Skip to main content

Το προφίλ των 12 «γαλάζιων» υποψηφίων βουλευτών στη Β' Θεσσαλονίκης

Ποιοι υποψήφιοι βουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία διεκδικούν είσοδο στην επόμενη Βουλή. Οι νέοι, οι αναμενόμενοι και οι εκπλήξεις.

Σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη του σταυρού στη Β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στους 12 υποψήφιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα η ΝΔ αναμένεται στις 7 Ιουλίου να εκλέξει τρεις βουλευτές στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Η μία επιπλέον θέση στην επόμενη Βουλή, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ενδεχομένως και για τέταρτη έδρα, υπό πολλές πάντως προϋποθέσεις, στην εννιαεδρική Β' Θεσσαλονίκης, αύξησε σημαντικά το ενδιαφέρον των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τελικά αποκλεισμοί, που ενόχλησαν και ένα ψηφοδέλτιο αρκετά δυνατό, όπου ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος.

Οι δύο νυν βουλευτές έχουν τις πιθανότητες με το μέρος τους. Ο Θεόδωρος Καράογλου, που διατηρεί τη δυναμική του και τους ψηφοφόρους του, έχοντας παράλληλα ακροατήριο σε όλη τη Β' Θεσσαλονίκης, παρά τη μεγάλη ανομοιογένειά της, είναι από τους πλέον προβεβλημένους πολιτικούς της εκλογικής περιφέρειας και η επανεκλογή του θεωρείται βέβαιη. Ο ίδιος άλλωστε έχει διεξάγει μια μακρόχρονη προεκλογική εκστρατεία, έχει γυρίσει περισσότερες της μιας φορές χωριό χωριό και τους οχτώ δήμους και είναι και το φαβορί εκ νέου για την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο.

Ο Σάββας Αναστασιάδης επίσης θα απειληθεί (όχι για να χάσει την εκλογή) ελάχιστα σε σχέση με τη δυναμική του. Εξάλλου, και ο κ. Αναστασιάδης έχει μια εξαιρετικά μεγάλη προίκα ψηφοφόρων, που ξεπερνούν τους 23.000, αριθμό που πολύ δύσκολα μπορεί να τον προσεγγίσει κάποιος άλλος συνυποψήφιός του. Και ο ίδιος έχει ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο περιοδειών, έχει πυρήνες δικούς του σε όλη τη Β' Θεσσαλονίκης και διαθέτει την πολιτική εμπειρία για να κάνει εκλογές. Ο κ. Αναστασιάδης έχει μόνο το μειονέκτημα της πιθανής απώλειας σταυρών στην... έδρα του, την ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά, εξαιτίας της εισόδου κι άλλων υποψηφίων με δυναμική στην ίδια περιοχή. Κατά πόσο αυτό θα τον αποδυναμώσει ή πιθανώς θα τον ενισχύσει είναι ένα ζήτημα που θα απαντηθεί μόνο στην κάλπη.

Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι επίσης ένα από τα «παραδοσιακά» ονόματα του ψηφοδελτίου της Β' Θεσσαλονίκης. Είναι ο μόνος, που μετά το 2009 πιάνει πενταψήφια νούμερα σε σταυρούς, αφού έφυγαν από τις υποψηφιότητες ηχηρά «γαλάζια» ονόματα της Β', όπως οι κ.κ. Γαλαμάτης, Ρεγκούζας και Σαλαγκούδης. Ο κ. Βαρτζόπουλος έχει ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, έχει με το μέρος του το «σαμαρικό» μπλοκ και τους δικούς του οπαδούς. Κάνει εδώ και πολύ καιρό προεκλογική εκστρατεία, έχει εκλογική ετοιμότητα και είναι από τους κύριους διεκδικητές μιας εκλόγιμης θέσης.

