Skip to main content

Το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για το Καπάνι - Επιστολή στον ΕΦΕΤ

Τι αναφέρει ο αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς στην επιστολή του προς τον διοικητή του ΕΦΕΤ Χρόνη Πολυχρονίου μετά το καμπανάκι για λουκέτο.

Την πρόθεση του για πλήρη ανακατασκευή της αγοράς του Καπανίου αποκαλύπτει η επιστολή-πρόταση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης Θανάση Παππά στον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Χρόνη Πολυχρονίου, μετά την προειδοποίηση του τελευταίου ότι θα μπει λουκέτο στην ιστορική αγορά εάν δεν αλλάξουν πρακτικές που αφορούν την υγιεινή και την λειτουργικότητά της.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παππάς ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήδη υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρημακότητα και Καινοτομία, που απευθύνεται σε ΟΤΑ β' βαθμού και αφορά τη δημιουργική επανάχρηση της Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας.

Ωστόσο, με δεδομένα ότι η συγκεκριμένη προκήρυξη είχε ανώτατο προϋπολογισμό χρηματοδότησης 1.500.000 ευρώ, τα έργα που συμπεριλήφθηκαν στην πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την πλήρη ανάπλαση της περιοχής.

Ως εκ τούτου θα δοθεί προτεραιότητα στα εξής έργα:

1.Δαπάνες εκσυγχρονισμού υποδομών

2.Κατασκευή εκ νέου των δαπεδοστρώσεων λόγω της εκτέλεσης των εκτεταμένων φθορών που παρουσιάζουν σήμερα. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι το χυτό δάπεδο σε συνδυασμό με γρανιτένιο κυβόλιθο (Εμβαδόν 5500 τ.μ)

3.Κατασκευή στεγάστρων κατά μήκος της οδού Σολωμού συνολικού εμβαδού 875 τ.μ.

4.Ανακατασκευή των Δημοτικών WC εμβαδού 70 τ.μ. και κατασκευή στεγάστρου εμβαδού 17.50 τ.μ.

4.Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης

5.Έξυπνη πεζοδιάβαση που περιλαμβάνει Οδοφωτισμό LED, αισθητήρα αναγνώρισης πεζών, αναλάμποντα στοιχεία επί της οδού, αναλάμπουσα οπτική μονάδα φωτεινής σηματοδότησης - κίτρινου LED).  Οι θέσεις εφαρμογής διαβάσεων θα βρίσκονται στην Ερμού σε δύο σημεία, την οδό Βενιζέλου και την Αγορά Μοδιάνο

Παράλληλα προβλέπεται η προμήθεια συστημάτων για ελεύθερο wifi, όπως και Ηλεκτροκίνητων mini bus και σταθμού φόρτισης μπαταριών.

Αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, λόγω της παλαιότητας των δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης κρίθηκε σκόπιμη η επικοινωνία της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού & Αρχιτεκτονικών Μελετών με το αρμόδιο τμήμα της ΕΥΑΘ και με αντιπροσώπους τoυς πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις για τα ζητήματα αυτά.

Ζητήθηκε να αποσταλεί προϋπολογισμός κόστους των απαραίτητων έργων αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και το ποσοστό επί των προϋπολογισμών αυτών το οποίο προτίθεται η ΕΥΑΘ να καλύψει με ίδια χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο η ΕΥΑΘ ανταποκρίθηκε στέλνοντας χάρτες με προτάσεις για τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που θεωρούνται απολύτως απαραίτητα στην περιοχή της αγοράς Βλάλη. Η πρότασή του δήμου περιλαμβάνει ανακατασκευή 1000μ περίπου αγωγών ύδρευσης και 300μ αγωγών αποχέτευσης μαζί με τις διακλαδώσεις τους.

Ο προϋπολογισμός των έργων υπολογίστηκε συνολικά στα 200.000 ευρώ στα οποία η ΕΥΑΘ ΑΕ προτίθεται να συμμετέχει με 50%.

Όπως επισημαίνει ο Θανάσης Παππάς, για την εξασφάλιση των υπόλοιπων απαπούμενων πιστώσεων για την ολοκλήρωση των έργων πλήρους ανάπλασης της περιοχής, ήδη εκπονείται μελέτη σκοπιμότητας από εξωτερικό σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙB) για λογαριασμό του δήμου Θεσσσλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος τεχνικής Βοήθειας προς τον δήμο Θεσσαλονίκης για την επιλογή και οριστικοποίηση έργων που θα χρηματοδοτηθούν με τη μορφή δανείου από την ΕΙΒ που θα στοχεύουν στην αστική ανάπτυξη της πόλης.

Το πρόγραμμα έχει εκκινήσει τον Δεκέμβριο του 2018 και βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στην παρούσα φάση διερευνάται από τον εξωτερκό σύμβουλο, σε επίπεδο έκθεσης σκοπιμότητας, αν θα μπορούσε ένα σύνολο έργων και δράσεων να αφορά την Αγορά Βλάλη και την περιοχή των Ιστορικών Τοπικών Αγορών της Θεσσαλονίκης. Οι προτάσεις αναμένεται να υποβληθούν προς χρηματοδότηση σε συνεργασία με τον δήμο έως το τέλος του 2019.

Προσωρινά και άμεσα μέτρα

Παρά το γεγονός ότι γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων υποβάθμισης της αγοράς Βλάλη, τα έργα δεν θα ξεκινήσουν άμεσα λόγω των απαιτούμενων διαδικασιών για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και εν συνεχεία για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και τη δημοπράτηαη και υλοποίηση των έργων. Αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα που μεσολαβεί, τα υγειονομικά προβλήματα που διαπιστώνονται από τον ΕΦΕΤ θα πρέπει να αναμετωπιστούν άμεσα με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, έως την οριστική τους επίλυση με τα αναμενόμενα έργα ανάπλασης.

Αυτά είναι:

α) Ενίσχυση νυχτερινού φωτισμού στους δρόυουc και διαδρόμους της Αγοράς

β)  Αποτελεσματική Φύλαξη του χώρου της αγοράς τις ώρες διακοπής της λειτουργίας των καταστημάτων καθώς και απαγόρευση της εισόδου ΙΧ που συνηθίζουν να σταθμεύουν τις ώρες που δεν δουλεύει η αγορά

γ) Καθαρισμός της αγοράς, πριν και μετά τη λειτουργία της. Μάλιστα πρόκειται να τοπθετηθούν υπόγειοι κάδοι στο σημείο του πετάλου στην Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ θα δημιουργηθεί νέο δρομολόγιο (στα κλείσιμο των κσταστημάτων) για συγκομιδή των απορριμμάτων της ανακύκλωσης εντός της αγοράς

Παράλληλα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των βλαβών στα πεζοδρόμια με κυβόλιθους, τακτικός καθαρισμός των αγωγών, αλλά και δημιουργία νέων χώρων υγιεινής.