Skip to main content

Το πλάνο για τις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ παρουσιάζει η Βρετανία

Το Λονδίνο πρόκειται να παρουσιάσει την στρατηγική του στις διαπραγματεύσεις την Πέμπτη, ενώ οι συνομιλίες με την ΕΕ θα ξεκινήσουν στις 2 Μαρτίου.

Τη δική της διαπραγματευτική στρατηγική στις συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν, ξεκινώντας από τις 2 Μαρτίου, ενέκρινε η Επιτροπή για την Στρατηγική Αποχώρησης από την ΕΕ, που συνεδρίασε, σήμερα, υπό τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ρισί Σούνακ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ραμπ, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκοβ, και η γενική εισαγγελέας, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

«Πρωταρχικός στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου στις διαπραγματεύσεις είναι να διασφαλίσει την αποκατάσταση της οικονομικής και πολιτικής μας ανεξαρτησίας την 1η Ιανουαρίου του 2021. Στο τέλος αυτής της χρονιάς θα φύγουμε από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση και θα ανακτήσουμε τον έλεγχο των δικών μας νόμων και του εμπορίου» δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Οι διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα και να πραγματοποιηθούν δέκα γύροι συναντήσεων, ανά τρεις εβδομάδες, με την προοπτική να υπάρξει μία συμφωνία στα μέσα Οκτωβρίου. Οι συνομιλίες θα πραγματοποιούνται εναλλάξ σε Βρυξέλλες και Λονδίνο.

Το Λονδίνο πρόκειται να παρουσιάσει την στρατηγική του στις διαπραγματεύσεις, την Πέμπτη, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την παρουσίαση της διαπραγματευτικής στρατηγικής της ΕΕ, το Νο 10 ανακοίνωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να διαφυλάξει την αυτονομία της νομοθεσίας της χώρας. Τονίζει ότι η ΕΕ σεβάστηκε την αυτονομία του Καναδά και της Ιαπωνίας στις εμπορικές της συμφωνίες μαζί τους, καθώς και ότι προσέφερε μηδενικούς δασμούς στις ΗΠΑ, χωρίς τις δεσμεύσεις για ισότιμους όρους ανταγωνισμού που τώρα θέτει στην στρατηγική των διαπραγματεύσεών της με τη Βρετανία.