Ο Φάνης Παπάς είναι καινούργια υποψηφιότητα (δεν θεωρείται υποψηφιότητα η τοποθέτησή του στη λίστα στην τελευταία θέση, χωρίς σταυρό στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015). Είναι δυναμική υποψηφιότητα, δεδομένου ότι έχει παραιτηθεί με σκοπό να πολιτευτεί στη Β' Θεσσαλονίκης εδώ και ενάμιση χρόνο από αντιπεριφερειάρχης και έκτοτε φρόντισε να αυξήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητά του και να προβάλει πλέον ως ένα από τα φαβορί για να καταλάβει μια από τις εκλόγιμες θέσεις. Είναι σε μακρά προεκλογική εκστρατεία, έχει γυρίσει πολλές φορές όλη τη Β' Θεσσαλονίκης, έχει στήσει επιτελείο και πυρήνες, ενώ θεωρείται από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας του στην Αυτοδιοίκηση και των θέσεων ευθύνης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ως προίκα και ενίσχυση σχεδόν το σύνολο της διοίκησης του περιφερειακού συμβουλίου, που θα είναι στο πλευρό του. Ο κ. Παπάς είναι επίσης από τους λίγους, που δε διστάζουν να κάνουν πολλές ανοιχτές συγκεντρώσεις, δείγμα της αυτοπεποίθησής του και της δυναμικής του, αλλά και της αναγνωρισιμότητας που έχει επιτύχει ως δυνάμει υποψήφιος βουλευτής.

Δυναμική είναι και η υποψηφιότητα για πρώτη φορά επίσης του δημάρχου Λαγκαδά και αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, Γιάννη Καραγιάννη. Ο κ. Καραγιάννης είχε βάλει τις πολιτικές υποθήκες για την υποψηφιότητά του εδώ και καιρό. Οι φήμες περί συμμετοχής του στη «γαλάζια» λίστα της Β' Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκαν, ενώ και ο ίδιος ξέρει να κάνει εκλογές, καθώς έχει συμμετάσχει σε ουκ ολίγες εκλογικές διαδικασίες, στην Αυτοδιοίκηση. Ως δήμαρχος Λαγκαδά έχει μια σημαντική προίκα ψήφων από τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ έχει και ισχυρά αυτοδιοικητικά και εκκλησιαστικά ερείσματα σε όλη την εκλογική περιφέρεια. Είναι από εκείνους που ανακοινώθηκαν εγκαίρως με επίσημο τρόπο ως υποψήφιοι, οπότε είχε το περιθώριο να προετοιμαστεί κατάλληλα και να αποκτήσει ένα αβαντάζ σε σχέση με τους συνυποψηφίους του που ανακοινώθηκαν μόλις χτες. Θα παλέψει επίσης για μια από τις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου.

Με σημαντική εμπειρία και φανατικούς υποστηρικτές έρχεται στη «γαλάζια» λίστα και ο Γιώργος Λαζαρίδης. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, που πέρσι τέτοιο καιρό είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, καθώς αποχωρούσε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ήταν από τις πλέον αναμενόμενες μεταγραφές στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Η προίκα των ψήφων των ΑΝΕΛ δεν είναι αρκετή για να τον κάνει ανταγωνιστικό, όμως σίγουρα αποτελεί μια μαγιά πάνω στην οποία και ο ίδιος εδώ και πολύ καιρό φρόντισε να χτίσει, καθώς οι συναντήσεις του επί περίπου ένα χρόνο σε όλη τη Β' με στελέχη και κόσμο της Νέας Δημοκρατίας είναι κοινό μυστικό. Έχει ισχυρά ερείσματα στα σώματα ασφαλείας, έλκει την εκλογική του δύναμη από την περιοχή του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και θεωρείται από τους εξαιρετικά δύσκολους αντιπάλους, αφού αντλεί ψήφους από το ποντιακό στοιχείο, από τον ΠΑΟΚ κι από την Εκκλησία.

