Skip to main content

Το πολιτικό μέλλον της Πατουλίδου, ο Παπαμιμίκος, η Σπυράκη και τα άλλα παιδιά

Το μήνυμα της Βούλας Πατουλίδου για την επόμενη μέρα και η κινητικότητα για τη στελέχωση του γαλάζιου ψηφοδελτίου στη Θεσσαλονίκη

Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ Βιβλίου τα οποία έγιναν το απόγευμα της Παρασκευής, διασταυρώθηκαν η Βούλα Πατουλίδου και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Η αντιπεριφερειάρχης δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει δώρο στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης το βιβλίο της «Για την Ελλάδα», με μία μάλιστα ιδιόχειρη αφιέρωση, με πολλαπλά πολιτικά μηνύματα. Συγκεκριμένα, έγραψε η Βούλα: «Στον δήμαρχό μας, στον Κωνσταντίνο με μια από καρδιάς ευχή: Για όσα χρόνια θέλει να παραμείνει ο δήμαρχος μας».

Τον τελευταίο καιρό, στα διάφορα πολιτικά στέκια της Θεσσαλονίκης, πρωτίστως τα «γαλάζια», κυκλοφορούσε εντόνως το σενάριο που ήθελε την Πατουλίδου να εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για το δήμο Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2023. Μάλιστα, το σενάριο αυτό είχε φτάσει και στο δημαρχιακό μέγαρο προκαλώντας κάποια περίσκεψη καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση ο Ζέρβας θα έβρισκε απέναντί του μια ισχυρή υποψηφιότητα, με διεισδυτικότητα μάλιστα και στο δικό του εκλογικό κοινό. Με την αφιέρωσή της προς τον δήμαρχο η αντιπεριφερειάρχης έσπευσε να διαψεύσει αυτά τα σενάρια, σημαίνοντας συγχρόνως και τη λήξη συναγερμού στο δημαρχιακό περιβάλλον.

Όπως μου λένε, όμως, έγκυροι νεοδημοκρατικοί κύκλοι, αυτό δεν σημαίνει ότι η Βούλα θα παραμείνει οπωσδήποτε στην Περιφέρεια. Εξετάζεται, μου επισημαίνουν, πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταπηδήσει στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος στην Α' Θεσσαλονίκης. Το σενάριο αυτό εδράζεται στην εκτίμηση ότι μετά εννέα συναπτά έτη στη θέση της αντιπεριφερειάχη Θεσσαλονίκης, ο κύκλος της Βούλας στην Περιφέρεια οδηγείται προς ολοκλήρωση. Από την άλλη, η ανανέωση του νεοδημοκρατικού πολιτικού προσωπικού της Θεσσαλονίκης αποτελεί διακαή πόθο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάρτυρας η πενιχρή εκπροσώπηση της πόλης στο κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτήν την περίπτωση η υποψηφιότητα της Πατουλίδου χαρακτηρίζεται ιδανική.

Όπως, όμως, πληροφορούμαι, υπάρχουν και αρκετοί ακόμη οι οποίοι ενδέχεται να στελεχώσουν το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με τους μύστες του νεοδημοκρατικού παρασκηνίου, μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του πρώην γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου. Το όνομά του είχε παίξει και παλαιότερα αλλά τώρα, όπως μαθαίνω, το θέμα έχει ωριμάσει και η υποψηφιότητά του φαίνεται να ενθαρρύνεται και από το περιβάλλον του Κυριάκου. Εάν όντως έτσι έχει το πράγμα, τότε αναμένεται πολύ σύντομα ο Ανδρέας να βγει στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα της Μαρίας Σπυράκη. Η επιθυμία της ευρωβουλευτού να είναι υποψήφια στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστή, είχε φτάσει άλλωστε πολύ κοντά πάρει σάρκα και οστά το 2019, αλλά τότε θεωρήθηκε καλύτερο για όλους να παραμείνει στο ευρωψηφοδέλτιο. Αυτή τη φορά όμως, οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των ευρωεκλογών και η υποψηφιότητα Σπυράκη θεωρείται από πολλούς «κλειδωμένη». Να σημειωθεί βέβαια ότι η θητεία της στο ευρωκοινοβούλιο τελειώνει το 2024 και η κ. Σπυράκη δηλώνει ότι θέλει να ολοκληρώνει τις δουλειές που της ανατίθενται...

Από κει και πέρα, ακούγονται και άλλα ονόματα τα οποία ανέδειξε η επικαιρότητα, όπως αυτό του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, όπως και του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου. Ο πρώτος, μαθαίνω, ότι το σκέφτεται σοβαρά, αλλά η τελική απόφασή του θα εξαρτηθεί από το χρόνο των εκλογών. Για τον δεύτερο, μου λένε, ότι κλείνει μάλλον προς τη διεκδίκηση νέας πρυτανικής θητείας.

Πέραν αυτών στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο δεν αποκλείεται να ενταχθούν και στελέχη από την αυτοδιοίκηση, εννοώ κάποιον από τους νυν δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος είτε κάποιον από τους αντιπεριφερειάρχες, εκτός φυσικά της Βούλας.