Skip to main content

Το σχέδιο ΥΠΕΘΑ για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου - Τι λέει ο δήμος

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κατατεθεί αίτημα παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου από τον δήμο Παύλου Μελά

Τις προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» γνωστοποιεί ο νέος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι ήδη το υπουργείο έχει γίνει αποδέκτης έντονου ενδιαφέροντος για το ακίνητο από φορείς αξιοποίησης ακινήτων, developers, επενδυτικά σχήματα αλλα και εταιρείες διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως κινηματογραφικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Έλενας Ράπτη, αρχικά ξεκαθαρίζει στο έγγραφό του ότι το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), μετά την ακύρωση της αρχικής παραχώρησης της έκτασης των 120,4 στρεμμάτων προς τον δήμο το 2005, δεν έχει λάβει οποιοδήποτε αίτημα ή πρόταση της δημοτικής αρχής, για την παραχώρηση- αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου « Καρατάσιου Α'» ή τμήματος αυτού.

Αντικείμενο προβολής το πρώην στρατόπεδο σε επιχειρηματικούς φορείς

Ο νέος υπουργός αναφέρει ότι στην παρούσα φάση, η διαδικασία αξιοποίησης του υπολοίπου τμήματος του ακινήτου έχει περιέλθει κατά νόμο στην Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Σύμφωνα με τον ίδιο το πρώην στρατόπεδο αποτελεί αντικείμενο προβολής και προώθησης σε επιχειρηματικούς φορείς, ενώ ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.

Συγκεκριένα, σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί ο κ. Παναγιωτόπουλος η ΥΠΑΑΠΕΔ έχει αποφασίσει ότι:

(1) Το εν λόγω ακίνητο θα αποτελεί αντικείμενο προβολής και προώθησης, σε κάθε ευκαιρία επαφών της, με επιχειρηματικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δοθεί πληροφοριακό υλικό σε συμμετέχοντες σε εκθέσεις - συνέδρια και έχει γίνει αποδέκτης έντονου ενδιαφέροντος από ποικίλους εκπροσώπους, όπως φορείς αξιοποίησης ακινήτων, developers, επενδυτικά σχήματα, και εταιρείες διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως κινηματογραφικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.

(2) Η έκταση του στρατοπέδου « Καρατάσιου Α'» είναι δυνητικά αξιοποιήσιμη, από ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της παροχής, στην τοπική κοινωνία, εκμεταλλεύσεων έντονου περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού θετικού αποτυπώματος.

(3) Το συγκεκριμένο πρώην στρατόπεδο αποτελεί ακίνητο υψηλής υπεραξίας, το οποίο χρήζει ολιστικής ανάπτυξης, με πολυμορφική ένταξη χρήσεων (όπως κατοικία, εργασία, εμπόριο, αναψυχή). Η οποιαδήποτε αξιοποίηση δύναται, λόγω του μεγέθους του ακινήτου, να συνδυάσει τον σεβασμό στο εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, τον χωρισμό σε ζώνες διαφόρων δραστηριοτήτων, με στοιχεία σύνθεσης ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού ύφους, που θα εξασφαλίζει την εναρμόνιση βιοκλιματικών, οικιστικών και εμπορικών δράσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων και αυτοτελών περιβαλλοντικών λειτουργιών, με σθεναρή αναφορά και προσανατολισμό στην ανθρώπινη κλίμακα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και με βάση την αρχή της αειφορίας.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σημειώνει ότι το ΤΕΘΑ τον περασμένο Ιούνιο απέστειλε σχετική επιστολή στον δήμο Παύλου Μελά. Στην επιστολή, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας υπενθυμίζει ότι αναμένει να δει δείγματα αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», του οποίου έχει ήδη παραχωρηθεί έκταση 332 στρεμμάτων.

