Skip to main content

Το Σάββατο η μεγάλη παρέλαση του Thessaloniki Pride

Στις εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης του Thessaloniki Pride αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 15.000 άτομα. Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα.

Ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου η μεγάλη γιορτή διαφορετικότητας, το 8ο Thessaloniki Pride. Την ίδια ώρα η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί το EuroPride 2020, όπου την προηγούμενη εβδομάδα παρέλαβε επίσημα το λάβαρο της διοργάνωσης στη Βιέννη.

Με σύνθημα, «Γράφουμε Ιστορία» το Thessaloniki Pride συμμετέχει στους εορτασμούς του παγκόσμιου ΛΟΑΤΚΙ κινήματος για την 50η επέτειο της εξέργεσης του Stonewall στη Νέα Υόρκη, όπου θαμώνες του ομώνυμου γκέι μπαρ εξεγέρθηκαν ενάντια στην αστυνομική βία. Στη φετινή διοργάνωση αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 15.000 άτομα.

«Θα δώσουν το στίγμα ότι η Θεσσαλονίκη θέλει και πρέπει να προχωρήσει στο μέλλον και να παγιώσει τη θέση της ανάμεσα στις σύγχρονες ευρωπαϊκές μητροπόλεις» τόνισε ο εκπρόσωπος του  Thessaloniki Pride Θάνος Βλαχογιάννης, σημειώνοντας πως το  Pride είναι το πιο επιτυχημένο κίνημα κοινωνικής αλλαγής του τελευταίου μισού αιώνα.

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης πρωτοστατεί με αυτή την ιδιότητα στην υποστήριξη της διοργάνωσης.  Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα είναι κάθε χρόνο παρών στις εκδηλώσεις της κοινότητας. «Η εχθρότητα της κοινωνίας εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχει βαθιές ρίζες και δεν ξεριζώνεται εύκολα αυτή η αντίληψη», τόνισε.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων Σπύρος Πέγκας υπογράμμισε ότι είναι συγκινητική η στιγμή γιατί από το πρώτο Pride των 1.500 ατόμων το 2012, φτάσαμε να λαμβάνουμε τον τίτλο του EuroPride. «Ελπίζω και η επόμενη διοίκηση να στηρίξει την εκδήλωση. Χρειάζεται την υποστήριξη» είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα του 8ου Thessaloniki Pride είναι φέτος πενθήμερο, μεγαλύτερο κατά μια μέρα από τις προηγούμενες χρονιές. Συγκεκριμένα, ξεκινά σήμερα με το Art Festival of Thessaloniki και συνεχίζεται αύριο με προβολή animated ταινιών. Την Παρασκευή βετεράνοι του ελληνικού LGBTΙ κοινότητα ο Γρηγόρης Βαλιανάτος, η Μαρία Κατσικαδάκου και ο Γιώργος Τσιτιρίδης θα μοιραστούν ιστορίες τους από τις πρώτες απόπειρες για ισότητα. Το Σάββατο το φεστιβάλ μεταφέρεται στον Λευκό Πύργο και στις 19.00 θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση. Μέσα στις καινοτομίες του φετινού προγράμματος είναι και οι θεματικοί περίπατοι σε σημεία ενδιαφέροντος της ΛΟΑΤΚΙ κοιτότητας. 

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης

Τρίτη, 18.6
18:00-00:00 THE ART FESTIVAL OF THESSALONIKI Καφωδείο (Βενιζέλου 45)
Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής & Πολιτιστικής Συνείδησης βασισμένο στο σχέδιο δράσης “Antithesis” της Καλλιτεχνικής Ένωσης Ulysses με εκθέσεις, δρώμενα, εργαστήρια, μουσική “Αντίθεση στα στερεότυπα”

Τετάρτη, 19.6
18:30 & 19:30 THESSALONIKI RAINBOW WALKING TOURS Σημείο εκκίνησης: οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου
Θεματικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο σε σημεία LGBTI ενδιαφέροντος [απαιτείται εγγραφή στο tiny.cc/trwt]
21:30-22:30 SHORT ANIMATION FILMS Urania Bar (Πάικου 4, ταράτσα)
Προβολή επιλεγμένων animated films από το TAF - Thessaloniki Animation Festival
από την AddArt

Πέμπτη, 20.6
11:00-12:30 DIVERSE YOUTH IDENTITIES Kinissi Palace (Εγνατία 41 & Συγγρού)
Εμπειρίες ζωής LGBTI ατόμων (διαδοχική μετάφραση ελληνικά-αγγλικά και αντίστροφα) από τον πολιτιστικό οργανισμό Πράξις με τη στήριξη του Erasmus+
18:30 & 19:30 THESSALONIKI RAINBOW WALKING TOURS Σημείο εκκίνησης: οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου
Θεματικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο σε σημεία LGBTI ενδιαφέροντος [απαιτείται εγγραφή στο tiny.cc/trwt]
20:30-22:00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ENEKEN (Προξ. Κορομηλά 37, ημιόροφος)
3 βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, μια λεσβιακή: μια γκέι και μια τρανς (αγγλικοί & ελληνικοί υπότιτλοι / English & Greek subtitles) από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσ/νίκης ΓκΛΑΤ+ Ταινιών
21:30-01:30 BE PROUD PARTY BAU’s (πλ. Ναυαρίνου 5 & Βύρωνος)
Πάρτι του ThessCheckpoint από τη Θετική Φωνή

Παρασκευή, 21.6
18:30 & 19:30 THESSALONIKI RAINBOW WALKING TOURS Σημείο εκκίνησης: οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου
Θεματικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο σε σημεία LGBTI ενδιαφέροντος [απαιτείται εγγραφή στο tiny.cc/trwt]
18:30-20:00 PRIDE FORUM Ypsilon (Εδέσσης 5)
Επιστροφή στις Ρίζες: ιστορίες από τις απαρχές του ελληνικού LGBTI κινήματος από το Γρ. Βαλλιανάτο, τη Μ. Κατσικαδάκου (Cyber) και το Γ. Τσιτιρίδη
21:00-2:00 STREET PARTY πλ. Χρηματιστηρίου
Το καθιερωμένο υπαίθριο πάρτι με DJ sets

Σάββατο, 22.6 Λευκός Πύργος
12:00-18:30 PRIDE FAIR
info kiosks, body painting, πωλητήριο, γρήγορο τεστ, παιχνίδια και διάφορες άλλες δράσεις
18:30-19:00 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
από τις συμμετέχουσες οργανώσεις, φορείς και το Δήμαρχο
19:00-21:00 PRIDE PARADE
Πορεία υπερηφάνειας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Βενιζέλου, Νίκης)
21:30-00:30 “WELCOME EUROPRIDE” CONCERT
Συναυλία κάτω από το φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο

Thessaloniki Queer Arts Festival (7-23.6.2019)
Το TQAF 2019 περιλαμβάνει 16 ημέρες δραστηριοτήτων και εκθέσεων σε διάφορα σημεία στην πόλη. Το φεστιβάλ θα φέρει σε επαφή καλλιτέχνες, ακτιβιστές και εκπαιδευτικούς από όλον τον κόσμο, για να εξετάσει τον έρωτα, το queerness και τις ανησυχίες και εμπειρίες της LGBTI κοινότητας μέσω καλλιτεχνικών πρακτικών. Το αναλυτικό πρόγραμμα: queerartsfestival.gr/el/programma