Skip to main content

Το πρώτο «πράσινο» κατάστημα Μασούτη στην Καστοριά

Στο κατάστημα Μασούτης που εγκαινιάστηκε στη Χλόη Καστοριάς χρησιμοποιείται η τεχνική της γεωθερμίας για θέρμανση και ψύξη, καθώς και βιοκλιματική αρχιτεκτονική.
Το πρώτο του «πράσινο» κατάστημα στην περιοχή Χλόη της Καστοριάς εγκαινίασε ο όμιλος σούπερ μάρκετ Μασούτη. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του προέδρου του ομίλου κ. Διαμαντή Μασούτη, του δημάρχου Καστοριάς κ. Γιάννη Τσιαμίση, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, πολλών συνεργατών και στελεχών του Ομίλου, καθώς και πλήθος πολιτών της περιοχής. Το νέο κατάστημα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χλόης και Μελ. Μερκούρη στο κτήμα Κοβάτση.

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου καταστήματος έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται η τεχνική της γεωθερμίας για θέρμανση και ψύξη. Η γεωθερμία είναι μια παλιά τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία που υπάρχει μέσα στη γη κι έτσι γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπλέον, για την κατασκευή του πράσινου καταστήματος έχει χρησιμοποιηθεί βιοκλιματική αρχιτεκτονική, όπως μονώσεις, φωτοσωλήνες, καθώς και ανακυκλώσιμα υλικά. Για μικρότερο ενεργειακό κόστος στα ψυγεία χρησιμοποιείται το σύστημα multisystem inverter με οικολογικό φρέον, τεχνολογία e-cube και σύστημα hot gas. Ακόμη, το σύνολο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων είναι νέας ενεργειακής κλάσης και χρησιμοποιούνται λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο κατάστημα υπάρχουν φωτοβολταϊκά συστήματα και τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι οικολογικά. Στο νέο πράσινο κατάστημα χρησιμοποιούνται σακούλες 100% διασπώμενες, σακούλες πολλαπλών χρήσεων, καθώς και χάρτινες ανακυκλώσιμες. Τα καρότσια και τα καλάθια είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμες πλαστικές φιάλες (PET). Επίσης, όλα τα έντυπα που έχουν χρησιμοποιηθεί για το πράσινο κατάστημα της Χλόης στην Καστοριά, οι προσκλήσεις, οι φάκελοι και τα μονόφυλλα είναι φτιαγμένα από οικολογικό χαρτί ανακυκλώσιμο από φύκια.

Όσον αφορά στη διαδικασία της ανακύκλωσης, το κατάστημα παρέχει τη δυνατότητα ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιών οράσεως & ηλίου, μαγειρικού λαδιού, ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών. Στο πράσινο κατάστημα Μασούτης οι καταναλωτές μπορούν να βρουν μεγάλη ποικιλία σε βιολογικά και φυτικά προϊόντα, οικολογικά προϊόντα καθαρισμού, καθώς και φυσικά προϊόντα από μαστίχα (mastiha shop).
Το κατάστημα διακρίνεται για την ιδιαίτερη αισθητική στην κατασκευή του και στις αποχρώσεις του κυριαρχεί το πράσινο. Διαθέτει 1.500 τμ χώρο πώλησης, καθώς και υπόγειο και εξωτερικό parking.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού συμμετείχαν εκπρόσωποι από την οργάνωση Αρκτούρος, καθώς και την Ανταποδοτική Ανακύκλωση. Συμμετέχοντας στην προστασία του περιβάλλοντος πραγματοποιείται, επίσης, μεγάλη κλήρωση με δώρο 50 ποδήλατα και 20 τσάντες γεμάτες με φυτικά, βιολογικά και οικολογικά προϊόντα.

Ακόμα, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ο Όμιλος Μασούτη συνεισφέρει στη δεντροφύτευση, δημιουργία πράσινου και αξιοποίηση ενός πάρκου 2,5 στρεμμάτων στην περιοχή Χλόη Καστοριάς.