Το ΤΕΘΑ ξεκαθαρίζει ότι «θα μπορούσε να συνεργαστεί, με τον δήμο, στην περίπτωση που αυτός θα συναινούσε στην αξιοποίηση του στρατοπέδου «Καρατάσου Α'», προς όφελος όλων των πλευρών (Δήμου και ΤΕΘΑ). «Με δεδομένο ότι δεν υφίσταται παρόλα αυτά σχετικό αίτημα-πρόταση αξιοποίησης του Δήμου Παύλου Μελά, το οποίο να δύναται να αποτελέσει μια αρχική βάση συζήτησης, για την από κοινού αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου Α'», δεν είναι δυνατή η ύπαρξη χρονοδιαγράμματος ενός ουσιαστικού διαλόγου με τον Δήμο», σημειώνει ο υπουργός.

Δ. Παύλου Μελά: Υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης

Έντονη είναι η αντίδραση του δήμου Παύλου Μελά, ο οποίος υπογραμμίζει ότι έχει κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος με όλα τα στοιχεία για το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου».

Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, τους προηγούμενους μήνες είχε αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο, στο ΤΕΘΑ καθώς και στους βουλευτές της Θεσσαλονίκης φάκελος με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με το αίτημα παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου καθώς και προτάσεις για την αξιοποίησή του. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Δεμουρτζίδης, οι προτάσεις αυτές προέκυψαν κατά τη διάρκεια διαβούλευσης που πραγματοποίησε ο δήμος για το πρώην στρατόπεδο.

«Ο φάκελος αυτός έχει ήδη κατατεθεί, ωστόσο, θα τον αποστείλουμε εκ νέου στον νέο υπουργό κ. Παναγιωτόπουλου, σε περίπτωση που δεν τον έχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμουτζίδης, ο οποίος θα επιδιώξει να έχει και συνάντηση με τον νέο υπουργό Άμυνας.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί αποχώρησης από την έκταση των 120 στρεμμάτων που είχε παραχωρηθεί στον δήμο το 2005, αναφέρει ότι το μέρος αυτό έχει αξιοποιηθεί. «Να φύγουμε από πού; Να πάρουμε την παιδική χαρά που φτιάξαμε, να πάρουμε την περίφραξη, να πάρει την ανακαίνιση κτηρίου που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο; Όλα αυτά έγιναν με κρατικά χρήματα,από το «ΘΗΣΕΑΣ» και το υπουργείο Αθλητισμού», ανέφερε ο κ. Δεμουρτζίδης.

Όπως τονίζει στη Voria.gr η επικεφαλής της παράταξης Πόλης Μπροστά Σίσσυ Φραγκοπούλου, η οποία είχε διατελέσει αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων στον πρώην δήμο Πολίχνης, τα 689 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου ανήκουν εξαρχής στην ανταλλάξιμη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, χαρακτηρισμός που σημαίνει ότι το ακίνητο μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για κοινωφελείς σκοπούς, με δράσεις και χρήσεις δημόσιου χαρακτήρα.  Ο χώρος λειτούργησε ως στρατόπεδο και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις παρέμειναν στην έκταση μέχρι το 2003. Το 2006, ο τότε δήμος Πολίχνης εκταμίευσε τα χρήματα του προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ» και κατασκεύασε έργα ανάπλασης και αναψυχής σε 120 στρέμματα του χώρου: τρία γήπεδα ποδοσφαίρου για αθλητικές ακαδημίες της περιοχής, παιδική χαρά, εντευκτήριο – αναψυκτήριο, διαδρομές για τους ποδηλάτες, εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού κα.

Η ίδια αναφέρει ότι από το 2009 με αφορμή τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό είχε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του Καρατάσιου. Την πρόταση αυτή η τότε αντιπολίτευση και σήμερα διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά είχε απορρίψει για να την υιοθετήσει σήμερα πλήρως.

Σημειώνεται ότι τότε είχε γίνει πρόταση από την Πολυτεχνική σχολή για μετεγκατάσταση της σχολής στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου και μάλιστα εκπονήθηκε μελέτη η οποία προέβλεπε μεταξύ των άλλων Μητροπολιτικό Πάρκο Δημόσιας Εκπαίδευσης σε έκταση 180 στρ., πάρκο υπερτοπικής σημασίας 500 στρ., τη συντήρηση του οποίου αναλάμβανε το ΑΠΘ και άλλα.       

 



Δείτε το έγγραφο – απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας