Skip to main content

Το Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας στην 83η ΔΕΘ (φωτο)

Τα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα

Τα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.  

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Τζανέτος Φιλιππάκος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, στο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι το «Πληροφοριακό Κέντρο είναι ταυτισμένο επί δύο και πλέον δεκαετίες με τη μεγαλύτερη ετήσια εμπορική εκθεσιακή εκδήλωση όχι μόνο της Χώρας μας αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

«Το βασικό λοιπόν μήνυμα της παρουσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μέσω της λειτουργίας του Πληροφοριακού της Κέντρου, είναι αυτό ακριβώς:

πως  συνεχίζει άοκνα και αποτελεσματικά να υπηρετεί την κοινωνία και τον πολίτη,
πως  έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να εξασφαλίζει τις συνθήκες ομαλότητας και σταθερότητας στην κοινωνικο-οικονομική ζωή της  χώρας,
πως  συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια για την οριστική απομάκρυνση της πατρίδας μας από το οδυνηρό δημοσιονομικό πλαίσιο της βαθιάς οικονομικής κρίσης που ταλάνισε τη χώρα μας και την κοινωνία
πως στέκεται  δίπλα  και  όχι  απέναντι στον πολίτη,
πως αποτελεί έναν σύγχρονο, ανθρώπινο και δημοκρατικό Οργανισμό παραγωγής κοινωνικού έργου και όχι έναν απρόσωπο μηχανισμό καταστολής», τόνισε.

Μέσω των δράσεων που παρουσιάζονται στο Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά και να ενημερωθούν:

για τις δράσεις, τα αποτελέσματα και γενικά τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκληματικών κυκλωμάτων καλλιέργειας ,παραγωγής διακίνησης και εμπορίας τους, καθώς και για τις προληπτικού και κοινωνικού χαρακτήρα δραστηριότητες που εκδηλώνονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας χαρακτηρισμού του έτους 2018 ως έτος κατά των ναρκωτικών,
για τις σύγχρονες δράσεις που αναπτύσσονται, εμπλουτίζονται και διευρύνονται συνεχώς, στο πλαίσιο ενός προγράμματος φιλικής προς τον πολίτη  επιχειρησιακής αστυνομικής δραστηριότητας, όπως οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες - οι καθιερωμένες πλέον στην αντίληψη των πολιτών Κ.Α.Μ., ο Τοπικός Αστυνόμος, ο Αστυνομικός της Γειτονιάς και Ομάδες Περιπολιών με ποδήλατα,
για τις δράσεις που εκδηλώνονται με αυξανόμενη διαρκώς ένταση, αναφορικά με την οδική ασφάλεια, μέσω του σχεδιασμού και της εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων αστυνόμευσης του οδικού δικτύου, με βασικό στόχο τη διαμόρφωση σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και τη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων,
για την αδιάλειπτη δράση και το έργο των ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης, των γνωστών Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και Ζ, ως προς την καθημερινή ασφάλεια και της προστασίας του πολίτη,
για τη δράση και τις ικανότητες των ειδικών επιχειρησιακών μονάδων της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.) και του Τμήματος Συνοδών -Χειριστών Αστυνομικών Σκύλων,
για τις δράσεις και την εν γένει συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαχείριση του οξύτατου προσφυγικού -μεταναστευτικού ζητήματος,
για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, μέσω των δράσεων που εκδηλώνονται ιδίως από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων σοβαρών διαδικτυακών εγκληματικών δραστηριοτήτων, και
για τις πολύπλευρες δραστηριότητες  και τις συνεργασίες με άλλες Υπηρεσίες  και κοινωνικούς φορείς, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής και στρατηγικής ανθρωποκεντρικής κατεύθυνσης της Ελληνικής Αστυνομίας  για εξωστρέφεια, επικοινωνία με τους πολίτες και ανάπτυξη ισχυρής σταθερής και ειλικρινούς αμοιβαίας διαδραστικής σχέσης με την κοινωνία.

Κατά την ομιλία της η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε οτι «αυτή τη χρονιά η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για τη χώρα. Το τέλος της μακράς περιόδου των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας. Είναι η στιγμή που πλέον μπορούμε, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, 8 χρονιά, να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον».

