Skip to main content

Το προσκύνημα Αλβανών στην Τσαμουριά και η καμπάνια των Σκοπιανών

Πες-πες, η διεθνής κοινότητα θα πιστέψει τελικά ότι υπήρξε γενοκτονία των Αλβανοτσάμηδων από πλευράς μας. Η δική μας απάντηση ποια είναι;

Αποτελέσματα φαίνεται να έχουν φέρει τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία εναντίον εργαζόμενων στο τουρκικό γεωτρύπανο "Πορθητής". Πληροφορίες αναφέρουν ότι εργαζόμενοι από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ που είχαν εκφράσει πρόθεση να συνεργαστούν στη γεώτρηση, έχουν αποχωρήσει.

Επίσης αποχώρησαν εταιρείες από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία που είχαν συμβόλαια με την ΤΡΑΟ (κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας). Η αποχώρηση ξένων εργαζομένων επηρέασε και το γεωτρύπανο "Γιαβούζ" το οποίο αντί να κατευθυνθεί στη Κυπριακή ΑΟΖ παρέμεινε σε λιμάνι στη Τουρκία.

Η απάντηση της Άγκυρας είναι οργισμένη. Το επιστημονικό προσωπικό της Τουρκίας δεν διαθέτει τεχνογνωσία για να διεξάγει ενεργειακές έρευνες. Έχει και την διεθνή κοινότητα εναντίον της. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Όταν το θηρίο δεν έχει διέξοδο, κάνει απρόβλεπτες κινήσεις.

Ο Μέτα υπέγραψε, ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας και σε απ' ευθείας μετάδοση, το διάταγμα με το οποίο ακυρώνει τις εκλογές της 30ης Ιουνίου επικαλούμενος την πολιτική οξύτητα που κυριαρχεί στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Ράμα, από την πλευρά του, δηλώνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, για την Πέμπτη συγκαλείται  το κοινοβούλιο προκειμένου να αποφασίσει την καθαίρεση του προέδρου Μέτα.

Και ο διεθνής παράγοντας; τίποτα δεν δείχνει ότι έχει άρει την εμπιστοσύνη του στον Εντι Ράμα. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κάνουν συστάσεις και προς τις δυο πλευρές για ηρεμία και διάλογο, αλλά μέχρι εκεί.

Κύκνος εμφανίστηκε στον Θερμαϊκό μπροστά στον Λευκό Πύργο. Απομακρύνθηκαν τα ποντίκια και ήρθε ο κύκνος. Δεν θα εκπλαγώ αν η επόμενη επίσκεψη είναι από κροκόδειλο.

Σε έκκλησή του ο "Πατριωτικός Σύνδεσμος Τσαμουριά" καλεί όλους τους Αλβανούς να συμμετάσχουν σε εκδήλωση στα αλβανοελληνικά σύνορα. Γράφει στη σελίδα του στο Facebook:

«Ο σύνδεσμος Τσαμουριά και το Κόμμα για Δικαιοσύνη, Ενσωμάτωση και Ενότητα- PDIU, καλούν όλους τους Αλβανούς να συμμετάσχουν στη ετήσιο προσκύνημα στο Κιαφέ Μπότε στην τσαμουριά στις 22 Ιουνίου και ώρα 18:00. Σήμερα είναι η ώρα για την Τσαμουριά. Υπενθυμίζουμε την 75η επέτειο της γενοκτονίας από τους Έλληνες σοβινιστές κατά των Αλβανοτσάμηδων».

Πες-πες, η διεθνής κοινότητα θα πιστέψει τελικά ότι υπήρξε γενοκτονία των Αλβανοτσάμηδων από πλευράς μας. Η δική μας απάντηση στα διεθνή φόρα, ποια είναι; Ξέρουμε μόνο ότι στο ΥΠΕΞ ασχολούνται τώρα με μεταθέσεις και τοποθετήσεις κολλητών. Δεν τους φτάνουν οι 30.000 που προστέθηκαν στο Δημόσιο, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού άνω του ενός δισ.

Γράφει ο σκοπιανός Τύπος: Μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ο Κατρούγκαλος είπε ότι τα Σκόπια ανακοίνωσαν την αλλαγή της διαφημιστικής τους καμπάνιας "Macedonia Timeless".

«Το όνομα της χώρας μας που δημοσιεύθηκε αμετάβλητο στον ιστότοπο της τουριστικής προβολής της χώρας  μας ως "Macedonia Timeless", και όχι ως "Βόρεια Μακεδονία" ήταν ο λόγος της αντίδρασης από την αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας με έντονες επικρίσεις προς την κυβέρνηση», γράφει το κείμενο.

Τώρα που αναμένεται να ιδιωτεύσει ο Α. Τσίπρας, μπορεί να βρει την ευτυχία όπως την εννοεί ο Ν. Καζαντζάκης: «Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο - ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο». Την βουή της θάλασσας την ακούς και από θαλαμηγό.