Skip to main content

Το Σάββατο στα Τίρανα η τρίτη συνάντηση για τη «μικρή Σένγκεν»

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα υποδεχθεί αύριο τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας και τον πρόεδρο της Σερβίας στα Τίρανα.

Αφίχθηκαν σήμερα στα Τίρανα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για να συμμετάσχουν αύριο στην τρίτη επίσημη συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την επίτευξη συμφωνίας διαβαλκανικής συνεργασίας για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, εμπορευμάτων, κεφαλαίων και εργατικής δύναμης, με την δημιουργία της αποκαλούμενης «μικρής Σένγκεν».

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Έντι Ράμα, τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Ζόραν Ζάεφ οι οποίοι συναντήθηκαν για το σκοπό αυτό για πρώτη φορά στις αρχές Οκτωβρίου  στο Νόβι Σαντ της Σερβίας. Μια δεύτερη συνάντηση, επαναλήφθηκε ένα μήνα σχεδόν αργότερα στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, όπου παρευρέθηκαν και αντιπροσωπείες από το Μαυροβούνιο και την Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Στην αυριανή επίσημη συνάντηση, αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, παρά την προσπάθεια για διεύρυνσή της, έχει δηλώσει συμμετοχή μόνον ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Το Κόσοβο χαρακτηρίζει  «χωρίς νόημα» τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για περιφερειακή συνεργασία  και ο πρόεδρος του Χασίμ Θάτσι δηλώνει ότι αρνείται να συμμετάσχει στην συνάντηση αυτή διότι «η Σερβία υπονομεύει τις προσπάθειες για την εδραίωση της κρατικής υπόστασης του Κοσόβου»

Η άφιξη σήμερα του Βούτσιτς στα Τίρανα συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οπαδοί στην Αλβανία του κινήματος «Αυτοδιάθεση», που κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου στο Κόσοβο.

Στα Τίρανα ωστόσο η αντιπολίτευση, μέσω της προέδρου του κινήματος Σοσιαλιστικής Ένταξης, Μονίκα Κριεμάδι, κρίνει ότι η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού Ράμα αποτελεί ένα μέσο πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.