου και οι πρόσφυγες να μην αισθάνονται ανεπιθύμητοι, ζώντας σε αξιοπρεπείς συνθήκες και να μη διαταραχθεί η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα, ετοιμάζονται ενημερώσεις τόσο στα σχολεία, όσο και στην τοπική αγορά.

Τα κτήρια που θα επισκευαστούν με κονδύλια του ΟΗΕ στο στρατόπεδο θα λειτουργήσουν ως παιδικός σταθμός, ιατρείο και διοικητικές υπηρεσίες, ενώ θα παραχωρηθούν μετά τη λήξη λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας στην τοπική κοινότητα των Λαγκαδικίων.

Από την πλευρά της η τοπική κοινωνία έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα, με κυρίαρχο αυτό της ασφάλειας. Ζητήθηκαν διασφαλίσεις για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων στα Λαγκαδίκια και τους γειτονικούς οικισμούς Κορώνειας και Καλλινδοίων, να τηρηθεί η υπόσχεση Βίτσα για λειτουργία του κέντρου μόνο για ένα εξάμηνο, να τηρηθεί η δέσμευση του ΟΗΕ και της κυβέρνησης για μέγιστο αριθμό φιλοξενίας οικογενειών μέχρι 120 κι αυτές μόνο από τη Συρία, να υπάρχει ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση έξω από το χώρο φιλοξενίας και βάρδιες γιατρών (κυρίως παιδιάτρων), να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη της περιοχής, σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία του αστυνομικού σταθμού Λαγκαδικίων, να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων με τους συνολικά 600 μαθητές, αλλά και όλες οι αγορές και εργασίες στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων να γίνονται από τα τοπικά μαγαζιά και να προτιμώνται οι τοπικοί επαγγελματίες, να διευθετηθεί από το Στρατό ο διπλανός χείμαρρος στο στρατόπεδο και να αρχίσει άμεσα το πρόγραμμα ψεκασμών για τα κουνούπια.

Σε δυο μήνες μάλιστα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεσμεύτηκε να γίνει η πρώτη αξιολόγηση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