Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
x

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Μέχρι να κατέβει στην περιοχή το δεύτερο σεισμογραφικό τουρκικό πλοίο, στόχος είναι να έχουν «ενοικιασθεί» όλα τα θαλάσσια οικόπεδα σε ξένες εταιρείες

«Κανένα "ορφανό" οικόπεδο ως το τέλος Σεπτεμβρίου». Αυτό είναι το βασικό μότο της κυπριακής κυβέρνησης, για το αμέσως προσεχές διάστημα, εν όψει ενδεχόμενης τουρκικής εμπλοκής, για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκληθεί εντός του επόμενου διαστήματος. Ο στόχος προφανής: Μέχρι να «κατέβει» στην περιοχή το δεύτερο σεισμογραφικό τουρκικό πλοίο, να έχουν «ενοικιασθεί» όλα τα θαλάσσια οικόπεδα του νησιού σε μεγάλες ξένες εταιρείες, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να είναι και ακατόρθωτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ελάχιστα θαλάσσια κυπριακά οικόπεδα είναι πλέον σε αυτή την κατάσταση.

Εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, τότε το σχέδιο της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι απλό: Αν το τουρκικό σκάφος επιχειρήσει να ξεκινήσει έρευνες σε κάποιο από αυτά, να βρει «απέναντι» του και τις χώρες προέλευσης αυτών των εταιρειών (που είναι οι ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία), εκτός από τη Λευκωσία. Ηδη, το συγκεκριμένο σχέδιο δοκιμάστηκε στην πράξη με επιτυχία σε ό,τι αφορά στο οικόπεδο 10, το οποίο διαχειρίζεται η αμερικανική πολυεθνική ΕΧΧΟΝ, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να αποφεύγουν ακόμα και να το πλησιάσουν.

Κάτι ανάλογο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, ισχύει και με τα οικόπεδα που έχει αναλάβει η γαλλική Total. Οι γαλλικές πολεμικές φρεγάτες που περιπολούν στην ανατολική Μεσόγειο, λειτουργούν και πάλι αποτρεπτικά σε κάθε σχέδιο παρεμπόδισης των εργασιών εκεί, ενώ η προσθήκη και της ιταλικής ΕΝΙ ενισχύει ακόμα περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας για την Κύπρο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