Ο Κώστας Φωτίου είναι επίσης από τις τελευταίες προσθήκες του ψηφοδελτίου. Επιλέχτηκε, αφού αποκλείστηκαν άλλες φημολογούμενες υποψηφιότητες, όπως των κ.κ. Κώστα Ευθυμίου, Πάρη Τσογκαρλίδη και Λάμπρου Καούδη. Ο κ. Φωτίου είχε ξεκαθαρίσει ότι θα είναι τελικά ο εκλεκτός έβδομος άνδρας της συγκεκριμένης λίστας μόλις πριν από μια εβδομάδα. Το όνομά του «έπαιζε» σε όλα τα δημοσιεύματα και τα σενάρια, ως πιθανότητα όμως. Έγινε γνωστός λόγω της στήριξης που παρείχε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Β' Θεσσαλονίκης, όταν ο τελευταίος έδινε τη μάχη για την αρχηγία του κόμματος. Είχε αναλάβει μάλιστα τότε να «τρέξει» εκλογικά την υποψηφιότητα Μητσοτάκη σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Επιχειρηματίας και νέος σε ηλικία, ο κ. Φωτίου προέρχεται από το μητρώο στελεχών της ΝΔ και επενδύει στην κοινωνική δυναμική του και λιγότερο στην κομματική, αφού δεν έχει συμμετοχή σε κομματικά όργανα. Η δύναμή του είναι επίσης στην περιοχή του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Στις γυναίκες, η Ανατολή Κωνσταντινίδου είναι το πιο γνωστό και πιθανώς το πιο ισχυρό όνομα του ψηφοδελτίου. Συνεπής στις κομματικές της υποχρεώσεις εδώ και πολλά χρόνια, γνωστή υποψηφιότητα στη Β' Θεσσαλονίκης, επίσης με μεγάλο μέρος ψηφοφόρων στην περιοχή του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, καθώς ήταν εκ νέου υποψήφια στις δημοτικές εκλογές με τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Ξέρει να κάνει εκλογές και έχει αρχίσει την προεκλογική εκστρατεία της εδώ και καιρό, καθώς θεωρούταν δεδομένη η συμμετοχή της στη «γαλάζια» λίστα. Έχει αυξημένη ετοιμότητα λόγω των δημοτικών εκλογών από τις οποίες βγήκε προσφάτως, αλλά και αυξημένη αναγνωρισιμότητα και λόγω της καμπάνιας «Λύσε τη Σιωπή», για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που «τρέχει» με επιτυχία εδώ και καιρό, με επίκεντρο τη Β' Θεσσαλονίκης. Υπό προϋποθέσεις είναι η ευκαιρία της για να κάνει κάτι καλό στις 7 Ιουλίου.

Πριν από περίπου μια εβδομάδα έγινε γνωστή και η είσοδος της Παρασκευής Κουρτίδου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης. Η κ. Κουρτίδου είναι δικηγόρος, νέα, με ρίζες στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, τόσο δικές της οικογενειακές, όσο και του συζύγου της. Προσδοκεί να πάρει μερίδιο από τους σταυρούς κυρίως σε Λαγκαδά και Βόλβη, ενώ έχει λίγο χρόνο προεκλογικής καμπάνιας, στον οποίο θα πρέπει να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά της σε μια πολύ μεγάλη σε έκταση περιοχή.

Η Μαριάνθη Καπουσούζη – Καραγιάννη είναι γιατρός, διευθύντρια στο κέντρο υγείας Θέρμης, περιοχή όπου επενδύει για να αντλήσει μεγάλο μέρος των ψήφων της. Εξάλλου, ήταν υποψήφια με τον «γαλάζιο» υποψήφιο δήμαρχο Θέρμης, Χρήστο Φάσσα, και συνεπώς έχει έτοιμο τον εκλογικό μηχανισμό της. Και για την κ. Καπουσούζη το μεγάλο στοίχημα είναι να «οργώσει» τη Β' Θεσσαλονίκης και να γίνει γνωστή σε ευρύτερα πληθυσμιακά στρώματα. Είναι νέα υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο.

Επίσης, πρωτοεμφανιζόμενη είναι η Χριστίνα Ανατολίτη-Πλάρα. Σύζυγος του περιφερειακού συμβούλου, Βασίλη Ανατολίτη, και ασφαλίστρια, η κ. Πλάρα θα διεκδικήσει τους πολλούς ψηφοφόρους του συζύγου της, έχει έτοιμο μηχανισμό για την πολύ σύντομη όμως προεκλογική εκστρατεία και στοχεύει να αντλήσει σημαντικό μέρος ψήφων από την περιοχή της Βόλβης, αλλά κι από την περιοχή της Θέρμης.

Πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο της Β' Θεσσαλονίκης, αλλά όχι πρωτάρα σε βουλευτικές εκλογές είναι και η δημοσιογράφος, Ειρήνης Σημαδοπούλου, που η συμμετοχή της στη «γαλάζια» λίστα ήταν έκπληξη και... μεταγραφή. Έχει την εμπειρία των εκλογών, όχι όμως και του σταυρού, δεδομένου ότι ήταν υποψήφια βουλευτής με την Ένωση Κεντρώων το Σεπτέμβριο του 2015, στη Χαλκιδική. Θα πρέπει να τρέξει πολύ το επόμενο εικοσαήμερο για να γίνει γνωστή στο κοινό της Β' Θεσσαλονίκης, όμως βάζει τις υποθήκες για ένα πολιτικό μέλλον.