Skip to main content

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαριστεί τον Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για την αφοσίωσή του πρώην ΥΠΕΞ στην ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και τη συμβολή του στην επίτευξη της συμφωνίας Πρεσπών.

Αναγνώριση και ευχαριστίες για το έργο του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, καθώς την συμβολή του στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμτεντ με αφορμή την ξαφνική παραίτηση του. Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ισχυρή του στήριξη στην Συμφωνία των Πρεσπών, καλώντας τα μέρη να ξεπεράσουν τις κομματικές τους διαφορές.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ANT1 στις ΗΠΑ για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε:

«Σημειώνουμε την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και τον ευχαριστούμε για την αφοσίωσή του στην ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και τη συμβολή του στην επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην πΓΔΜ να πάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ συνεχίζει τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».