Skip to main content

Το σοκ Μητσοτάκη στη ΝΔ και τα... ασπρόμαυρα άκυρα στο ΠΑΣΟΚ για την Α' Θεσσαλονίκης

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και με συναντήσεις σε roof garden, το Σαββατοκύριακο των αποφάσεων Παπαστεργίου και ο καταλύτης Ιβάν Σαββίδης.

-Ένα σοκ στη ΝΔ το έπαθαν μέσα στην εβδομάδα από τις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Η στήλη πληροφορείται πως κόμμα και κυβέρνηση, υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη, ακόμη και στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, είχαν κυκλώσει τη 18η και την 25η Σεπτεμβρίου 2022 για τις εθνικές εκλογές. Οι ευθείς και κάθετες αναφορές του κ. Μητσοτάκη όμως για εκλογές την άνοιξη του 2023, προκάλεσαν ιδρώτα ημερών καύσωνα. Τώρα όλοι έχουν μείνει στον... αέρα, οι σχεδιασμοί ανατράπηκαν εκ νέου και περιμένουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο τις οριστικές αποφάσεις. Τον πιστεύουν και δεν τον πιστεύουν τον πρωθυπουργό... Εκείνοι που κυριολεκτικά την πάτησαν είναι οι αυτοδιοικητικοί και κυρίως οι νυν δήμαρχοι. Εξήγηση: Ο Μητσοτάκης κάνει εκλογές την άνοιξη. Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα μπουν έτσι κι αλλιώς ισχυρά ονόματα. Όσοι μείνουν εκτός νέας Βουλής, τι θα κάνουν; Με τρεις, τέσσερις, πέντε ή και έξι μήνες μπροστά ο δρόμος είναι ανοιχτός για την Αυτοδιοίκηση. Αυτό το γνωρίζουν οι δήμαρχοι που σήμερα θεωρούν ότι παίζουν «χωρίς αντίπαλο». Ειδικά οι του νομού Θεσσαλονίκης... Και άντε να διαμορφωθεί το τοπίο έναν χρόνο νωρίτερα επιτρέπει εκλογικό σχεδιασμό. Να διαμορφωθεί τρεις μήνες νωρίτερα συνιστά θέμα... Οι προγραμματισμοί πηγαίνουν περίπατο για όσους λογάριασαν ή λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Έχουμε να ζήσουμε πολλά τους επόμενους 12 μήνες. Για αρχή, διότι σε προεκλογικούς ρυθμούς θα πηγαίνουμε όλοι μαζί μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο του 2023.

-«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε». Το νέο μότο των «πράσινων» που χρησιμοποιείται πλέον από όλους τους κομματικούς στη Θεσσαλονίκη έχει εκτός από συμβολικό χαρακτήρα και ουσιαστικό. Αν κάποιος σκεφτεί πως μετά την πτωτική πορεία του κραταιού άλλοτε κόμματος οι συναντήσεις των στελεχών γίνονταν από τα χλιδάτα καφέ και εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, σε καφενεία και ταβέρνες, μπορεί να καταλάβει άμεσα την αλλαγή στην εποχή προεδρίας του Νίκου Ανδρουλάκη. Τυχαίο που συναντήσεις του προέδρου της Επιτροπής Ψηφοδελτίων, Βαγγέλη Αργύρη, έγιναν σε roof garden ξενοδοχείων; Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και επέστρεψε και η... λάμψη του. Άρχισε να θυμίζει παλιές καλές εποχές...

-Πιέζεται μαθαίνω ο Χρήστος Παπαστεργίου να είναι και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Εκείνος όμως έχει σε προτεραιότητα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη δουλειά του στο νοσοκομείο. Η πίεση, μετά τους στενούς και κομματικούς φίλους του, ήρθε κι από την κομματική ηγεσία κεντρικά. Βλέπετε ο κ. Παπαστεργίου είναι από τα ισχυρά στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη και έχει το προφίλ του υποψηφίου που θέλουν για τα ψηφοδέλτιά τους στο ΠΑΣΟΚ. Δεδομένου ότι θα απουσιάσει από το ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Κυριάκος, που φέρεται να έχει επιλέξει να ασχοληθεί με το πολύ σοβαρό πρότζεκτ της Νέας Τούμπας, για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, ενδεχόμενη απουσία και του κ. Παπαστεργίου εκτιμάται ότι θα αποδυναμώσει το ψηφοδέλτιο, ελλείψει αντίστοιχων αντικαταστατών. Από την άλλη ορισμένοι δεδομένοι υποψήφιοι με βλέψεις εκλογής μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξαν με τις εκτιμήσεις περί μη καθόδου Παπαστεργίου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Για να προσθέσουμε κι εμείς τις πληροφορίες μας (από πρώτο χέρι...) ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε στον κ. Αργύρη την προηγούμενη Τρίτη σε κατ' ιδίαν συνάντηση ότι παραμένει στην Αυτοδιοίκηση, διότι θεωρεί ότι έχει πολιτική και ηθική δέσμευση τόσο απέναντι σε όσους τον ψήφισαν για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2019 αλλά και στους πιθανούς συνυποψηφίους του στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο, οι οποίοι επίσης τον είχαν στηρίξει στον αγώνα του πριν από τρία χρόνια. Τα άκουσε όλα ο κ. Αργύρης, αλλά το άφησε σε εκκρεμότητα. Εκκρεμότητα που θα λυθεί σε δεύτερη συνάντηση. Η οποία συνάντηση μπορεί και να γίνει στον κοινό τόπο καταγωγής των δυο ανδρών σήμερα ή να έγινε χτες. Ο κ. Παπαστεργίου επρόκειτο να πάει το Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα, ενώ... όλως τυχαίως θα είναι εκεί και ο κ. Αργύρης. Πολλά είπαμε. Αύριο μπορεί να έχουμε οριστικές αποφάσεις.

-Αυτός ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη πάντως το... πληγώνει το ΠΑΣΟΚ. Από τη μια ο Κυριάκος Κυριάκου, που ήταν απόλυτος στη μη κάθοδό του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με πρόσχημα ή και αιτία τις υποχρεώσεις του στον ΠΑΟΚ. Από την άλλη η ακύρωση και της εναλλακτικής που σκέφτηκαν στο κόμμα. Που δεν είναι άλλος από τον Μάκη Γκαγκάτση, στον οποίο μαθαίνουμε στράφηκε η Χαριλάου Τρικούπη και εισέπραξε κι από εκεί άκυρο. Το σκέφτονται στο ΠΑΣΟΚ μήπως και δεν τους αφήνει ο Ιβάν Σαββίδης να πολιτευτούν. Μπορεί και να το ξεκαθαρίσουν εντός της εβδομάδας, διότι μαθαίνουμε ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τα ζητήματα της ομάδας. Ε, λίγο χρόνο να ασχοληθεί και με τα πολιτικά μάλλον θα τον βρει...