Skip to main content

Το σύνδρομο του χρυσού παιδιού και πώς επηρεάζει στην ενήλικη ζωή

H Αιμιλία Αξιωτίδου είναι Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Θεραπεύτρια Ζεύγους, Ομαδική και Ατομική Ψυχοθεραπεύτρια μιλάει στη Vwoman.

Της Αιμιλίας Αξιωτίδου

Οι πρώτες εμπειρίες μας και ο τρόπος που οι γονείς μας μας ανέθρεψαν, αυτά που μας έλεγαν, αυτά που έκαναν και δεν έκαναν είχαν επίδραση σε αυτό που είμαστε σήμερα εμείς ως ενήλικες καθώς επίσης και στον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στη ζωή.

Όμως τι συνέβη όταν πέρναμε προσοχή και αποδοχή μόνο όταν κάναμε κάτι με το σωστό τρόπο; Ένα χρυσό παιδί είναι συνήθως προϊόν δυσλειτουργικών δυναμικών στα πλαίσια των σχέσεων της οικογένειας. Μέσα σε τέτοιες οικογένειες υπάρχει προσδοκία το παιδί να είναι καλό σε όλα, να μην κάνει λάθη και να ακολουθεί τα όνειρα και τις επιθυμίες των γονιών.

Το χρυσό παιδί θεωρείται υπεύθυνο να κουβαλάει στους ώμους του την επιτυχία όλης της οικογένειας. Οι γονείς το εκτιμούν και το λατρεύουν και μ’ αυτό τον τρόπο το ενισχύουν να γίνει ακόμη καλύτερο σε ό,τι κάνει. Συνήθως αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους.

Τέτοια παιδιά τις περισσότερες φορές αναθρέφονται από γονείς ναρκισσιστές που είναι απόλυτοι και ελεγκτικοί. Επειδή ακριβώς έτσι όπως είναι οι γονείς τους, τα παιδιά αυτά δεν αισθάνονται ασφαλή να εκφράσουν την γνώμη τους και να πάνε ενάντια στους κανόνες του σπιτιού.Ο κυριότερος στόχος στη ζωή τους είναι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των γονιών τους, να τους προσφέρουν επιτυχία, φήμη και το αίσθημα του θαυμασμού από τους άλλους. Συνήθως αυτά τα παιδιά κατακλύζονται από την ανάγκη να ευχαριστούν τους γονείς τους όπως επίσης και τα πρόσωπα κύρους εξουσίας. Συχνά αναλαμβάνουν ένα πιο ώριμο ρόλο στη ζωή τους και πιθανόν να βγουν στον εργασιακό χώρο νωρίτερα από τα άλλα συνομήλικα παιδιά και μπορεί να συνεισφέρουν και στα οικονομικά του σπιτιού. Επίσης μπορεί να αποφεύγουν δραστηριότητες που τους φαίνονται παιδικές και να ασχολούνται μόνο με πιο παραγωγικά χόμπι.

Διαβάστε περισσότερα στη Vwoman.gr