Skip to main content

Το ρωσικό μήνυμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Σκοπιανό

Το ερώτημα για τους Έλληνες των Σκοπίων, ο «άτσαλος τρόπος» με την αιγιαλίτιδα και ο εξαφανισμένος τουρκόφρονας δήμαρχος Μύκης.

Ο επικεφαλής της Αποστολής της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, δήλωσε ότι το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, βάσει της παραγράφου 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η απόφαση για το όνομα της "Μακεδονίας" πρέπει να εδράζεται σε νομικές βάσεις, οι οποίες ταυτόχρονα δεν θα διαιρούν την κοινωνία. Υποθέτουμε ότι το θέμα της ονομασίας θα εξετασθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας σύμφωνα με την απόφαση 845, παράγραφος 3 του Συμβουλίου Ασφαλείας», έγραψε ο Λουκασέβιτς στο Twitter.

Τι απέγιναν οι Έλληνες; Έκθεση του Ιταλικού Περιφερειακού Ινστιτούτου σε συνεργασία με την αμερικανική CIA, δημοσιεύει την κατανομή του πληθυσμού στη "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" (έτσι την αποκαλεί "R. Maqedonisë Veriore") και συγκεντρωτικά παρουσιάζει έναν πίνακα στον οποίο εμφαίνεται το ποσοστό επί τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας με την εθνική διάκριση του. Ο αλβανικός πληθυσμός δεν είναι στο 20 με 25% όπως διατείνονται οι Σλάβοι των Σκοπίων, αλλά φθάνει το 40% του πληθυσμού.

Αναφέρονται Τούρκοι, 2,85%, οι Έλληνες απουσιάζουν και Βλάχοι -όπως καταγράφονταν οι Έλληνες παλαιότερα- μόνον 0,48%. Τι απέγιναν οι Έλληνες;

Η υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή, επισκέφτηκαν διάφορα σημεία του δήμου Μύκης, στα οποία ο στρατός έκανε έργα κοινωνικού περιεχομένου. Ο τουρκόφρονας δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, ίσως λόγω των αρνητικών του αισθημάτων για τους ΑΝΕΛ ή τον Ελληνικό Στρατό δεν συνόδευσε την υπουργό και τον αρχηγό στην επίσκεψή τους εκεί. Αν πήγαινε κάποιος Τούρκος έπαρχος ή λοχαγός, μήπως ο δήμαρχος θα έστρωνε και κόκκινα χαλιά; Τότε θα εύρισκε χρόνο;

Ο πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών -προσωρινός ελπίζω- της Ελλάδας δήλωσε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη: «Η ανακοίνωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης έγινε με "άτσαλο τρόπο" στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς θα έπρεπε να ενημερωθούν πρώτα τα κόμματα». Πρόκειται για ομολογία η οποία προκαλεί μεγάλες ανησυχίες για το πώς πολιτικό προσωπικό της χώρας μας αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι για την Συμφωνία των Πρεσπών, δεν ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει γιατί δεν ενημερώθηκαν πρώτα τα κόμματα. Μήπως φαντάζεται τον εαυτό του σύγχρονο Λουδοβίκο, που μόλις ανέλαβε όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του δήλωσε τη περίφημη φράση "L' État, c' est moi" ("Το κράτος, είμαι εγώ");