Skip to main content

Το σχέδιο για να γίνει «film friendly» η Κεντρική Μακεδονία

O αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Θάνος παρουσίασε την εργαλειοθήκη ώστε η Περιφέρεια να γίνει τόπος προσέλκυσης μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών.

Την εργαλειοθήκη προκειμένου η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να γίνει τόπος προσέλκυσης μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος στο πλαίσιο της δημιουργίας Film Office που είχε ανακοινωθεί προ ολίγων μηνών.

Όπως εξήγησε σήμερα σε ειδική εκδήλωση ο κ. Θάνος στο πλαίσιο του 30ού Money Show στη Θεσσαλονίκη, η Περιφέρεια έχει ετοιμάσει ένα πληρες σχέδιο με το οποίο θα πετύχει να δημιουργήσει ένα μικρό «Holywood» στην περιοχή. Στην ουσία το γραφείο Κινηματογράφου αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα γραφείο διευκόλυνσης των οπτικοακουστικών παραγωγών. Αυτό, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, αφορά την άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων παραγωγών οπτικοακουστικών παραγωγών, «κόντρα σε μια γραφειοκρατία που είναι δαιδαλώδης», όπως τόνισε.

Η εργασία που θα έχει να περαιώσει ουσιαστικά το γραφείο είναι η σύνδεση των δασαρχείων και των εφορειών αρχαιοτήτων ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί, που εάν συναντήσουν μόνοι τους την ελληνική γραφειοκρατία, είθισται να απογοητεύονται και να στρέφονται σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, ο κινηματογραφικός τουρισμός «δημιουργεί τη δυναμική για να προβάλουμε την Κεντρική Μακεδονία ως τουριστικό προορισμό». Αυτό αρχικά γίνεται με την πρόσκληση των κινηματογραφικών scouters για να επισκεφθούν την περιοχή και να δουν τοπία στην Κεντρική Μακεδονία που μπορούν να γίνουν γυρίσματα. Παράλληλα επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιούνται οι επενδυτικές ευκαιρίες και να εξασφαλίζονται οι χρηματοδοτήσεις, όπως η προώθηση του cash rebate του 35% που προσφέρει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας. Πέραν του μοναδικού φυσικού καμβά της Περιφέρειας και τους αρχαιολογικούς χώρους παγκόσμιας εμβέλειας, αυτό που πρέπει να αξιοποιηθεί, όπως ανέφερε, είναι η πλούσια κινηματογραφική ιστορία με τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, καθώς και το πανεπιστημιακό τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ που είναι το μοναδικό της χώρας.

Καμπανάκι Τζιτζικώστα σε γραφειοκράτες

Σε σύντομη παρέμβαση του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι οι υποδομές είναι πολύ σημαντικές για τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους στην Κεντρική Μακεδονία για τηλεοπτικές παραγωγές. «Μπορούν να γίνουν ακόμα και studio στην Κεντρική Μακεδονία, για να μπορούμε να χτυπήσουμε τον ανταγωνισμό. Να γίνουν δομές για να προσελκύσουμε μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες», επισήμανε ο περιφερειάρχης. Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές σε δημόσιες υπηρεσίες που κινούνται με βραδύτητα διαβεβαιώνοντας πως «δεν πρόκειται να καθυστερήσουμε κινηματογραφικούς παραγωγούς που θέλουν να προβάλουν τη Μακεδονία».

Ο οδικός χάρτης

Η δημιουργία μιας ατζέντας, η δικτύωση με τους επαγγελματίες των οπτικοακουστικών μέσων, το online portal με τις υπηρεσίες που χρειάζονται για άδεια γυρίσματος και η καταγραφή παρόχων κινηματογραφικού εξοπλισμού, είναι σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, τα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν για να «ανδρωθεί» το Film Office. Ακολούθως αυτό που πρέπει επίσης να γίνει είναι η αποτίμηση του τοπικού κινηματογραφικού δυναμικού, καθώς οι επαγγελματίες της κινηματογράφησης στη χώρα αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία πρέπει να έχουν, βάσει του σχεδιασμού, πρωτεύοντα ρόλο σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Παράλληλα απαραίτητη θεωρείται η δημιουργία κινηματογραφικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και η διενέργεια σεμιναρίων, με τελικό στόχο να καθιερωθεί η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας ως «film friendly».

Το Lobbying του Film Office αποτελεί μια ακόμα σημαντική παράμετρο, προκειμένου να γίνει γνωστό στο εξωτερικό, κάτι που περιλαμβάνει τη φιλοξενία των location managers μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών στην περιοχή. Τέλος, ο κ. Θάνος είπε πως οφείλεται να γίνει η στρατηγική ανάλυση των επιπτώσεων των κινηματογραφικής παραγωγής, με παραδείγματα άλλων βαλκανικών χωρών όπως το Ντουμπρόβνικ στην Κροατία όπου έγιναν γυρίσματα επεισοδίων της δημοφιλέστατης σειράς Game of Thrones.

Ήδη γίνονται συνομιλίες με παραγωγούς για να γίνουν κάποιες παραγωγές στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο παραγωγές, το ντοκιμαντέρ «Σεφαράδικο», ισπανικής παραγωγής που αναφέρεται στους σεφαραδίτες σε Θεσσαλονίκη και Βέροια, και το «Κόκκινο Ποτάμι» του Μανούσου Μανουσάκη στην Ημαθία.