Skip to main content

Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα των επισκέψεων των επικεφαλής των κομμάτων στις εννέα μέρες της φετινής διοργάνωσης της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οκτώ πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να χωρέσουν στις εννέα ημέρες που διαρκεί η 81η ΔΕΘ, τηρώντας την παράδοση που θέλει όλους τους επικεφαλής των κομμάτων να επισκέπτονται τη διοργάνωση.

Στην πραγματικότητα τα χρονικά περιθώρια είναι ακόμη στενότερα καθώς αν αφαιρεθούν τα δύο σαββατοκύριακα τα οποία παραδοσιακά ανήκουν στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι υπόλοιποι, τουλάχιστον έξι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να βολευτούν στις πέντε εναπομείνασες ημέρες. Το πρόγραμμα των επισκέψεων των πολιτικών αρχηγών στη φετινή διοργάνωση έχει ως εξής:

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης

Την αυλαία θα ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Θα φτάσει στην Έκθεση γύρω στις 10 το πρωί του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου και θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO A.E. στα γραφεία του εκθεσιακού φορέα. Στη συνέχεια θεωρείται πολύ πιθανόν να παραστεί στα εγκαίνια του περιπτέρου της Ρωσίας η οποία είναι και η τιμώμενη χώρα. Η παρουσία του πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί από το θεσμικό βάρος της κυβερνητικής εκπροσώπησης της ρωσικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες τη Μόσχα θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας A. V. Dvorkovich.

Το πρωί του Σαββάτου ξεκινά και το ελληνορωσικό επιχειρηματικό φόρουμ στο οποίο επίσης έχει προσκληθεί για να απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός, αλλά είναι άγνωστο προς το παρόν εάν θα παραστεί. Στο φόρουμ ενδέχεται να δώσει το «παρών» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσκληθεί και αναμένεται η απάντηση του προεδρικού μεγάρου. Ο κ. Παυλόπουλος δεν πρόκειται πάντως, φέτος να εμπλακεί με τη ΔΕΘ.

Τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ, θα γίνουν στις 8 το βράδυ στο «Ι. Βελλίδης», παρουσία του πρωθυπουργού και χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.  

Την επομένη το μεσημέρι (στις 12 ή στη 1, θα αποφασιστεί αυτές τις μέρες) θα δοθεί η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο «Ι. Βελλίδης». Το τελικό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα θα κλειδώσει ως την προσεχή Πέμπτη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό έως σήμερα είναι η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, η οποία θα γίνει στις 8 το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου, στο «Ι. Βελλίδης». Την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο «Ι. Βελλίδης».

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την ΔΕΘ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός».

Την ίδια μέρα θα βρίσκεται στη ΔΕΘ και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO A.E. στις 4 το απόγευμα, θα ακολουθήσει περιοδεία της στα περίπτερα και στις 8 το βράδυ θα μιλήσει στο «Ι. Βελλίδης». Με τα έως τώρα δεδομένα η κυρία Γεννηματά δεν πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο «Ν. Γερμανός».

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν στην Έκθεση δύο πολιτικοί αρχηγοί. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι, στο «Ι. Βελλίδης». Στις 6 το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με τη διοίκησης της ΔΕΘ-HELEXPO A.E. στην αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου. Ο κ. Κουτσούμπας θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο «Ν. Γερμανός». Στον ίδιο χώρο, μιάμιση ώρα αργότερα θα δώσουν τη δική τους συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής, στον ίδιο χώρο, στις 6 το απόγευμα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο «Ν. Γερμανός».

Στη ΔΕΘ θα βρεθούν πιθανότατα επικεφαλής και άλλων πολιτικών σχημάτων όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Θάνος Τζήμερος κ.ά., το πρόγραμμα των οποίων θα κλείσει τις προσεχείς ημέρες.