Skip to main content

Το Saint Patrick's Days απευθείας από την Ιρλανδία στα Γρεβενά

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Επίκεντρο για την ελληνική επικράτεια για τις επόμενες μέρες τα Γρεβενά.

Σε ρυθμούς Ιρλανδίας κινούνται από σήμερα τα Γρεβενά που γιορτάζουν μαζί με όλο τον κόσμο την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Ιρλανδέζικες μπύρες με πρώτη και καλύτερη την πασίγνωστη μαύρη Guinness, μουσικοί και τραγουδιστές από το Δουβλίνο, ιρλανδέζικο μενού και γευστικές απολαύσεις θα πλημμυρίσουν από σήμερα τα Γρεβενά, ενώ από το βράδυ και στο πλαίσιο του Global Greetings το ρολόι της Πλατείας Ελευθερίας θα φωταγωγηθεί στα χρώματα της Ιρλανδίας-πράσινο, άσπρο, πορτοκαλί.

Παράλληλα, τα εστιατόρια της πόλης θα σερβίρουν ιρλανδικό μενού και οι φούρνοι θα στολίσουν τις βιτρίνες τους με ιρλανδικές λιχουδιές, ενώ ο Irish coffee θα μονοπωλεί τους καταλόγους στα καφέ και μάλιστα θα πωλείται σε ειδική τιμή.

«Μετά από δύο χρόνια αποχής, λόγω των μέτρων που ίσχυαν για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού, το Φεστιβάλ για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου επιστρέφει, με πολλή μουσική, χορό, φαγητό και μπύρες», λέει στη Voria, ο Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τη γιορτή και είναι μεταξύ των διοργανωτών των εκδηλώσεων.

«Σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, όλος ο πλανήτης φωταγωγείται με το εθνικό χρώμα της Ιρλανδίας γιορτάζοντας απ’ άκρη σ’ άκρη την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Το πράσινο χρώμα κυριαρχεί παντού. Με την υποστήριξη του Δήμου Γρεβενών συμμετέχουμε σε αυτή την παγκόσμια γιορτή που ξεκινά από την Ιρλανδία κι ενώνει όλες τις χώρες του κόσμου και φωταγωγούμε για πρώτη φορά το Ρολόι των Γρεβενών, ένα ιστορικό σύμβολο της πόλης, η οποία δημιούργησε και οργάνωσε το πρώτο φεστιβάλ ιρλανδικού πολιτισμού στην Ελλάδα», προσθέτει ο κ. Παπαλαμπρόπουλος.

Την Παρασκευή το βράδυ στο Αλχημείο, στην κεντρική πλατεία Αιμιλιανού, θα γίνει ένα Green Hat Irish Party παρόμοιο με αυτό που διοργανώνεται σε πολλές πόλεις της Ιρλανδίας. Η ιρλανδική μουσική θα κυριαρχεί στο χώρο και η μπύρα θα ρέει άφθονη, ενώ θα υπάρχουν συλλεκτικά καπελάκια ως δώρο για τους πελάτες.


Το Σάββατο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα γίνει στον ίδιο χώρο το Irish Session, μια ιδιαίτερη μουσική γιορτή. Πέντε Ιρλανδοί μουσικοί η Kathleen, ο Luke, ο Andy και ο Gary έρχονται στα Γρεβενά με μια δεκαμελή παρέα και εισβάλουν στο Αλχημείο, με στόχο να αιφνιδιάσουν τους πελάτες και να μετατρέψουν το χώρο σε μια παραδοσιακή ιρλανδική pub. Θα ακολουθήσουν άλλοι δέκα μουσικοί με βιολιά, κρουστά και άλλα μουσικά όργανα που θα ξεσηκώσουν το μαγαζί με παραδοσιακή ιρλανδική μουσική. Όσοι μουσικοί θέλουν να ενωθούν μαζί τους θα βρουν στη σελίδα της διοργάνωσης τις παρτιτούρες για να τις μελετήσουν και να τους ακολουθήσουν επί σκηνής.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής όπου και πάλι η ιρλανδική μουσική θα έχει την τιμητική της αυτή τη φορά με τους TIR FADA. Το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη που μελετά εδώ και χρόνια τη μουσική, αλλά και τη λαογραφία της χώρας του τριφυλλιού, ενώ έχει εκδώσει και ένα βιβλίο με κέλτικα παραμύθια, θα δώσει μια μεγάλη συναυλία.
Η Ηµέρα του Αγίου Πατρικίου είναι µεγάλη θρησκευτική και πολιτιστική γιορτή, που τιµά τη 17η Μαρτίου, ηµέρα θανάτου του σηµαντικότερου προστάτη της Ιρλανδίας και σε πολλές πόλεις οι εορτασμοί περιλαμβάνουν παρελάσεις και μουσικά φεστιβάλ. Η μπύρα ρέει άφθονη και είναι χαρακτηριστικό πως αυτή την ημέρα οι πωλήσεις απογειώνονται κι από 5,5, εκατ. ποτήρια που είναι ο καθημερινός μέσος όρος παγκοσμίως την 17η Μαρτίου εκτοξεύονται στα 13 εκατ. ποτήρια.