Skip to main content

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή - Θεατρικές Φωνές της Πόλης»

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού έκανε λόγο για ένα φεστιβάλ με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς επικεντρώνεται στις δημιουργικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης.

Συνέντευξη Τύπου με θέμα την έκτη κατά σειρά διοργάνωση του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης» από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, πλαισιωμένη από τα μέλη της Επιτροπής Θεάτρου και συντελεστών των καλλιτεχνικών σχημάτων, που θα πάρουν μέρος στη φετινή διοργάνωση, από τις 10 Μαρτίου έως και τις 29 Απριλίου.

Η Αντιδήμαρχος έκανε λόγο για ένα φεστιβάλ με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς επικεντρώνεται στις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. «Η ‘’Ανοιχτή Σκηνή’’ έδωσε ήδη σε πολλά θεατρικά σχήματα της Θεσσαλονίκης την ευκαιρία να διαγράψουν μια ουσιαστική πορεία. Αυτό για μένα σημαίνει ότι όλοι μαζί λειτουργούμε για να αναδείξουμε, με κριτήριο την ποιότητα, την καινούρια πρόταση, τη φρεσκάδα, τη δυναμική των δημιουργικών ατόμων και των ομάδων. Πιστεύω ότι ο θεσμός θα εξακολουθήσει να ενισχύει τους τοπικούς δημιουργούς, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Όσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, τόσο περισσότερο αισθανόμαστε υποχρεωμένοι και ως Διοίκηση του Δήμου και ως άτομα, να στηρίζουμε τους ανθρώπους που καταθέτουν μια δημιουργική πρόταση».

Η Έλλη Χρυσίδου ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Επιτροπή Θεάτρου, που όπως είπε, αφιερώνει χρόνο και εμπειρία, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα, καθώς και τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Πολιτισμού. «Πάνω απ’ όλα με ικανοποιεί το γεγονός ότι στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν νέοι άνθρωποι που παραμένουν και επιμένουν να δημιουργούν. Το να επιμένεις προδίδει μια ιδιαίτερη σχέση με αυτή την πόλη και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότεροι υπεύθυνοι σε αυτό που έχουμε ταχθεί να κάνουμε».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιάννα Τσόκου, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι από τους βασικούς στόχους της «Ανοιχτής Σκηνής» ήταν να δημιουργήσει έναν θεατρικό πυρήνα με επίκεντρο το Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» (Σκηνή ‘’Νίκος Ναουμίδης’’) καθώς και να δώσει τη δυνατότητα στους νέους δημιουργούς να έρθουν σε επαφή με το κοινό. «Ο θεσμός αυτός προχώρησε βήμα- βήμα και είδαμε καλλιτέχνες του θεάτρου να επανέρχονται με τις προτάσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να χαρτογραφήσουμε πλέον την πορεία του θεάτρου και τις τάσεις του στην πόλη, κάτι που θα αναδείξουμε και με μια έκθεση που θα γίνει μέσα στο’’ Άνετον’’».

Η ίδια αναφέρθηκε και στο πνεύμα των παράλληλων εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν το φεστιβάλ και εστιάζουν στο διάλογο γύρω από τη θεατρική τέχνη. «Ξεκινήσαμε πέρσι με το διάλογο για τη δημιουργική γραφή και φέτος θα μιλήσουμε για το νεοελληνικό έργο, για το θέμα της σκηνογραφίας και της ενδυματολογίας. Επίσης, μια άλλη σημαντική εκδήλωση είναι η Ημερίδα σε συνεργασία με τη νεοσύστατη Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών και το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, με θέμα το θέατρο στη Θεσσαλονίκη στον 21ο αιώνα, στις 29 Απριλίου».

Από την πλευρά της η θεατρολόγος, Έλση Σακελλαρίδου, αναφέρθηκε στην παράλληλη διοργάνωση συζήτησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, στις 27 Μαρτίου 2017, με τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων, όπως ο Άκης Δήμου και ο Θανάσης Τριαρίδης. «Ελπίζουμε ότι η εκδήλωση αυτή θα διευρύνει την προβληματική που έχει ξεκινήσει με τις νέες θεατρικές φωνές της πόλης. Η Θεσσαλονίκη, παρά την κρίση, νομίζω ότι πάλλεται από φωνές που σκηνοθετούν και παρουσιάζουν έργα, αλλά διαθέτει και αρκετούς δημιουργικούς συγγραφείς στους οποίους φέτος θα δώσουμε βήμα. Προσβλέπουμε σε μια γόνιμη συζήτηση που θα φωτίσει όλες τις πλευρές της θεατρικής γραφής».  

Τέλος, ο θεατρολόγος, Νικηφόρος Παπανδρέου, υπογράμμισε: «Η ‘’Ανοιχτή Σκηνή’’ συμβάλλει στη διαμόρφωση της ταυτότητας του θεάτρου ‘’Άνετον’’, το οποίο ως δημοτικό θέατρο είναι παραπάνω από φυσικό να έχει ως προνομιακό συνομιλητή του τις δυνάμεις της πόλης».   

