Skip to main content

Το πολιτικό κλίμα στον δήμο Θεσσαλονίκης για τις εκλογές του 2019

Στο πεδίο της αυτοδιοίκησης η κινητικότητα έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθεί μετά το καλοκαίρι. Ο Μπουτάρης, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βούγιας.

Γράφει ο Σαλονικιός

Το πότε θα στηθούν οι κάλπες παραμένει άγνωστο. Είτε αυτό αφορά τις εθνικές εκλογές είτε ακόμη και τις αυτοδιοκητικές, αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει να τις μεταθέσει προς τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2019. Ωστόσο, πληροφορούμαι, ότι ήδη ορισμένοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι, είτε για τη Βουλή είτε για την αυτοδιοίκηση, άρχισαν ήδη τις μετρήσεις, μέσω εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Ειδικότερα στο πεδίο της αυτοδιοίκησης η κινητικότητα έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά τον κεντρικό δήμο το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό καθώς καμία υποψηφιότητα δεν θεωρείται ακόμη σίγουρη, ούτε καν αυτή του Γιάννη Μπουτάρη. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του προς το τέλος του 2018. Αυτές θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί στην «Πρωτοβουλία», από τις προθέσεις των κομμάτων που τον στήριξαν το 2014, από την ενδεχόμενη στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως και από τις φυσικές του δυνάμεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα αναζητήσει λύσεις έξω από τις υποψηφιότητες του 2014 και του 2010, επιλέγοντας πρόσωπο ενδεχομένως και εκτός Κοινοβουλίου.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με το θέμα. Πιθανότατα θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο, κάποιο νέο ηλικιακά στέλεχος, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο υποστήριξης του κ. Μπουτάρη με τον οποίο υπάρχουν τελευταία πολλές συγκλίσεις.

Ο μόνος που μέχρι στιγμής έχει βγει στην αγορά του δήμου και παίρνει κλίμα, είναι ο Σπύρος Βούγιας. Με όχημα το Thessaloniki Project προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω του κόσμο και να διαμορφώσει τη νέα ατζέντα της πόλης.

Παράλληλα, έχει κάνει συναντήσεις με στελέχη της παράταξης Μπουτάρη, τα οποία έχουν αποστασιοποιηθεί από την «Πρωτοβουλία» καθώς και με ένα, δύο στελέχη από τη συντηρητική παράταξη. Επιδίωξή του είναι να συγκροτηθεί μια ομάδα, το διάδοχο σχήμα του Thessaloniki Project, η οποία θα διαμορφώσει το σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη της επόμενης δεκαετίας, χωρίς οι συντελεστές αυτού του εγχειρήματος, να δεσμεύονται ότι θα κατέλθουν μαζί στις εκλογές. Εξελίξεις επ’ αυτών πληροφορούμαι πως αναμένονται μετά το Πάσχα.