Skip to main content

Το προφίλ των υποψηφίων βουλευτών Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ

Η Voria.gr εστιάζει στα πλεονεκτήματα των 20 υποψηφίων της «γαλάζιας» λίστας στην Α' Θεσσαλονίκης και σας τους παρουσιάζει.

Πάνω από τα μισά ονόματα στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας είναι νέα. Η ανανέωση αυτή, την οποία είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ήρθε σε καμιά περίπτωση πάντως απροβλημάτιστα.

«Κόπηκαν», όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της μεγάλης ζήτησης για είσοδο στις λίστες, υποψήφιοι, οι οποίοι είχαν αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα, κάποιοι άλλοι άλλαξαν εκλογική περιφέρεια και κάποιοι εμφανίζονται για πρώτη φορά στο προσκήνιο, με δυνατότητα για να γίνουν γνωστοί στους ψηφοφόρους εξαιρετικά περιορισμένη εξαιτίας του εικοσαημέρου που έχουν όλο κι όλο στη διάθεσή τους για να ξεδιπλώσουν την καμπάνια τους στους πολίτες.

Προφανώς υπάρχουν «ευνοημένοι» και «αδικημένοι», όμως πέρα από την κριτική που έχει γίνει στη ΝΔ για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, έχει αξία πλέον να δούμε προσεχτικά τους υποψήφιους που ζητούν το σταυρό για να εκλεγούν βουλευτές με τη ΝΔ. Λαμβανομένου υπόψη ότι είναι πιθανό -εφόσον επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα- η ΝΔ να εκλέξει αντί τεσσάρων, επτά ή ακόμη και οχτώ βουλευτές από την Α' Θεσσαλονίκης σε αυτές τις εκλογές, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δει κάποιος το προφίλ των υποψηφίων που ζητούν την ψήφο των πολιτών.

Στην Α' Θεσσαλονίκης, η φημολογούμενη είσοδος του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, Νίκου Ταχιάου, επιβεβαιώθηκε. Ο κ. Ταχιάος επέστρεψε δυναμικά στα πολιτικά πράγματα της πόλης, πρωτίστως με την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πλέον ως υποψήφιος βουλευτής. Είχε προηγηθεί η τοποθέτησή του από τον κ. Μητσοτάκη σε κομματική θέση αρκετό διάστημα πριν, κάτι που σηματοδότησε και την πολιτική επανενεργοποίησή του. Ο κ. Ταχιάος κέρδισε την αναγνωρισιμότητα στην προεκλογική εκστρατεία για το δήμο, έχει στημένο μηχανισμό και θα ζητήσει γι' ακόμη μια φορά μέσα σε λίγες μέρες την εμπιστοσύνη των Θεσσαλονικιών, όχι όμως μόνον του κεντρικού δήμου, αλλά του πολεοδομικού συγκροτήματος, για να εκλεγεί βουλευτής. Ξεκάθαρος στόχος του μια εκλόγιμη θέση...

Ο Δημήτρης Γαλαμάτης είναι η έκπληξη του ίδιου ψηφοδελτίου. Και είναι πολυδιάστατη έκπληξη. Αφενός ο κ. Γαλαμάτης επιστρέφει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, έπειτα από έξι χρόνια απουσίας. Δεν είχε μείνει στην αφάνεια, δεδομένου ότι είχε δημόσιο λόγο και στα social media και στα ΜΜΕ της πόλης και πανελλαδικά. Οι παρεμβάσεις του ήταν κυρίως πολιτικές, όμως απέφευγε επί μακρόν τη συμμετοχή του σε εκλογικές διαδικασίες. Τις αιτίες μπορεί κάποιος να τις αναζητήσει στην επιστολή παραίτησής του από τη δημαρχία της Βόλβης, που έγινε για πολλούς με αιφνιδιαστικό τρόπο, όμως για τον ίδιο ήταν αποτέλεσμα πεισματικού και ουσιαστικού προβληματισμού. Αν κάποιος διαβάσει και πίσω από τις γραμμές της αιτιολόγησης της επιστροφής του, στη σχετική ανάρτηση μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του θα διαπιστώσει ότι οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην κοινωνία είναι αυτές που τον οδήγησαν με τον ίδιο αιφνιδιαστικό τρόπο να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή. Αφετέρου, ο κ. Γαλαμάτης δεν επιστρέφει στο γνώριμο γι' αυτόν πεδίο της Β' Θεσσαλονίκης, όπου έχει εκλεγεί ήδη μια φορά βουλευτής το 2004, αλλά επιλέγει να δοκιμαστεί στην Α' Θεσσαλονίκης σε ένα αχαρτογράφητο εν πολλοίς για τον ίδιο τοπίο, παρότι ζει και εργάζεται στο πολεοδομικό συγκρότημα επί πολλά χρόνια. Το στοίχημα που βάζει πρωτίστως με τον εαυτό του είναι μεγάλο. Ωστόσο, κι αυτός διεκδικεί με αξιώσεις μια από τις εκλόγιμες θέσεις.