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, συντελεστές των ομάδων που θα πάρουν μέρος στη φετινή διοργάνωση πήραν το λόγο και έδωσαν το στίγμα των θεατρικών τους προτάσεων, οι οποίες πρόκειται να παρουσιαστούν στο κοινό, μέσα από εννέα συνολικά παραστάσεις.

Το πρόγραμμα:

10 και 11 Μαρτίου Ώρα 21.00
Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ του Άρτουρ Σνίτσλερ
Θεατρική Ομάδα α' όπως β'

17 και 18 Μαρτίου Ώρα 21.00
Δάφνες και Πικροδάφνες των Δημήτρη Κεχαΐδη – Ελένης Χαβιαρά
Θεατρική Ομάδα Enigma

20 και 21 Μαρτίου Ώρα 21.00
ΝΟ ΕΧΙΤ- Κεκλεισμένων των Θυρών του Ζαν Πωλ Σαρτρ
Θεατρική Ομάδα ΡίSκο

24 και 25 Μαρτίου Ώρα 21.00
Γελώντας άγρια του Κρίστοφερ Ντουράνγκ
Push your Art Company

31 Μαρτίου και 1 Απριλίου Ώρα 21.00
Rose is a rose is a rose
Ομάζ ΑΜΚΕ

2 Απριλίου Ώρα 20.00
Playback Theatre
AquNa This

7 και 8 Απριλίου Ώρα 21.00
Κόσμοι σε πόλεμo
Ubu Art Crew

21 και 22 Απριλίου Ώρα 21.00
S(h)ame της Πηνελόπης Χριστοπούλου
Ars Moriendi

28 και 29 Απριλίου Ώρα 21.00
Machine
Προσεχώς Subway

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ- ΔΡΑΣΕΙΣ

Δευτέρα 27 Μαρτίου
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Η θεατρική γραφή στην Ελλάδα του σήμερα
Ανοιχτή συζήτηση

Δημοτικό Θέατρο Άνετον, 19.30

Συμμετέχουν οι θεατρικοί συγγραφείς Δημήτρης Δημητριάδης, Άκης Δήμου, Θανάσης Τριαρίδης, και η σκηνοθέτης Γεωργία Μαυραγάνη. Τη συζήτηση συντονίζει η θεατρολόγος Έλση Σακελλαρίδου.
Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τα είδη της σύγχρονης θεατρικής γραφής, τις μορφικές και τις θεματολογικές της αναζητησεις, τις σχέσεις της με τη σημερινή κατάσταση οικονομκής, κοινωνικής και ιδεολογικής κρίσης και τις δεσμεύσεις της έναντι του κοινού και των μηχανισμών παραγωγής του θεάματος. Επίσης γύρω από την αμφισβήτηση της αποκλειστικότητας των θεατρικών συγγραφέων, που εκφράζεται στις μέρες μας μέσα από νέες σκηνικές πρακτικές, όπως είναι η διασκευή από άλλα λογοτεχνικά είδη και η (συλλογική) επινόηση του θεατρικού κειμένουδιασκευή απόιμ κατά τη διαδικασία των δοκιμών.

Δευτέρα 24 Απριλίου

Η σκηνογραφία στα χρόνια της κρίσης:
Προοπτικές, τάσεις, αδιέξοδα
Συζήτηση με νέους σκηνογράφους της Θεσσαλονίκης

Δημοτικό Θέατρο Άνετον, 19.30

Συμμετέχουν οι σκηνογράφοι Μάρθα Φωκά, Ευαγγελία Κιρκινέ, Όλγα Χατζηιακώβου, Δήμητρα Γιοβάνη, Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου και η ομάδα σκηνογράφων panokato 7 τους οποίους εκπροσωπούν οι Χαρά Αργυρούδη και Αναστασία Παπαϊωάννου.
Συντονίζουν: Μαρία Καραδελόγλου, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, Γιάννης Παρασκευόπουλος, σκηνοθέτης.
Παρουσίαση των σκηνογράφων που συμμετέχουν και της διαδρομής τους. Ακολουθεί συζήτηση με άξονες: διαμόρφωση της σκηνογραφικής δημιουργίας τα τελευταία χρόνια, σχέση της σκηνογραφίας με τις νέες τεχνολογίες, εκτεταμένη χρήση της βιντεοπροβολής και videomapping, αλλαγές στο θεατρικό τοπίο της πόλης.

Σάββατο 29 Απριλίου

Το θέατρο στη Θεσσαλονίκη στον 21ο αιώνα
Ημερίδα
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., πραγματοποιεί ημερίδα στην οποία συμμετέχουν θεατρολόγοι, κριτικοί και καλλιτέχνες της πόλης, με θέμα την πορεία του θεάτρου τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη.
Η Ανοιχτή Σκηνή υποστηρίζει την εκδήλωση.

Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη