Skip to main content

Το πρωινό στον Ντιμιτρόφ και το βιβλίο για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η δημοσκόπηση για τον λαϊκιστής Τσίπρας, η υπόθεση σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και οι πιέσεις στη Σερβία για ένταξη στην Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τεοντόρ Μελεσκάνου, οργανώνουν ένα πρωινό για τους φίλους της "Βόρειας Μακεδονίας" στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει ο Νίκολα Ντιμίτροφ. Οι προσκλήσεις προς τους επικεφαλής των διπλωματών των κρατών μελών της ΕΕ προέρχονται από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Ρουμανίας, που είναι και οι διοργανωτές.

Τους δώσαμε τα πάντα, περισσότερα από ό,τι ζητούσαν. Τώρα, τι "νταλγκά" έχουμε να ενεργούμε υπέρ της ένταξής τους στην Ε.Ε.; Γιατί δεν δραστηριοποιούμαστε και υπέρ της Σερβίας; Ποιος τελικά μας σπρώχνει να είμαστε "χορηγοί" των Σλάβων των Σκοπίων; [Αν πάλι πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι έτσι θα τους απομακρύνουμε από τους Τούρκους… καληνύχτα!]

Μη πείτε ότι δεν σας προϊδεάσαμε στην voria.gr; Ότι οι πιέσεις προς την Σερβία περιλαμβάνουν κα την Βοϊβοντίνα; Κατ’ αρχάς, την απειλούν ότι αν δεν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, Ε.Ε. δεν έχει. Το δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην συνέντευξη Τύπου με τον Iταλό πρωθυπουργό, ότι τα μηνύματα που φτάνουν από όλες τις πλευρές είναι ότι η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του Κοσόβου.
 
Αλλά ταυτόχρονα, το Κόμμα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών (LSV) της Βοϊβοντίνα, μαζί  με τους Νενάντ Τσανάκ και Αλεξάνταρ Οξίτς, ανακοίνωσε την ίδρυση του Κόμματος "Μπροστά για  την Βοϊβοντίνα", με κύριο στόχο την επαναφορά της πλήρους αυτονομίας αυτής της επαρχίας. Πριν από χρόνια, είχαν ανοίξει μονομερώς και γραφείο στις Βρυξέλλες. Θυμίζω: Το 1/3 περίπου των κατοίκων της Βοϊβοντίνα είναι Ούγγροι.

Πάλι κατέκτησε πρωτιά ο Α. Τσίπρας. Σε μια έρευνα-δημοσκόπηση του Guardian, εμφανίζεται πιο λαϊκιστής και από τον Μαδούρο ο πρωθυπουργός μας. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το υψηλό σκορ του Τσίπρα στον λαϊκισμό -που φαίνεται  ότι ξεπερνά τον Μαδούρο- μοιάζει να είναι προϊόν των προεκλογικών ομιλιών του για τις εκλογές του 2015, πριν από τη συνθηκολόγησή του τελικά με τους δανειστές.

Σε ερώτηση βουλευτών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι για το περιστατικό σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, η υπόθεση έχει διερευνηθεί ως προς την ποινική της αξιολόγηση από την αρμόδια Στρατιωτική Εισαγγελία και έχει τεθεί στο αρχείο.

Υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να καταδικαστούν, επειδή παρέδωσαν χωρίς αντίσταση τα όπλα τους στον εχθρό. Όπως εξελίχθηκαν όμως τα πράγματα, καλύτερα να ξεχαστεί το θέμα, που μας ντρόπιασε. Μένει όμως το στίγμα της λαϊκίστικης απόφασης, να παραταχθεί τιμητικό άγημα να τους υποδεχθεί. Η Ελλάδα, που αγνοεί το μέτρο.

Ωχ… Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αποκάλυψε ότι σκέπτεται να συγγράψει βιβλίο για το πώς φτάσαμε στις Πρέσπες, από κοινού με τον Νίκο Κοτζιά. Δεν πρόκειται φυσικά να γίνει καμιά αναφορά στους σχεδιαστές της όλης ιστορίας. Δεν χρειάζεται άλλωστε. Καταλαβαίνουμε. Μόνον οι Τσίπρας και Κοτζιάς, φαίνεται ότι μας θεωρούν ηλίθιους να "χάφτουμε" ό,τι μας λένε.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας διένειμε αμοιβές στους καταδότες τρομοκρατών, συνολικού ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων λιρών ή 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Τούρκοι πολίτες πληροφορούσαν τις αστυνομικές Αρχές συμβάλλοντας στη σύλληψη ή στο θάνατο ατόμων που συνδέονταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν - PKK και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.