Οι υποψηφιότητες των τεσσάρων νυν βουλευτών Α' Θεσσαλονίκης ήταν έτσι κι αλλιώς δεδομένες. Ο Κώστας Καραμανλής καταλαμβάνει ως πρώην πρωθυπουργός τη μια έδρα έτσι κι αλλιώς, όμως σε αυτές τις εκλογές, το περιβάλλον του προαναγγέλλει δυναμική επιστροφή του στην προεκλογική μάχη και ενεργό παρέμβασή του στη Θεσσαλονίκη, την εκλογική περιφέρειά του. Έτσι κι αλλιώς ο πρώην πρωθυπουργός επηρεάζει τα πράγματα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και θα έχει αξία ειδικά στις φετινές εθνικές εκλογές να δούμε αν θα είναι λιγότερο... σιωπηλός.

Ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Σταύρος Καλαφάτης και η Έλενα Ράπτη, δύσκολα θα απειληθούν να μείνουν εκτός Βουλής. Έχουν το δικό τους κοινό, που δεν έχει επηρεαστεί από τις αλλεπάλληλες εκλογές τους. Ειδικά στις φετινές εκλογές, που η ΝΔ φαίνεται δημοσκοπικά να... καλπάζει, τα πράγματα είναι πιο απλά για τους τρεις τους, χωρίς βέβαια να μπορεί κάποιος να προδικάσει το όποιο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μετρούν απώλειες λόγω φθοράς, επειδή επιπλέον η ΝΔ δεν ήταν στην κυβέρνηση... Θεωρητικά η επανεκλογή τους δεν πρόκειται να απειληθεί.

Ο έτερος βουλευτής, Δημήτρης Σταμάτης, έρχεται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στη μάχη του σταυρού στην Α' Θεσσαλονίκης και προφανώς θα πρέπει να στήσει το δικό του ακροατήριο, όχι από την αρχή, αλλά σίγουρα πιο δύσκολα από ό,τι οι συνάδελφοί του. Έχει τη στήριξη των «σαμαρικών», ενώ έχει και το αβαντάζ ότι επί μεγάλο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τους συνυποψηφίου του, ήταν γνωστό πως θα είναι υποψήφιος βουλευτής και μπορούσε να κάνει τις κινήσεις του, για να κερδίσει ψηφοφόρους. Κι αυτός διεκδικεί με καλές πιθανότητες την εκλογή του.

Ο Στράτος Σιμόπουλος μπορεί να μην είχε ανακοινωθεί επισήμως ως υποψήφιος, όμως έχει αδιάλειπτη παρουσία ως πολιτευτής στην Α' Θεσσαλονίκης. Με διαρκείς παρεμβάσεις, με δικό του κοινό, έχει κατορθώσει να είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους υποψήφιους. Έχει τη βάση των προηγούμενων υποψηφιοτήτων του, που στα τελευταία «πέτρινα» χρόνια τον κράτησαν ψηλά σε ψήφους, παρότι δεν μπόρεσαν να του χαρίσουν μια θέση στη Βουλή των Ελλήνων. Ο κ. Σιμόπουλος έχει πάντως τη μαγιά -και είναι μεγάλη- για να χτίσει πάνω σ' αυτή την εκλογή του αυτή τη φορά στην επόμενη Βουλή.

Αντίστοιχη, αν και πιο «διακριτική» είναι η παρουσία του Παναγιώτη Κοκκόρη στο ψηφοδέλτιο. Πιο «διακριτική», επειδή ο κ. Κοκκόρης δεν έκανε ανοιχτή προεκλογική εκστρατεία, ούτε τις πολλές και διαρκείς εκδηλώσεις που έκανε ο κ. Σιμόπουλος. Έπρεπε να σιγουρέψει τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο, η οποία όπως φάνηκε τελικά δεν αμφισβητήθηκε από την ηγεσία του κόμματος υπό τον κ. Μητσοτάκη. Γι' ακόμη μια φορά θα διεκδικήσει είσοδο στη Βουλή, με πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Η Άννα Ευθυμίου περιλαμβάνεται στα γνωστά κομματικά στελέχη, με συνεπή παρουσία στις κομματικές εκδηλώσεις και με συνεχή συμμετοχή τα τελευταία χρόνια ως υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης. Έχει στήσει τη δική της προίκα ψηφοφόρων και παρότι εγκυμονούσα στο δεύτερο παιδί της θα δώσει τη μάχη του σταυρού, χτίζοντας πάνω σε συγκεκριμένη βάση. Χάρις στο ήπιο και συναινετικό προφίλ της κερδίζει πόντους και από το κέντρο και από τα δεξιά, ενώ έχει πιστούς οπαδούς, ειδικά στη νεολαία, από τα χρόνια ακόμη που ασχολήθηκε με το Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και με τα τοπικά κομματικά όργανα. Αυτή τη φορά διεκδικεί με αξιώσεις μια από τις εκλόγιμες θέσεις.

Στους «ευνοημένους» περιλαμβάνεται και η Βίκυ Νάκου, καθώς η υποψηφιότητά της ήταν από τις πρώτες που είχαν ανακοινωθεί επισήμως. Η κ. Νάκου έχει συνεπή κομματική παρουσία, έχει το δικό της ακροατήριο και φρόντισε να κάνει την προεκλογική της εκστρατεία, η οποία μάλιστα δεν είχε χαρακτηριστικά προσωπικής καμπάνιας, αλλά ενίσχυσης του κόμματος. Έχει σημαντικό κοινό στα social media και διακομματικές συμπάθειες, καθώς και έναν κόσμο, πέραν του κομματικού από τη δραστηριότητά της στα δημοτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης.

Το δικό της παραδοσιακό κοινό, λόγω προηγούμενης συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης, έχει και η Σύνθια Σάπικα. Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 είναι από τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ενώ είναι γνωστή και σε όλα τα κομματικά στελέχη, που περίμεναν να είναι και πάλι υποψήφια. Θα πρέπει να παλέψει για να αυξήσει τους σταυρούς της σ' αυτές τις λίγες μέρες μέχρι την 7η Ιουλίου, προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση στην επόμενη Βουλή.

Στους νέους, αλλά με αυτοδιοικητική πορεία και βαρύ οικογενειακό όνομα ο Δημήτρης Κούβελας, θα αξιοποιήσει τους ψηφοφόρους του στο δήμο, όπου εξελέγη με σημαντικό αριθμό ψήφων δημοτικός σύμβουλος. Επίσης, ο κ. Κούβελας είχε βάλει ήδη τις βάσεις για τη συμμετοχή του στις βουλευτικές εκλογές, επειδή είχε δηλώσει και δημοσίως πολύ νωρίς ότι το επόμενο πολιτικό βήμα του θα ήταν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Γι' αυτό και δεν συμμετείχε ως υποψήφιος εκ νέου στις δημοτικές εκλογές. Έχει προετοιμάσει το έδαφος και στην κοινωνία και στο κόμμα.

Μεγάλη αναγνωρισιμότητα έχει και ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Βενιέρης. Όνομα – έκπληξη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, πρωτοεμφανιζόμενος, αλλά με μεγάλη δυναμική, που την προσδίδει πρωτίστως η αναγνωρισιμότητά του στον κόσμο. Ο κ. Βενιέρης είτε ως εικόνα, είτε ως φωνή, έχει τους δικούς του οπαδούς, έχει πάρει σαφείς θέσεις στα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και έχει το δικό του ξεχωριστό αφήγημα. Αυτή τη φορά θα πρέπει να κερδίσει ένα ακροατήριο, που είναι και κομματικό, από τη θέση του πολιτικού πλέον κι όχι του δημοσιογράφου.

Στα νέα ονόματα και η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Νιόβη Παυλίδου. Η κ. Παυλίδου είναι προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι κεντροδεξιά, έχει συμμετάσχει επιτυχώς σε εκλογική μάχη, άρα δεν είναι άκαπνη και συμμετέχει εδώ και χρόνια στα «γαλάζια» κομματικά δρώμενα. Ήταν επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης που υποστηρίχθηκε το 2014 από το ΠΑΣΟΚ, όμως σύντομα «αυτονομήθηκε» πολιτικά και βρέθηκε πολύ κοντά στη Νέα Δημοκρατία μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος. Είναι από τις παλαιότερες βέβαιες επιλογές για το ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης, όμως πλέον θα πρέπει να δώσει σκληρό αγώνα για να περάσει ως υποψηφιότητα και στη βάση του κόμματος, αλλά και στους ψηφοφόρους που θα επιλέξουν ξανά ή για πρώτη φορά να ψηφίσουν ΝΔ στις 7 Ιουλίου.

Διαμαντής Γκολιδάκης, Αφροδίτη Λατινοπούλου, Κατερίνα Ζιούτα και Νίκος Καραγιαννακίδης έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Προέρχονται και οι τέσσερις από το μητρώο στελεχών, που θέσπισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκολιδάκης τρέχει τη δική του προεκλογική εκστρατεία εδώ και καιρό, με την αυτοπεποίθηση ότι θα είχε θέση στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης. Αντλεί σημαντικό μέρος της δύναμής του από την κεντροανατολική Θεσσαλονίκη, είναι πρωτοεμφανιζόμενος, ενώ η συνεπής παρουσία του στις κομματικές εκδηλώσεις τον έχει κάνει γνωστό ως υποψηφιότητα σε πολλούς παραδοσιακούς «γαλάζιους» ψηφοφόρους.

Η κ. Λατινοπούλου έχει επίσης σημαντική αναγνωρισιμότητα, καθώς το όνομά της ως ενδεχόμενη υποψήφια έχει φιγουράρει πολλάκις και επί μακρόν στα ΜΜΕ της πόλης και η ίδια έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις και έχει συχνή παρουσία στα μέσα. Το... κασέ της το εκτίναξε, με την καμπάνια για τα μακεδονικά προϊόντα, που την έκανε ευρύτερα γνωστή όχι μόνο στον κόσμο, αλλά και στον πρόεδρο της ΝΔ, που υιοθέτησε την πρότασή της και την έκανε μάλιστα και μέρος του κεντρικού κομματικού αφηγήματος. Κατά πόσο μπορεί να εξαργυρώσει όλη αυτή τη δημοσιότητα σε σταυρούς μένει να το δούμε.

Η κ. Ζιούτα φιγουράριζε ως πιθανή υποψήφια στη Β' Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, στις σχετικές πληροφορίες ήταν μια από τις πέντε σίγουρες γυναίκες για να στελεχώσουν το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. Η έκπληξη της τελευταίας στιγμής (τουλάχιστον δημοσιογραφικά) ήταν η μετακίνησή της στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης. Θα χρειαστεί πλέον να κάνει μια πολύ σύντομη εκστρατεία αναγνωρισιμότητάς της στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Ο κ. Καραγιαννακίδης είναι γνωστός στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, καθώς ως δικηγόρος έχει εξειδίκευση στα «κόκκινα δάνεια», κάτι που εκτίναξε την αναγνωρισιμότητά του στους πολίτες. Στους «γαλάζιους» κύκλους πέρασε αρχικώς ως πολιτικός φίλος του Άδωνη Γεωργιάδη, όμως φρόντισε ο ίδιος να «απογαλακτιστεί» από αυτό και πλέον διεκδικεί πολύ μεγαλύτερα κοινά, αφού δούλεψε την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του επί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Αναστασία Τζαμπαζλή είναι από τα πιο πρόσφατα ονόματα που ακούστηκαν δημοσίως για τη «γαλάζια» λίστα της Α' Θεσσαλονίκης. Οι πληροφορίες περί εισόδου της επιβεβαιώθηκαν. Έχει σημαντικό κοινό στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς λειτουργεί πρακτορείο ΟΠΑΠ επί πολλά χρόνια στην περιοχή της Σταυρούπολης, ενώ διατέλεσε και πρόεδρος των πρακτόρων της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενική γραμματέας στην κλαδική ομοσπονδία. Το 2014 ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος Παύλου Μελά, ενώ είναι και εκλεγμένο μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Δεδομένου ότι είναι από τους λίγους υποψήφιους της λίστας από τα δυτικά έχει τις δικές της πιθανότητες...