Skip to main content

Τo στοίχημα του Καλλικράτη

Τι επισημαίνεται σε non paper της Ιπποκράτους στους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ για την μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
του Σπύρου Νάννου


«Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» αλλάζουν όλα. Τον Νοέμβριο, όλοι οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν πρώτη φορά για την περιφέρεια, πρώτη φορά για τον Περιφερειάρχη. Τελειώνουμε με το μοντέλο της κεντρικής διοίκησης από την Αθήνα, μέσα από ένα γραφείο, χωρίς ειδική γνώση της κάθε περιοχής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, οι ανάγκες ή τα ειδικά προβλήματα». Αυτό επισημαίνεται στον πρόλογο του non paper της Ιπποκράτους προς τους εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές δείχνοντας καθαρά την αγωνία που υπάρχει στο στρατόπεδο του κόμματος για το αποτέλεσμα το οποίο θα κρίνει την πορεία της κυβέρνησης.

Μάλιστα σε αυτό το non paper, καλούν τους πολίτες να επιλέξουν τους υποψηφίους που στηρίζουν τον Καλλικράτη, κάτι που σημειωτέον ανέφερε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου στην κουβέντα που είχε με τους δημοσιογράφους: «Ο Καλλικράτης είναι μία επανάσταση στη σχέση κράτους - πολίτη, το πρώτο μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία της Ελλάδας που αξίζει στους Έλληνες. Και θα είναι επιτυχημένο βήμα αν εκλεγούν άνθρωποι που πιστεύουν στον «Καλλικράτη», όχι εκείνοι που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα, να μην αφήσουμε πίσω το πελατειακό κράτος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Αναδεικνύεται επίσης η πολιτική χροιά σε αυτές τις εκλογές όταν τονίζεται το εξής: «Οι εκλογές της αυτοδιοίκησης αποτελούν μια πολιτική αναμέτρηση μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας, αλλά και ένα κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι για το ΠΑΣΟΚ. Οι νέες δομές της αυτοδιοίκησης αποτελούν τη βάση για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας μας και του αποκεντρωμένου κράτους. Από την ικανότητα των νέων αυτοδιοικητικών αρχών θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος μας και προωθεί η κυβέρνησή μας. Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση γίνονται σε συνθήκες απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Καθώς, όμως, εφαρμόζεται το νέο μοντέλο διοικητικής διαίρεσης χρειάζεται επανασχεδιασμός και αναδιάταξη των πολιτικών μας δυνάμεων. Το ΠΑΣΟΚ δεν προσέρχεται στις εκλογές απλά για να καταγράψει κομματικές δυνάμεις. Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη με όλες τις δημιουργικές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».

 Τέλος, στην ερώτηση εάν φοβάται το ΠΑΣΟΚ μία ενδεχόμενη ψήφο αποδοκιμασίας στις  αυτοδιοικητικές εκλογές, επισημαίνονται τα εξής: «Κάθε εκλογική διαδικασία έχει τη δική της σημασία. Η ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ειδικά μετά και την εφαρμογή του «Καλλικράτη», αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Όσο δεσμευτήκαμε και προεκλογικά, είναι δύσκολα εγχειρήματα και χρειάζονται για να υλοποιηθούν ικανούς και αφοσιωμένους ανθρώπους στην Αυτοδιοίκηση. Γι΄ αυτό και στις εκλογές του Νοεμβρίου οι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν στη νέα αντίληψη που φέρνει ο «Καλλικράτης», δηλαδή τη διαφάνεια, τη λογοδοσία στον πολίτη και την αποκέντρωση και σε όσους θέλουν να κρατήσουν την Αυτοδιοίκηση καθηλωμένη στα σημερινά παλαιοκομματικά αδιέξοδα».