Skip to main content

Το σίριαλ της… Agrotica, τα εγκαίνια του OPEN MALL και μια απάντηση για το Interreg

Τα Χριστούγεννα στο λιμάνι της Θεσσσαλονίκης, το νέο πολυτελεές ξενοδοχείο στην πόλη και η τελευταία ανακοίνωση των ξενοδόχων

Καλημέρα σας!

Το θαύμα της τεχνολογίας και το επίσης θαύμα της ποικιλίας στις εικόνες του πλανήτη Γη. Την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη ο καιρός ήταν ηλιόλουστος. Την ίδια ώρα στη Μόσχα χιόνιζε και τα θερμόμετρα κατέγραφαν θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή από -10 έως -20 βαθμούς Κελσίου. Οι δύο φίλοι έπιναν το καφεδάκι τους, ο ένας στην πλατεία Αριστοτέλους και ο άλλος στην Κόκκινη πλατεία. Έστελναν φωτογραφίες και βιντεάκια ο ένας στον άλλο, ενώ ο ένας μακάριζε την τύχη του άλλου. Ο… Μοσχοβίτης ζήλευε τον ήλιο που λαμπύριζε στα νερά του Θερμαϊκού και ο… Σαλονικιός ήθελε να κάνει βόλτα στη χιονόπτωση ή να κάθεται απέναντι από το Κρεμλίνο και το μαυσωλείο του Λένιν, φορώντας χοντρά ρούχα και παπούτσια. Και οι δύο έπιναν τους καφέδες τους, καπουτσίνο και διπλό εσπρέσο, στην υγεία ο ένας του άλλου.

Το σίριαλ της… Agrotica

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει απόλυτα το θέμα της διεξαγωγής της Agrotica  του 2022, καθώς το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (ΕΚΑΓΕΜ) κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τη ΔΕΘ – Helexpo ζήτησε 24 ώρες προθεσμία για να διαβουλευτεί με τα περίπου 200 μέλη της για την ημερομηνία 20 – 23 Οκτωβρίου 2022, την οποία προτείνει η Έκθεση σε συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων. Το απολύτως βέβαιο είναι ότι η Agrotica τους προσεχούς Ιανουαρίου αναβάλλεται κατά πάσα πιθανότητα για τον Οκτώβριο. Διότι -όπως επισημαίνει στη voria.gr παράγων που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη με την ΕΚΑΓΕΜ- όλοι θέλουν να γίνει το 2022 η Agrotica και οι διαθέσιμες ημερομηνίες δεν είναι πολλές.    

Την Κυριακή τα εγκαίνια του Open Mall με…

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί –μετά από αρκετές αναβολές- στον πεζόδρομο της Δημητρίου Γούναρη, στο ύψος της Πλατείας Ναυαρίνου, η τελετή έναρξης των δράσεων και των εργασιών για τη δημιουργία Open Mall στην περιοχή με τη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα τρίγωνο το οποίο ορίζεται από τις οδούς Αλεξάνδρου Σβώλου, Παύλου Μελά και Δημητρίου Γούναρη, το οποίο πιθανότατα θα ονομαστεί OPEN MALL.

…αναβάθμιση της Δημητρίου Γούναρη και…

Πρόκειται για έργο με δύο διακριτά επίπεδα υλοποίησης. Κατ’ αρχήν ο δήμος Θεσσαλονίκης στοχεύει στην αναβάθμιση του άξονα της Δημητρίου Γούναρη, με προϋπολογισμό 1,4 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στην καλύτερη ανάδειξη των αρχαιοτήτων, στην αύξηση της ελκυστικότητας και της επισκεψιμότητας στην περιοχή, στην αύξηση του πρασίνου, στη βελτίωση των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων και κυρίως στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών άσκησης της επιχειρηματικότητας από τους καταστηματάρχες της περιοχής. Χωρίς αμφιβολία αυτά τα έργα θα προχωρήσουν και θα παραμείνουν προς χρήση στους πολίτες, ανεξαρτήτως της τελικής κατάληξης του συνολικού εγχειρήματος. Διότι οι αμφιβολίες ως προς το σκέλος της ουσιαστική εμπορικής αναβάθμισης της περιοχής με τη συμμετοχή των καταστημάτων υπάρχουν. Και αυτό διότι για μία ακόμη φορά καταγράφεται απροθυμία από τους περισσότερους εμπόρους της περιοχής να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

