Skip to main content

Το Ταμείο Ανάκαμψης και η ημερίδα της Voria.gr με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Πάνω από 200 άτομα παρακολούθησαν την ημερίδα της Voria.gr όπου συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ

Ο θετικός απόηχος για την ημερίδα της Voria.gr το πρωί της Δευτέρας, την οποία παρακολούθησαν διά ζώσης πάνω από 200 άτομα, συνεχίζεται και τα σχόλια εστιάζουν σε δύο παραμέτρους. Κατ’ αρχήν στο θέμα, που ήταν «Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ» και συνιστά σήμερα το πιο σοβαρό ζήτημα που έχει να διαχειριστεί το εγχώριο σύστημα. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, είτε θέλει να κυβερνήσει στο μέλλον, είτε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας. Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι τα 70 – 80 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα έρθουν στην Ελλάδα τα επόμενα έξι –επτά χρόνια, για να υποστηρίξουν επενδύσεις 125 – 140 δισ. ευρώ είναι πιθανότητα η τελευταία ευκαιρία για να ξεφύγει η χώρα από την οικονομική υπανάπτυξη και τον παρασιτισμό, απλώς κοιμούνται μακάριοι τον «ύπνο του δικαίου».

Το δεύτερο που υπογραμμίζουν όσοι σχολιάζουν την ημερίδα της Δευτέρας είναι η συμμετοχή στα πάνελ ψύχραιμων ανθρώπων –ακόμη και ο εκρηκτικός υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δεν ανέβασε τους τόνους-, οι οποίοι μίλησαν για την ουσία των θεμάτων, με γνώση και εμπειρία. Οι όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, που υπήρξαν επειδή το… κουσούρι των Ελλήνων πολιτικών είναι καθολικό και διαρκές, έγιναν με επιχειρήματα και προτάσεις. Ούτε με κραυγές, ούτε με βρισιές. Όσο για τους τεχνοκράτες και τους ανθρώπους της αγοράς που μίλησαν είχαν ίσο ή και περισσότερο χρόνο από τα πολιτικά πρόσωπα, κάτι που αξιοποίησαν δεόντως. Διότι ο διάλογος για τα σοβαρά θέματα δεν προάγεται ούτε με… μπινελίκια και εκρήξεις, ούτε με αδιαφορία και αποχή.

Χαιρετισμοί

Στα 1,4 δισ. ευρώ φθάνουν οι πόροι που θα εισρεύσουν στην Κεντρική Μακεδονια από το νέο ΕΣΠΑ τόνισε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι η περιοχή το 2030 να είναι σύγχρονη, πράσινη και ανθρώπινη.

Τα έργα που έχει εξασφαλίσει ή διεκδικεί προς ένταξη σε εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ο δήμος Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, παρουσίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα αξιοποιώντας με ταχείς ρυθμούς τους ευρωπαϊκούς πόρους, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει ισχυρή ανθεκτικότητα, τον Αύγουστο η χώρα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία,οι επενδύσεις αυξάνονται και η χώρα ανακτά το κύρος που είχε απολέσει στο παρελθόν.

 

Γεωργιάδης

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε την τελική έγκριση στην καινούργια προγραμματική περίοδο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 υπογράμμισε στην παρέμβαση του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Η Ελλάδα ανέβηκε από την 19η θέση στην 1η θέση στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-20 και επιπλέον βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα στην στο νέο ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας πως τις επόμενες ημέρες βγαίνουν στον αέρα προσκλήσεις για το νέο ΕΣΠΑ ενώ θα συνεχίσει να τρέχει μέχρι την τελική απορρόφηση και το… προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως τα στοιχεία για την απορρόφηση των κονδυλίων θα ανακοινωθούν εντός του Ιουλίου ενώ διευκρίνισε πως πρόσβαση τόσο στο Ταμείο Ανάκαμψης όσο και στο νέο ΕΣΠΑ έχουν οι επιχειρήσεις που τα προγράμματα δεν επικαλύπτονται.

Σε ερώτηση για τον περιορισμένο αριθμό των επιχειρήσεων που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δανειοδοτήσεις και εκτιμώνται λιγότερες από 40.000 ο υπουργός απάντησε πως αυτό οφείλεται κυρίως στο μικρό τους μέγεθός και ‘έθεσε ως στόχο ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που θα μπορούν να δανειοδοτηθούν μέσω των τραπεζών να φτάσουν τις 100.000.

