Τρίτη 11 Μαΐου 2021
x

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΑΘΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ

Στην συνεδρίαση του νέου δ.σ. αποφασίστηκε η χρηματοδότηση της συντήρησης των έργων που έχουν γίνει στην Κορώνεια και των νέων έργων για την προστασία

Στη δέσμευση 800.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων επείγουσας σημασίας, με βάση το επικαιροποιημένο master plan για τη λίμνη Κορώνεια, προχώρησε το Πράσινο Ταμείο.

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου αποφασίστηκαν μια σειρά από εντάξεις, εγκρίσεις, δεσμεύσεις και πληρωμές έργων, συνολικού ύψους 16,3 εκ. ευρώ.

Τα έργα αφορούν σε οχτώ Περιφέρειες ή Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και σε 57 Δήμους σε όλη τη χώρα, που κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν σε εννέα ειδικούς άξονες των χρηματοδοτικών προγραμμάτων περιβαλλοντικού ισοζυγίου, φυσικού περιβάλλοντος και καινοτόμων δράσεων, Γαλάζιου Ταμείου και δασών.

Ανάμεσα σε αυτά τα έργα, προκρίθηκε και η χρηματοδότηση των απαραίτητων επεμβάσεων στην Κορώνεια, σε συνέχεια και της δραματικής κατάστασης που παρουσίαζε πριν από λίγο καιρό η λίμνη και των συσκέψεων των αρμοδίων φορέων.

«Η διάσωση και αποκατάσταση της λίμνης έχει τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα στην περιβαλλοντική πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως άλλωστε έχει τονίσει ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, τόσο κατά την επίσκεψή του επιτόπου τον Σεπτέμβριο, όσο και στην ομιλία του στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια σχετικής διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου», αναφέρει ο νέος πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα μέτρα, που είχαν αποφασιστεί για την Κορώνεια στις τελευταίες συσκέψεις, είναι η συγκρότηση μόνιμης επιτροπής, που έχει υπό την ευθύνη της την υποβολή προτάσεων ταχύτατης εκτέλεσης, τη διαχείριση και τη συνεχή παρακολούθηση της λίμνης. Δεύτερο μέτρο η άμεση χρηματοδότηση της συντήρησης των υφιστάμενων έργων, καθώς και των απαιτούμενων νέων έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το Πράσινο Ταμείο (αυτή είναι η χρηματοδότηση των 800.000 ευρώ...). Τρίτο μέτρο είναι η δρομολόγηση από την επιτροπή ως πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή προγράμματος γεωργίας μειωμένων εισροών για την εξοικονόμηση νερού, τρόπων εναλλακτικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Τέταρτο μέτρο είναι να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση και υλοποίηση των απαιτούμενων έργων βιολογικού καθαρισμού σε χωριά και οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κορώνεια.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