Skip to main content

Το σχόλιο για… « Νότια Μακεδονία» από ομογενή Σκοπιανό στις ΗΠΑ

Ερωτηματικά για το καυστικό σχόλιο του προέδρου της μεγαλύτερης οργάνωσης Σλάβων Σκοπιανών των ΗΠΑ σε δήλωση Τσίπρα για τη γέννηση της «Β. Μακεδονίας»

«Αν η κυβέρνηση έκανε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα το κέρδιζε», εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Υπό την προϋπόθεση ότι οι πολίτες θα καλούνταν να αποφασίσουν μεταξύ του "να ονομάζεται όπως σήμερα Μακεδονία ή να αλλάξει σε "Βόρεια Μακεδονία";

Στο χωριό μου, κύριε υπουργέ, αυτό το λένε κουτοπονηριά. Στο δικό σας το χωριό πώς το λέτε; Εξυπνάδα;

«Αν η Βόρεια (Μακεδονία) γεννήθηκε σήμερα, πού είναι η νότια», σχολίασε καυστικά, στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης οργάνωσης Σλάβων Σκοπιανών των ΗΠΑ, Μέτο Κολόσκι, απαντώντας στο: «Η Βόρεια Μακεδονία που γεννήθηκε σήμερα είναι μια χώρα φίλη», του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Κύριε Τσίπρα, του οφείλετε μια απάντηση. Για να καταλάβουμε κι εμείς ποια είναι η Νότια Μακεδονία.

Νότια της Κύπρου και σε απόσταση περίπου 30 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι Λεμεσού, εντός του τεμαχίου 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, του οποίου τα δικαιώματα έρευνας έχουν οι ΕΝΙ-KOGAS, βρίσκεται από την Κυριακή το υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικό "Μπαρμπαρός", συνοδευόμενο από το πλοίο υποστήριξης "TANUX-1" που πλέει ανατολικότερα του σεισμογραφικού.

Ο Ν. Αναστασιάδης μας είχε πει ότι έλαβε όλα τα μέτρα για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. Δεν μας είπε ποια είναι αυτά τα μέτρα. Θα είναι πάλι καταγγελία στον ΟΗΕ, ενώ οι Τούρκοι ανενόχλητοι θα διεξάγουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ; Τι άλλο θα είναι;

Μετά την αντίδραση των κατοίκων και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα εναντίον της έρευνας, σε μια σύντομη δήλωση προς τα ΜΜΕ, ο διευθυντής της Shell στην Αλβανία Ρόχαν Ντ’ Σουζά, είπε: «Παρά τα αποτελέσματα της σεισμικής μελέτης που η εταιρεία σχεδιάζει στο Μπλοκ 4, η Shell δεν θα πραγματοποιήσει απαιτητικές δραστηριότητες γεώτρησης στην προστατευμένη υποζώνη του Ζαγορίου, η οποία απολαμβάνει ιδιαίτερης προστασίας από την αλβανική νομοθεσία».

Πολλά τα πρόστιμα που ακούσαμε, αυτό έχει την ιδιαιτερότητά του. Στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου υποβλήθηκε σχέδιο νόμου περί κρατικών συμβόλων, όπου προβλέπεται πρόστιμο από 1.000 έως 2.000 ευρώ σε όσους πολίτες χρησιμοποιούν τη σημαία του Μαυροβουνίου ως κουρτίνα ή τραπεζομάντιλο ή σε άλλη χρήση παραβιάζοντας τα χρηστά ήθη, τη φήμη και την αξιοπρέπεια του κράτους του Μαυροβουνίου.

Η βρετανική εφημερίδα "Independent" φιλοξενεί άρθρο που χαρακτηρίζει την Αλβανία ως "Κολομβία της Ευρώπης", καθώς έχει καθιερωθεί  ως η έδρα της εμπορίας ναρκωτικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το άρθρο σημειώνει ότι οι αλβανικές συμμορίες είναι οι πιο ισχυρές στον κόσμο στην ηρωίνη και την κοκαΐνη και ότι οι διακινητές αγοράζουν τις Αρχές από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας μέχρι αυτές της Σμύρνης στην Τουρκία, γεγονός που καθιστά δυνατή τη μετακίνηση των ναρκωτικών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μαριχουάνα φέρνει στην Αλβανία περίπου 4 δισ. δολάρια ετησίως στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της.

Τα 4 δισ. δολάρια, αποτελούν άνω του 30% του προϋπολογισμού της Αλβανίας. Και πού επενδύονται αυτά τα χρήματα; Σε πολυτελείς κατοικίες και ακίνητα των υφαρπαγέντων κτημάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Το γνώριζε αυτό ο κ. Κοτζιάς;