Skip to main content

Το σχολείο μεταναστών Συκεών επισκέφτηκαν Τζάκρη-Ξυνίδης

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών, όπου λειτουργεί από φέτος το σχολείο μεταναστών, επισκέφτηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κα
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών, όπου λειτουργεί από φέτος το σχολείο μεταναστών, επισκέφτηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Όπως τόνισε η υφυπουργός, «κάθε εκδήλωση ρατσισμού, ρατσιστική διάκριση, ρατσιστικός λόγος και ρατσιστική βία θα πρέπει όχι απλά να απομονώνονται και να καταδικάζονται μέσα από ένα ανακοινωθέν, αλλά σε κάθε περίπτωση να καταπολεμούνται στη ρίζα τους με συγκεκριμένες πολιτικές».

«Αν θέλουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, αν θέλουμε να υπάρχουν κοινωνίες με διαφορετικούς ρυθμούς και στόχους και να κινούνται παράλληλα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση αυτές οι πρωτοβουλίες, όπως του δήμου Συκεών, να ενισχυθούν και να γίνουν αντικείμενο προς μίμηση και από όλους τους άλλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ξυνίδης υπογράμμισε ότι στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δήμοι στην ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και εξήρε τη δράση του δήμου Συκεών.

«Εμείς θέλουμε οι μετανάστες να είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, όπου βοηθούν στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας κι από την κοινωνική τους δραστηριότητα και από την οικονομική τους ζωή. Τέτοιες προσπάθειες χρειάζεται ο τόπος μας και όχι ανακοινώσεις ή βολές κατά ανθρώπων οι οποίοι αναγκάσθηκαν να έρθουν να ζήσουν στη χώρα μας για ένα καλύτερο μέλλον», συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης αναφέρθηκε στις συνολικές δράσεις που αναπτύσσει ο δήμος για την κάλυψη των αναγκών των μεταναστών, θέτοντας στην υπηρεσία τους όλες τις κοινωνικοπρονοιακές δομές που λειτουργούν με συνεχές ωράριο. «Στο δήμο μας κατοικούν 3500 μετανάστες με τους οποίους έχουμε απόλυτη, ειλικρινή και καθαρή σχέση μαζί τους, και δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ κανένα ρατσιστικό ξενοφοβικό επεισόδιο. Όλοι μαζί έχουμε πετύχει την κοινωνία της αλληλεγγύης που όλοι μας θέλουμε και επιδιώκουμε», ανέφερε.

«Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα ότι η Θεσσαλονίκη ούτε ξενοφοβική είναι ούτε ρατσιστική και ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένα στίγμα στο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης από κάποια ατυχή ανακοίνωση, η οποία μάλιστα ήταν εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους συμπολίτες μας που επέλεξαν να ζήσουν μαζί μας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι το Σχολείο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας λειτουργεί σε συνεργασία του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής και της Δημοτικής Επιχείρησης Συκεών με την Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Τοπικού Συμβουλίου Μεταναστών Συκεών. Τα μαθήματα άρχισαν τον Οκτώβριο του 2009 και θα διαρκέσουν 6 μήνες. Παραδίδονται από εκπαιδευτικούς εξειδικευμένους στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε οικονομικούς μετανάστες και παρέχονται δωρεάν σε αλλοδαπούς κατοίκους του δήμου Συκεών.