Skip to main content

Το πραγματικό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών και οι αιτίες

Τα δεδομένα άλλαξαν μετά το τελευταίο κραχ την περασμένη εβδομάδα, οπότε και το θέμα άρχισε να αναφέρεται χωρίς περιστροφές.

Είναι κοινό μυστικό, μολονότι δεν ομολογείται επισήμως, σχεδόν από κανέναν εντός των συνόρων. Ωστόσο, σχεδόν όλες οι ξένες εκθέσεις των μεγάλων οίκων που παρακολουθούν το θέμα, αναφέρονται σ' αυτό ανοικτά: Τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν άμεση ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης. Είναι κάτι το οποίο αφήνεται να εννοηθεί ήδη  από την περασμένη άνοιξη, αν και ψιθυριστά. Και μόλις τώρα άρχισε να αντανακλάται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα άλλαξαν μετά το τελευταίο κραχ την περασμένη εβδομάδα, οπότε και το θέμα άρχισε να αναφέρεται χωρίς περιστροφές. Στην πραγματικότητα, δεν γινόταν αλλιώς, αφού αυτός ήταν ο βασικός λόγος που οι τραπεζικές μετοχές υπέστησαν την καθίζηση.

Σε αυτή την εξέλιξη, βεβαίως, ρόλο έπαιξαν και κάποιοι δευτερεύοντες λόγοι, όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι επισημοποιήθηκε μια πληροφορία που είχε κυκλοφορήσει από την αρχή της προπερασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με αυτή, επόπτης υπουργός τους ανέλαβε ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης. Η αγορά το εξέλαβε περίπου ως υποβάθμιση, από την πλευρά της κυβέρνησης, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε κι αυτό στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση, τα λεφτά που ακούγεται ότι θα χρειαστούν ποικίλουν. Κυμαίνονται από δύο έως τέσσερα δις ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι τα κεφάλαια αυτά μπορούν να προέλθουν μόνο από το «μαξιλάρι» του υπουργείου Οικονομικών. Περίπτωση να βάλουν φρέσκο χρήμα οι ιδιώτες (κυρίως ξένοι) δεν υπάρχει

Πάντως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις. Μόλις προ ημερών, η Voria.gr σας έγραφε για την 15λεπτη συνάντηση Ρος – Τσίπρα, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου ρωτούσε τον Ελληνα πρωθυπουργό επίμονα: «Τι θα κάνεις με τις τράπεζες;». Ο κ. Τσίπρας αναρωτιόταν μετά: «Μα έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα;».