Skip to main content

«Μένουμε Όρθιοι ΙΙ»: Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε είναι απολύτως «ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και αναγκαίο»

Το πρόγραμμα “ Μένουμε όρθιοι ΙΙ” παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας σε εκδήλωση στο Ζάππειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ξεκινώντας ο κ. Τσίπρας αφού αναγνώρισε στην κυβέρνηση ότι συντονίστηκε με όσα συνέστησε η επιστημονική κοινότητα για την υγειονομική κρίση, στη συνέχεια άσκησε κριτική λέγοντας: «Ωστόσο σήμερα ασχολείται μονάχα με το πως θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν την πανδημία».

Δίνοντας το περίγραμμα της πρότασής του ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι εύκολη ή απλή υπόθεση. Και δεν υπάρχει κανείς σοβαρός οικονομολόγος, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που να πιστεύει ότι μπορεί να ‘ρθει η ανάκαμψη χωρίς να πέσει χρήμα στην αγορά».

Έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει το μάντη κακών. Να λέει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες: «Χάρη σε μένα σωθήκατε από τη πανδημία, αλλά τώρα προετοιμαστείτε για τα χειρότερα». Και τα χειρότερα μια να τα υπολογίζουν 3, μια 5, μια 10 και την άλλη 13% ύφεση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε είναι απολύτως «ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και αναγκαίο» καλώντας την κυβέρνηση να το υλοποιήσει. Κατηγόρησε, παράλληλα την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, το προηγούμενο διάστημα αρνήθηκε να μπει σε διάλογο ενώ παράλληλα αρκέστηκε σε ρόλο παρατηρητή στην Ευρώπη αλλά και σε μάντη κακών σχετικά με την ύφεση της οικονομίας.

Τα μέτρα του «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ»:

Μέτρα για τρείς κατηγορίες επιχειρήσεων:

· Πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος για όσες επιχειρήσεις που μένουν κλειστές.

· Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.

· Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνουμε τη κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

· «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» που θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί. Δικαιούχοι του θα είναι άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, ΑΜΕΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Για την εργασία που βοηθούν και τις πληττόμενες επιχειρήσεις:

· Πακέτο μέτρων για την απευθείας ενίσχυση από το κράτος για επιχειρήσεις που η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη.

· Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

· Ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

· Ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών.

· Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Για τον τουρισμό:

· Πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, με στόχο 3 εκατομμύρια πολίτες να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος.

· Κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής.

· Μείωση για την εστίαση και τον τουρισμό στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ.

Για τον πρωτογενή τομέα:

· Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, προβλέπουμε τη πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

· Στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκ.

· Άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων.