Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020
x

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ


Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη

Υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας εξαγγέλλει την αναπτυξιακή στροφή» η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει: «Η ύφεση διήρκεσε εννέα χρόνια. Τώρα ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται τη στροφή στην ανάπτυξη χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Ωστόσο οι δημοσκόποι έχουν κακά νέα γι΄ αυτόν».

Σχολιάζοντας το κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα προς ξένους επενδυτές, η εφημερίδα κάνει λόγο για μια «παράτολμη υπόσχεση. Διότι οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα μόνον τα πλοκάμια της γραφειοκρατίας. Συχνά έρχονται αντιμέτωποι και με πολιτικές αντιστάσεις». Η εφημερίδα αναφέρεται συγκεκριμένα στο Ελληνικό, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο ξένο επενδυτικό πρότζεκτ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. «Ήδη ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ο νυν πρωθυπουργός είχε πολεμήσει αποφασιστικά την εν λόγω επένδυση».

«Ο πατέρας ενόςκυοφορούμενου οικονομικού θαύματος»

Η Handelsblatt παραπέμπει και στο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» πριν από τρία χρόνια, σχολιάζοντας ότι «(…) ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να υλοποιήσει σχεδόν καμία από τις τότε υποσχέσεις. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που ο έλληνας πρωθυπουργός έχει πρόβλημα αξιοπιστίας».

Αναφερόμενη σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες το Πρώτο Θέμα και η οποία θέλει ακόμη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να μην πιστεύουν ότι ο Αλ. Τσίπρας θα τηρήσει τα όσα υποσχέθηκε, η εφημερίδα καταλήγει: «Πράγματι, το κλίμα στην κοινωνία είναι υποτονικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται την ανάκαμψη που αρχίζει να διαφαίνεται στις στατιστικές».

Έλλειμμα αξιοπιστίας του Αλ. Τσίπρα διακρίνει και η Badische Zeitung αναφερόμενη επίσης στην ίδια δημοσκόπηση που θέλει 8 στους 10 Έλληνες να αμφιβάλουν για το ότι η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα μπορεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εφημερίδα, «ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριφέρεται σαν πατέρας ενός κυοφορούμενου ελληνικού οικονομικού θαύματος. Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική θέση. Αλλά αυτό μπορούσε να έχει γίνει και νωρίτερα. Γι΄ αυτό φέρει ευθύνες και ο κ. Τσίπρας».

ΗΕλλάδα «δεν είναι μόνον Ακρόπολη και μουσακάς»

Υπό τον τίτλο «Δεν είναι μόνον Ακρόπολη και μουσακάς» και με εκτενή αναφορά στο start up Athens Insiders που προσφέρει εξειδικευμένα τουριστικά πακέτα η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «το καλοκαίρι του 2017 δεν είναι όλα κρίση στην Ελλάδα. Μετά από επτά χρόνια της διαρκούς εξαθλίωσης η χώρα αρχίζει επιτέλους να συνέρχεται. Η οικονομία αναπτύσσεται και ο τουρισμός κάνει αλματώδη βήματα. Ωστόσο τα φορολογικά έσοδα απογοητεύουν και οι ελεγκτές της εφορίας βρίσκονται επί ποδός».

Σύμφωνα με την SZ «(…) μια ματιά στο χάρτη αρκεί για να καταλάβει κανείς γιατί η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλη ζήτηση (σσ. ως τουριστικός προορισμός): στην Τουρκία η όλο και πιο αυταρχική γλώσσα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κρατά μακριά τους τουρίστες. Τουρίστες κρουαζιερόπλοιων προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο στα ελληνικά νησιά παρά να κάνουν στάση στους τουρκικούς σταθμούς. Αίγυπτος; Τυνησία; Η αίσθηση είναι ότι έχουν γίνει πιο ανασφαλείς ως προορισμοί. Η Ελλάδα μπορεί να είναι φτωχή. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι επικίνδυνη χώρα».

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των τουριστών δεν έχει αποφέρει την προσδοκώμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων που παραμένουν απογοητευτικά. «Για τους ανθρώπους του κλάδου αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η φοροδιαφυγή συνεχίζεται χωρίς αναστολές. Γι΄ αυτό το λόγο οι οικονομικές αρχές επικεντρώνουν πλέον τους ελέγχους τους σε τουριστικές επιχειρήσεις. Οι ελεγκτές δρουν προσποιούμενοι τους πελάτες (…). Η υπουργός Τουρισμού θεωρεί μεν σωστούς τους ελέγχους, δεν θεωρεί όμως τις ελληνικές επιχειρήσεις πιο εγκληματικές από άλλες. Εάν ήταν στο χέρι της η ίδια θα προχωρούσε σε άμεση μείωση της φορολογίας».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