Skip to main content

Το σχέδιο Λουφάκη για την επόμενη μέρα της Ζώνης Καινοτομίας

Η ΑΖΚ θα φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα, τόνισε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Την ανάγκη χρηματοδότησης υπογράμμισε ο Κ.Λουφάκης

Το περίγραμμα του σχεδίου του για την επόμενη ημέρα ανάπτυξης της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) παρουσίασε ο νέος πρόεδρος του φορέα, Κυριάκος Λουφάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, από την οποία πήρε και επισήμως τα κλειδιά της ΑΖΚ μετά την παραίτηση του Παντελή Αγγελίδη.

Ο κ. Λουφάκης, αφού χαρακτήρισε τιμητική την θέση που του προτάθηκε, δήλωσε πως η καινοτομία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. «Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, μετά από 14 χρόνια και χάρις στις προσπάθειες των προηγούμενων προέδρων, έχει φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει ο συντονιστής όλων των θυλάκων καινοτομίας της πόλης, όπως τα Πανεπιστήμια, το ΕΚΕΤΑ και η Τεχνόπολη», είπε.

Ο κ. Λουφάκης τόνισε ότι στην πόλη υπάρχουν πολλά νέα παιδιά με εξαιρετικές ιδέες, και υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για να στηριχθεί η έρευνα και η καινοτομία στην πόλη. Πάντως, ερωτηθείσα σχετικά η κ. Νοτοπούλου, που είναι η πολιτική επικεφαλής της ΑΖΚ, είπε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απόφαση για αύξηση των κεφαλαίων της Ζώνης, που ανέρχονται σε περίπου 200.000 ευρώ.

Ο νέος πρόεδρος της ΑΖΚ είπε ακόμη ότι στον σχεδιασμό του είναι η δημιουργία νέων χώρων για ανάπτυξη τεχνολογίας, στους οποίους θα φιλοξενούνται ώριμες και ανεπτυγμένες εταιρείες, και θα λειτουργούν ουσιαστικά ως τα ερευνητικά τους κέντρα. «Εάν θερμοκοιτίδες βρίσκονται στο ίδιο σημείο, η επαφή θα δημιουργήσει σημαντικά πλεονεκτήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε ακόμη εφικτό την προσέλκυση στη Θεσσαλονίκη τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης από το εξωτερικό, μέσω της διαφήμισης του οικοσυστήματος της περιοχής.

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης από την πλευρά της τόνισε πως η ΑΖΚ μπορεί να αποτελέσει στην μεταμνημονιακή εποχή όχημα για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Θεσσαλονίκης. «Ο στόχος είναι να μεγαλώσει και να στηρίξει όλες τις καινοτόμες προσπάθειες, να προσελκύσει επενδύσεις, να εξάγει καινοτομία και να υποστηρίξει τους νέους ερευνητές και επιχειρηματίες», σημείωσε.