Skip to main content

Το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου και διεκδικεί τη σημαντικότερη ίσως θέση στα μουσικά πράγματα της πόλης

Πρόγραμμα που «βρήκε επιτέλους τις σχέσεις ισορροπίας ανάμεσα στο εφικτό και το ιδεώδες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιώργος -Εμμανουήλ Λαζαρίδης, είναι το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου 2018 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ), που παρουσιάστηκε σήμερα.

Με 15 συναυλίες συμφωνικών και ορχηστρών δωματίου, οκτώ συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, μία της Συμφωνικής ορχήστρας του δήμου της πόλης, συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μια μεγάλη παραγωγή -την πρώτη παιδικού έργου ("Ιζιντόρα Ντάκ" της Στέλλας Μιχαηλίδου)- το 2ο Φεστιβαλ «Ανήσυχων ήχων» (με συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς), το 2ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής «Chiaroscuro» (απο τον ιταλικό όρο που αφορά στην καταγραφή-εικαστική ή μουσική εν προκειμένω- των έντονων αντιθέσεων μεταξύ φωτεινών και «σκοτεινών» στοιχείων του έργου), το Μέγαρο Μουσικής διεκδικεί τη σημαντικότερη ίσως θέση στα μουσικά πράγματα της πόλης.

Χάρη στην έκτακτη επιχορήγηση του περασμένου Μαΐου -σημαντικό μέρος της οποίας διοχετεύτηκε στον τακτικό προϋπολογισμό του καλλιτεχνικού προγραμματισμού- κατάφερε σύμφωνα με τους εκπροσώπους του (χάρη στην οικονομική ενίσχυση που ήρθε και απο τα συνέδρια , τα «ενοίκια» για φιλοξενούμενες εκδηλώσεις, τις συμπράξεις και την καταβολή καθυστερούμενων αμοιβών), να κάνει ενα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και της εξασφάλισης της βιώσιμης λειτουργίας του (ως το 2025).

«Το Μέγαρο Μουσικής έχει πλέον μπει σε μια νέα εποχή εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και εξωστρέφειας με σαφή παρεμβατικό και δημιουργικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης. Η δραστική αλλαγή στη διαχείρισή του ως δημόσιου φορέα πολιτισμού αποτυπώνεται εμφανώς και στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα με σοβαρή αύξηση των δικών του παραγωγών, συμπράξεις με όλο και περισσότερους οργανισμούς και φορείς, φιλοξενία ποιοτικών εκδηλώσεων τρίτων και συνεδρίων, αλλά και διευρύνοντας το κοινό του με νεα πολιτική εισιτηρίων» τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΜΜΘ, Νικήτας Μυλόπουλος.

Παρών στη σημερινή συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του ΜΜΘ ήταν και ο νέος γενικός διευθυντής του, Γιώργος Τσιάμης.

Στο πρόγραμμα αυτό ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα μεγάλα συμφωνικά σχήματα, όπως η Wiener Kammerorchester (20/10), αλλά και οι Brussels Virtuosi (13/10).

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μεταξύ των άλλων συναυλιών της συμπράττει με σπουδαίους μουσικούς όπως η κλαρινετίστα Shirley Brill (21/9), η βιολονίστα Alena Baeva (23/11) αλλά και ο ίδιος ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης (16/11), που εμφανίζεται με τη διπλή ιδιότητα του πιανίστα και του συνθέτη. Η δε Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης με αέρα ανανέωσης και χιούμορ προτείνει μεταξύ άλλων μια πλούσια επετειακή συναυλία (26/10), ένα κωμικό μουσικοθεατρικό δρώμενο με τους Opera Chaotique (13/11)και την παρουσίαση του γνωστού παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά, «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» (19/12).

Η σύγχρονη μουσική εκπροσωπείται από το Nexus Trio (12/10) αλλά και από ένα σχήμα μουσικών που θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον ανατρεπτικό Ρώσο συνθέτη Alfred Schnittke (16/10)με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό του, ενώ τρεις εξαιρετικοί, διεθνώς καταξιωμένοι πιανίστες, η Χαρά Ιακωβίδου (17/10), ο Ούβε Μάτσκε (14/11) και η Ντόρα Μπακοπούλου (5/12), παρουσιάζουν τρία ρεσιτάλ στην ενότητα «Πιανιστική τέχνη».

Το ελληνικό τραγούδι εκπροσωπεί η Ελευθερία Αρβανιτάκη με τους Τακίμ και την ορχήστρα νέων του Μεγάρου MOYSA (12/10), ενώ η πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής Λένα Πλάτωνος θα εμφανιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Ξεχωριστές στιγμές το Cold Blood, «χορός με χέρια» από μια ομάδα Βέλγων καλλιτεχνών που θα προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη (18/10)και η ανατρεπτική ματιά στη γιαπωνέζικη παραδοσιακή μουσική μέσα από τη συναυλία Shamipia με πιάνο και «σάμισεν» (8/11).

Παραγωγές του ΟΜΜΘ ειναι και τα δυο  επιμέρους φεστιβάλ ("Μπαρόκ μουσικής" και "Ανήσυχων ήχων", με επιμελητές τον Δήμο Γκουνταρούλη και τον Θύμιο Ατζακά αντίστοιχα στις 23/11, 24/11, 30/11, 1/12 και στις 9 και 11/11) ενω ιδιαίτερα πλούσιο είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μεγάρου, που θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μια ποικιλία ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως χορό στον πάγο με τη Χιονάτη από αστέρια του ρωσικού καλλιτεχνικού πατινάζ (26-30/12), τη συναυλία της ΚΟΘ με έργα από πασίγνωστες και αγαπημένες παιδικές ταινίες της Disney κ.α