Σταθάκης

Χαμηλή απορροφητικότητα και αστοχίες εντόπισε στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης ο πρώην υπουργός Οικονομίας αλλά και Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο πρώην υπουργός μίλησε για αστοχίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση των πόρων και τον σχεδιασμό του ταμείου Ανάκαμψης, δίνοντας το παράδειγμα κυρίως στη διαχείριση των πόρων της Πορτογαλίας. Όπως είπε, η Πορτογαλία έδωσε έμφαση στην κοινωνική συνοχή γιατί οι οικονομίες ιδιαίτερα των μεσογειακών χωρών δοκιμάστηκαν τα τελευταία επλήγησαν από την κρίση, χωρίς να αφήνει πίσω τους στόχους της πράσινης μετάβασης και της ψηφιακότητας. Μιλώντας για το 2021 ο κ. Σταθάκης τον χαρακτήρισε «απογοητευτικό χρόνο», αφού –όπως σημείωσε- για τα δύο προγράμματα η απορροφητικότητα στα χαρτιά ήταν 2,5 δισ. και 1,6 δισ. ευρώ, αλλά στην ουσία δεν ξεπέρασε τα 306 εκατ. ευρώ.

Στήριξη της παραγωγής

Ως πολύ σημαντικά χαρακτήρισε τα δύο συγκεκριμένα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης. Όπως είπε πρόκειται για μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία της χώρας, αφού μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα δοθεί ένα τεράστιο ποσό της τάξης των 70 δισ. ευρώ και περισσότερα, κάτι που «συμβαίνει μια φορά κάθε 100 χρόνια». Ο ίδιος ανέφερε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις έχουν σχέση με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση «μιας και η χώρα μας μέσα από μια δεκαετία κρίσης είχαμε μια διαδικασία κάθαρσης της επιχειρηματικότητας οι επιχειρήσεις που έμειναν είναι μεν ανθεκτικές αλλά σίγουρα δεν ακολουθούν κατά πόδας τους διεθνείς ανταγωνιστές τους». Ειδικά όπως είπε η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα υποστήριξε ότι χρειάζεται διασύνδεση μεταξύ του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, λόγω της ανθεκτικότητας και εξωστρέφειας που επιδεικνύει η βιομηχανία τροφίμων.  

Χρυσή ευκαιρία για τις επιχειρήσεις

Ως «χρυσή» ευκαιρία για τις επιχειρήσεις χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι απλά ένας τρόπος για πρόσβαση στη δανειοδότηση με καλούς όρους, αλλά η ευκαιρία για ουσιαστική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη οι επιχειρηματίες να ενημερώνονται, να κάνουν χρήση των εργαλείων που είναι στη διάθεση τους (εν προκειμένω το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ) και τους προέτρεψε να τολμήσουν σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας νέες στρατηγικές για τις επιχειρήσεις τους.

Ευκαιρίες από την Ευρώπη

Τις ευκαιρίες που ανοίγουν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μέσα από έργα ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων και νοικοκυριών παρουσίασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη. Όπως είπε αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά στην ιστορία, υπάρχει προς την κατεύθυνση αυτή ένα άθροισμα πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τον τακτικό προϋπολογισμό, που διαθέτουν ευελιξία και προσθετικότητα. «Αυτό το στοιχείο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας τώρα που αυξάνεται το ποσό για το Ταμείο Ανάκαμψης από την πώληση των εναερίων ρύπων κατά περίπου 20 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα χρήσης πόρων από το ΕΣΠΑ κατά 5% και 12,5% από την ΚΑΠ προς το Ταμείο Ανάκαμψης». Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αξιοποίηση κονδυλίων και προγραμμάτων από τους φορείς και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι η κλίμακα, καθώς αφενός μεν υπάρχουν πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις και αφετέρου έχουμε πρόβλημα κουλτούρας συνενώσεων και δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων. Ωστόσο, όπως ανέφερε, υπάρχουν δύο ευκαιρίες για την ελληνικές επιχειρήσεις: το πρώτο είναι να διατρέξει η διάσταση της βιωσιμότητας όλα τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες και το δεύτερο είναι η καινοτομία. Η ίδια εξάλλου τόνισε πως στη διαδικασία αυτή έχει μεγάλη σημασία η αναβάθμιση του προσωπικού.