«Η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην εμπέδωση της ασφάλειας και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη στα μεταμνημονιακά χρόνια», ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε: «Η επιδίωξη της κοινωνικής ειρήνης είναι αναγκαία ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο που έχει καταρτίσει η Κυβέρνηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Όπως επίσης προϋπόθεση της κοινωνικής ειρήνης είναι και η δίκαιη κατανομή του πλούτου που θα παραχθεί.
 
Στόχος είναι να βελτιώσει το νόημα και το περιεχόμενο, η προστασία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Η προστασία των πολιτών είναι ένα  λαϊκό δικαίωμα. Έχει μετρήσιμα μεγέθη, αφορά όλους και το σύνολο της καθημερινής ζωής των πολιτών».



Από την πλευρά της η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, τόνισε ότι «είναι ένα καλό δείγμα ότι το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή πάρα πολύ κόσμο. Αυτό δείχνει ότι η κοινωνική αστυνόμευση, δηλαδή το κοινωνικό πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας σιγά σιγά  εμπεδώνεται στις καρδιές των πολιτών».

«Οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς πρέπει να είναι ο πιο δημοφιλής θεσμός κι εμείς ως νέα πολιτική Ηγεσία θα φροντίσουμε ακόμη περισσότερο γι’ αυτόν τον θεσμό, έτσι ώστε το υπέρτατο αγαθό για να μπορεί αυτό που γράφεται εδώ, «Η Ελληνική Δημοκρατία» κι από κάτω «Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» να υπηρετήσει την ασφάλεια, η οποία είναι προϋπόθεση, είναι προαπαιτούμενο της ποιότητας ζωής των πολιτών και είναι και η προϋπόθεση και ο θεμελιώδης λίθος για την πολυπόθητη ανάπτυξη που σ’ αυτήν εδώ την πρωτοφανή για τη συμμετοχή της 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ως κορυφαίο θεσμό πια της Χώρας, από την πρωτεύουσα των Βαλκανίων, όχι μόνο από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, αλλά η Θεσσαλονίκη μας πρέπει να γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων, να κυριαρχήσει στην οικονομική, στην πολιτιστική ζωή της περιοχής και των γειτόνων», τόνισε.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο Πανοσιολογιότατος κ.κ. Αλέξανδρος, η Υπουργός Τουρισμού  Έλενα Κουντουρά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Βασίλης Κόκκαλης,  ο Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόριος  Θεοδωράκης, οι πρώην Υφυπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και Γιάννης Αμανατίδης, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο Εισαγγελέας Εφετών Αργύρης Δημόπουλος, η Πρόεδρος Τριμελούς Συμβουλίου Ειρηνοδικείου Ευανθία Θεοδορακοπούλου, η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γερακίνα Μπισμπίνα και ο Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης  Γιάννης Μασούτης.

Παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος.  

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν οι Γενικοί Περιφερειακοί Αστυνομικοί  Διευθυντές, Ηπείρου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Υποστράτηγοι Κωνσταντίνος Σκούμας, Νικόλαος Μενεξίδης, Νικόλαος Ζησιμόπουλος, Αθανάσιος Μαντζούκας, Μιλτιάδης Πουρσανίδης και Ιωάννης Τόλιας, αντίστοιχα, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός  Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και άλλοι εν ενεργεία και απόστρατοι Αξιωματικοί του Σώματος.

Παρευρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Φορέων και Ενώσεων,  Πρόεδροι και μέλη του Δ.Σ. Συνδικαλιστικών Ενώσεων Αστυνομίας, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Συνδέσμων Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ., Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, Πρόεδροι Φορέων, Συλλόγων και Οργανισμών, καθώς και πλήθος πολιτών.

Τέλος, μετά το πέρας των εγκαινίων επισκέφθηκαν το Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας ο Γενικός Γραμματέας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο βουλευτής Φθιώτιδας Ιωάννης Σαρακιώτης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωσταντινέας και ο βουλευτής Κοζάνης Θεμιστοκλής Μουμουλίδης.