Skip to main content

Το ποδοσφαιρικό παλάτι που αναβαθμίζει την Αλβανία (φωτο + video)

Η Αλβανία πρωτοπορεί δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες της να ατενίζουν το αθλητικό μέλλον της χώρας τους με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Έτοιμο να θρέψει τα όνειρα των φιλάθλων του για ένα καλύτερο αύριο με την υπόσχεση για περισσότερες διακρίσεις είναι το αλβανικό ποδόσφαιρο μετά τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου «Air Albania Stadium» ή αλλιώς «Arena Kombëtare» την περασμένη Κυριακή σε μια sold out αναμέτρηση εναντίον της πρωταθλήτριας Κόσμου, Γαλλίας.

Για να ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή, όλα ξεκίνησαν το 2016 όταν πάρθηκε η απόφαση να κατεδαφιστεί το τότε εθνικό στάδιο «Qemal Stafa», χωρητικότητας 19.700 θέσεων που αποτελούσε το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στα Τίρανα και έφερε το όνομα του Κεμάλ Στάφα, ήρωα της Αλβανίας κατά τον Β' Π.Π. και ηγέτη της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Στη θέση αυτού θα χτιζόταν το νέο στάδιο με την ονομασία «Arena Kombëtare» (Εθνική Αρένα), ένα πρότζεκτ μεγαλόπνοο που έδειχνε να ξεπερνά σε μέγεθος ακόμη και την ίδια τη χώρα.

Το γήπεδο σχεδιάστηκε από τον γνωστό Ιταλό αρχιτέκτονα, με καταγωγή από τη Φλωρεντία, Μάρκο Καζαμόντι της Archea Associati με κατασκευάστρια εταιρεία την AlbStar Sh.P.K, έχει χωρητικότητα 22.500 θεατών (30.000 για άλλες δραστηριότητες) και η UEFA το κατέταξε στην κατηγορία 4 με αποτέλεσμα να μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες Champions League-Europa League αλλά και διεθνών διοργανώσεων.

Το χαρακτηριστικό του είναι το οκτάγωνο σχέδιο που καλύπτεται παντού από μεταλλικά πάνελ, κόκκινης και μαύρης απόχρωσης –επιλογή του πρωθυπουργού Έντι Ράμα- όπως και η σημαία της χώρας και η αφαίρεση του ταρτάν στίβου που είχε το παλιό στάδιο με αποτέλεσμα οι φίλαθλοι να απολαμβάνουν πλέον τους αγώνες σε απόσταση αναπνοής από το χορτάρι.

Παράλληλα όμως αξίζει να σημειωθεί πως η FSHF (Αλβανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) αποφάσισε να διατηρήσει την παλιά είσοδο που είχε το «Qemal Stafa» δένοντας έτσι το μοντέρνο στοιχείο της νέας αρένας με το παραδοσιακό της παλαιάς. Τώρα αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αλβανίας και η αλβανική κυβέρνηση (υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας) είναι από κοινού ιδιοκτήτες του σταδίου με ποσοστά 75%-25% αντίστοιχα.

Το κόστος κατασκευής του ανήλθε στα 60 εκατομμύρια ευρώ με την UEFA να καταβάλει 10 εκατομμύρια στην Αλβανική Ομοσπονδία μέσω του προγράμματος HatTrick ως ενίσχυση ενώ τα υπόλοιπα 50 καταβλήθηκαν από ιδιωτική εταιρεία που θα επωφεληθεί μελλοντικά από όλες τις μη αθλητικές δραστηριότητες της «Arena Kombëtare».

Μάλιστα η «Air Albania», εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, κέρδισε τον διαγωνισμό των προσφορών για την ονομασία και πλέον θα ονομάζεται «Air Albania Stadium» για τα επόμενα 5 χρόνια έναντι 3,2 εκατ. ευρώ.

O πήχης ήδη είχε μπει αρκετά ψηλά και το αρχιτεκτονικό σχέδιο του σταδίου συμπεριλήφθηκε η δημιουργία ενός πύργου ύψους 112 μέτρων (το υψηλότερο κτίσμα στη χώρα) και 24 ορόφων που ετοιμάζεται να ανοίξει ως πεντάστερο ξενοδοχείο Marriott με 80 υπερπολυτελή δωμάτια ενώ θα υπάρχουν και 256 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ. Σημειώνεται πως στα άμεσα σχέδια των επικεφαλής του έργου είναι να ανοίξει μεγάλο εμπορικό κέντρο και χώροι αναψυχής στη μεγάλη πλατεία πέριξ της εγκατάστασης.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το νέο στάδιο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβρη του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2019.

Μέσα σε μόλις 3 και κάτι χρόνια, η «Arena Kombëtare» δημιουργήθηκε και δεσπόζει στο κέντρο των Τιράνων με την Αλβανία να δίνει το παράδειγμα στις λοιπές γειτονικές χώρες που θέλουν να γυρίσουν σελίδα αναβαθμίζοντας τις εγκαταστάσεις και τον αθλητισμό τους.

Σημειώνεται ωστόσο πως, δεν έλειψαν τα διάφορα διάφορα απρόοπτα στο πλαίσιο της διεξαγωγής του σπουδαίου αγώνα της Αλβανίας εναντίον των «τρικολόρ» (νικήτρια η δεύτερη με 0-2) όπως παράλληλα και πανό με μηνύματα υπέρ του Κοσόβου που συνδέονται με τον αλβανικό αλυτρωτισμό αλλά και αποδοκιμασίες κατά του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα όμως τίποτα δεν κατέστη δυνατόν να αφήσει αρνητική χροιά στη σπουδαία βραδιά της χώρας.

Μπορεί Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία να προχωρούν σε joint bid διεκδίκησης μιας μεγάλης διοργάνωσης και συγκεκριμένα είτε του Euro 2028, είτε του Mundial 2030, κάτι που για την κοινή γνώμη αποτελεί όνειρο απατηλό παρά το μεγάλο χρονικό περιθώριο που μεσολαβεί μέχρι τη διεξαγωγή των δύο αυτών τουρνουά, ωστόσο η Αλβανία φαίνεται ότι είναι αυτή που πρωτοπορεί δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες της να ατενίζουν το αθλητικό μέλλον της χώρας με μεγαλύτερη αισιοδοξία.