…ενιαίο μάρκετινγκ για 140 καταστήματα

Σε ό,τι αφορά τον ΕΣΘ στόχος είναι να υπάρξει μία σχετικώς ενιαία διαμόρφωση των προσόψεων των καταστημάτων από αισθητική άποψη. Συγκεκριμένα προγραμματίζεται να γίνουν παρεμβάσεις στις κολώνες των πολυκατοικιών, όπου θα τοποθετηθούν αλουμινοκατασκευές σε βυσσινί χρώμα, με χαραγμένο το όνομα του κάθε καταστήματος -το οποίο εννοείται ότι θα διατηρεί τη δική του ονομασία, σήμανση και βιτρίνα-, που θα φωτίζεται με άσπρα φώτα led. Στόχος είναι η αναβάθμιση της εξωτερικής εικόνας των συγκεκριμένων δρόμων και καταστημάτων και ταυτόχρονα η δημιουργία προϋποθέσεων ενιαίου μάρκετινγκ και κοινής προβολής, που θα προσελκύσει καταναλωτές στο συγκεκριμένο τρίγωνο. Όμως, παρά το ότι για τις επιχειρήσεις δεν απαιτείται ούτε ένα ευρώ συμμετοχής στο πρόγραμμα από τα 481 καταστήματα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη διαδρομή έχουν συμφωνήσει και υπογράψει μόνο τα 140.

Χριστούγεννα στο λιμάνι

Αυτή την εβδομάδα, ακόμη και σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη, θα ανάψουν τα φώτα στο χριστουγεννιάτικο χωριό που θα λειτουργήσει στην α΄ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Το πείραμα θα έχει ενδιαφέρον, διότι ναι μεν το σημείο βρίσκεται επί της ουσίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν παύει να βρίσκεται μακριά από εμπορικές πιάτσες. Φυσικά τα Χριστούγεννα είναι πρωτίστως γιορτή των παιδιών, στα οποία κυρίως απευθύνεται η συγκεκριμένη δράση, οπότε προφανώς οι γονείς θα σπεύσουν. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά και με τον Αστερόκοσμο στη ΔΕΘ, επιτυγχάνεται και κάτι ακόμη. Οι Θεσσαλονικείς, ακόμη και σε περίοδο σύστασης αποφυγής των συνωστισμών, δεν θα στερηθούν αυτού του τύπου των επιλογών διασκέδασης, ενώ ταυτόχρονα οι δημόσιες αρχές, πρωτίστως ο δήμος, απεκδύεται κάθε ευθύνης, που ενδεχομένως θα είχε εάν είχαν αξιοποιηθεί για ανάλογο σκοπό είτε η πλατεία Αριστοτέλους, είτε η πλατεία Δικαστηρίων, πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου.    

Νέο ξενοδοχείο πολυτελείας

Κινητικότητα καταγράφεται τελευταία στο πεδίο των ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από το «Όλυμπος Νάουσα», το οποίο θα είναι έτοιμο και ολόφωτο για να υποδεχθεί πελάτες μέχρι τον προσεχή Μάρτιο και άλλο διακεκριμένο -για διαφορετικής φύσεως λόγους- κτήριο στο κέντρο ετοιμάζεται να μετατραπεί σε ξενοδοχειακή μονάδα υψηλών προδιαγραφών, αναβαθμίζοντας τη σχετική υποδομή της πόλης. Ενδιαφέρον υπάρχει από τρεις πλευρές, κυρίως λόγω της θέσης του ακινήτου, και οι πρώτοι μήνες του 2022 αναμένεται να αποδειχθούν καθοριστικοί για το εγχείρημα.

Ειρωνεία ή αναδίπλωση;

Επανήλθαν με ολιγόλογη χθεσινή ανακοίνωση της ένωσης τους οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης στα σχόλια για τους δημοσιογράφους. Όπως σημειώνουν σε τρεις μόλις σειρές: «Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης ευχαριστούμε θερμά το σύνολο των τηλεοπτικών καναλιών για την κατανόηση στο αίτημά μας να μην υπάρχει υπερβολή στα ρεπορτάζ τους για τον κορωνοϊό στην περιοχή μας». Κάποιοι που τη διάβασαν τη βρήκαν ειρωνική. Οι περισσότεροι, όμως, συμφωνούν ότι πρόκειται για αναδίπλωση μετά από μια άδικη και προσβλητική ανακοίνωση της ΕΞΘ, που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και επέρριπτε την ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη –άρα και τις μειωμένες κρατήσεις τα Χριστούγεννα- στα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ. Ακόμη, όμως, κι αν πρόκειται για να δίπλωση σε τρεις μόνο σειρές η ΕΞΘ κάνει πολλά λάθη. Το κυριότερο: θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι ικανοποίησαν το αίτημα της και αποφεύγουν, πλέον, τις υπερβολές στα ρεπορτάζ για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Με απλά λόγια: οι δημοσιογράφοι αναγνώρισαν τις δήθεν υπερβολές τους και επανήλθαν στο… σωστό δρόμο. Είναι δυνατόν;    

Απάντηση για το INTERREG

Απάντηση σε δημοσίευμα της στήλης «Καφέ Αριστοτέλους» της 30ης Νοεμβρίου έλαβε η voria.gr από τους εργαζομένους στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, που διαχειρίζονται τα διασυνοριακά προγράμματα INTERREG. Επειδή στο κείμενο ασκούνταν κριτική για τη λειτουργία της υπηρεσίας, μια κριτική, η οποία ακούγεται έντονα στα γραφεία και τους διαδρόμους του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο έχει την πολιτική ευθύνη, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι φορείς και επιχειρήσεις έχουν αποστείλει προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιστολές υποστήριξης, στις οποίες τονίσουν «την άριστη εμπειρία των φορέων από την πολυετή συνεργασία τους με την ΕΥΔ, τον τρόπο δράσης της ΕΥΔ σε σχέση με την υποστήριξη των φορέων για την αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και την υλοποίηση ποιοτικών έργων σε όλη τη χώρα και, μάλιστα, έργων συνεργασίας με φορείς άλλων χωρών στην Ευρώπη και όχι μόνο. Οι επιστολές υπογραμμίζουν, ιδίως, την «επιτυχημένη διαχείριση των προγραμμάτων, χωρίς απώλεια πόρων», τη «σωρευμένη τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία του στελεχιακού δυναμικού» της Υπηρεσίας, στην «τεράστια προστιθέμενη αξία που αξιοποιείται καθημερινά» από τους εργαζόμενους, κλπ. Το κοινό συμπέρασμα - αίτημα όλων των φορέων, μέσω των επιστολών τους, είναι να μην ανακοπεί αλλά να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επιτυχημένη λειτουργία της ΕΥΔ Προγραμμάτων Interreg».

Η απάντηση των εργαζομένων είναι κατανοητή, οι άνθρωποι υπερασπίζονται τη δουλειά τους και τις θέσεις τους. Όμως το περιεχόμενό της χρήζει διευκρινίσεων. Κατ’ αρχήν περιγράφουν την τέλεια δημόσια υπηρεσία, στην οποία όλα λειτουργούν άψογα και η αποτελεσματικότητα είναι απόλυτη. Μακάρι να υπάρχει στη χώρα μας τέτοια δημόσια υπηρεσία, αλλά είναι βέβαιον ότι πολλοί ανάμεσά μας δικαιούνται να αμφιβάλλουν. Επίσης, οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν εμμέσως πλην σαφώς ότι στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχει προβληματισμός για το επίπεδο λειτουργίας της ΕΥΔ, ενώ η μαζική κινητοποίηση φορέων και επιχειρήσεων που έχουν στείλει επιστολές υποστήριξης είναι, προφανώς, συντονισμένη. Και το κυριότερο: από πού προκύπτει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει την έδρα της συγκεκριμένης υπηρεσίας; Διότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες το διαψεύδουν.