Skip to main content

To σύγχρονο Fiat 500 τιμάται και έγινε νόμισμα στην Ιταλία

Η ενέργεια αυτή του ιταλικού Νομισματοκοπείου εντάσσεται σε πληθώρα ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί για τον εορτασμό των 60 χρόνων του μοντέλου

Του Νίκου Χριστόπουλου

Το ιταλικό Νομισματοκοπείο εξέδωσε ένα νέο, περιορισμένης παραγωγής, νόμισμα των 5 ευρώ, το οποίο απεικονίζει το πρώτο και το σύγχρονο Fiat 500, για να τιμήσει την ιστορία του εμβληματικού ιταλικού μοντέλου. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι η πλέον πρόσφατη σε πληθώρα ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί για τον εορτασμό των 60 χρόνων του 500.

Το νόμισμα, το οποίο παρουσίασε το ιταλικό υπουργείο οικονομικών πριν από λίγες ημέρες, σχεδίασε η κορυφαία Ιταλίδα χαράκτρια Claudia Momoni. Συνολικά θα κατασκευαστούν μόνο 4000 αναμνηστικά νομίσματα που θα διατίθενται στην Ιταλία στην τιμή των 40 ευρώ έκαστο, δίνοντας έτσι ιδιαίτερη συλλεκτική αξία στα συγκεκριμένα νομίσματα.

Στη μπροστινή πλευρά του διακρίνεται το πρώτο Fiat 500 του 1957, καθώς και το τωρινό μοντέλο, ενώ οι δύο φιγούρες πλαισιώνονται από τις λέξεις "Repubblica Italiana".

Στο πίσω μέρος παρατηρεί κανείς το γνώριμο προφίλ του κλασικού 500 και τις ημερομηνίες 1957 (η ημερομηνία κατασκευής του πρώτου 500) και 2017 (η ημερομηνία κοπής του νομίσματος), καθώς και η αξία των 5€ του νομίσματος. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και το αρχικό γράμμα "R" που θυμίζει ότι κόπηκε στη Ρώμη, ενώ είναι χαραγμένο και το όνομα της Momoni, καθώς και το λογότυπο του Fiat 500, όπως αυτό εμφανιζόταν στις πρώτες διαφημιστικές αφίσες του μοντέλου.    

Σε συνεργασία με το GOnews