Υποδομές

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η δεύτερη ενότητα της ημερίδας στη διάρκεια της οποίας άνοιξε όλη η ατζέντα των υποδομών, ενός θέματος που καίει διαχρονικά τη Θεσσαλονίκη. Συζητήθηκαν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν εξαγγελθεί, τέθηκε στο τραπέζι η ανάγκη μεγαλύτερης αποκέντρωσης και ενίσχυσης του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, έγινε αναφορά σε κρίσιμα χωροταξικά αλλά και γραφειοκρατικά ζητήματα που κρατούν πίσω φιλόδοξους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, ενώ φυσικά παρατέθηκαν σημαντικά στοιχεία για τις υποδομές του δικτύου φυσικού αερίου και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Καραγιάννης

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης αναφέρθηκε με χρονοδιαγράμματα στα μείζονα έργα υποδομής της Θεσσαλονίκη, όπως το μετρό, το Flyover, η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον άξονα ΠΑΘΕ, του τμήματος Θέρμη – Γαλάτιστα και του μείζονος σιδηροδρομικού έργου Θεσσαλονίκη – Τοξότες. Απαντώντας στην κριτική ότι η Θεσσαλονίκη δεν λαμβάνει το μερίδιο που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι για πρώτη φορά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με έργα 5 δισ. ευρώ που θα αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης και πως το ζητούμενο δεν είναι από πού θα αντλήσουν χρηματοδότηση (Ταμείο Ανάκαμψης, νέο ΕΣΠΑ, άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα) αλλά ότι τελικά θα υλοποιηθούν, προς όφελος των Θεσσαλονικέων.

Νοτοπούλου

Από την πλευρά της η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάγωσε έργα που είχαν αποφασίσει η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες της όπως είχαν καταγραφεί μέσα από το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης. Άσκησε κριτική για το μετρό Θεσσαλονίκης και τον σταθμό Βενιζέλου, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το FlyOver και υποστήριξε από την ατζέντα της κυβέρνησης απουσιάζουν αναπτυξιακά έργα, έργα εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης και ανανέωσης υποδομών που θα την κάνουν ανθεκτική, ανταγωνιστική που θα της δώσουν πνοή. Από τις 318 αποφάσεις εντάξεων έργων/δράσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης, μόνο 24 από αυτές αφορούν τη Β.Ελλάδα συνολικά και μόνο 8 τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε.

Παραλιακό Μέτωπο

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία Πάρις Μπίλλιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το εμβληματικό έργο αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030. Ο ίδιος σημείωσε πως η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης, θα την κάνει πιο φιλική στους πολίτες και στους επισκέπτες, θα δημιουργήσει νέα τοπόσημα, νέους χώρους αθλητισμού και πολιτισμού και περίπου 1.000 στρέμματα κοινόχρηστου δημόσιου χώρου που στη συντριπτική του πλειονότητα θα είναι πράσινο.

Στην ανάγκη σύστασης ενός προσωρινού κεντρικού φορέα που θα συντονίζει τον χωρικό σχεδιασμό στην πόλη και θα αποτελέσει ομπρέλα για τις αναπλάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφέρθηκε ο αρχιτέκτων και πολεοδόμος, Τάκης Δούμας. Παράλληλα, τόνισε τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής γύρω από τη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, που δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως Μακεδονική Ριβιέρα, τονίζοντας όμως πως οι εμπλεκόμενοι πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους και να ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά κωλύματα για να μη χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία για την ανατολική Θεσσαλονίκη.

Φυσικό αέριο

Τη διαβεβαίωση ότι παρά την ενεργειακή κρίση δεν θα υπάρξουν προβλήματα βιωσιμότητας των δικτύων παροχής φυσικού αερίου έδωσε o γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας. Επιπλέον, είπε ότι το δίκτυο μπορεί να μετατραπεί και να αξιοποιήσει το βιομεθάνιο ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ορίζοντας μετά από περίπου 20 χρόνια και για αξιοποίηση του υδρογόνου περνώντας έτσι και στη λεγόμενη πράσινη ενέργεια.

Διαχείριση Απορριμμάτων

Το φιλόδοξο έργο της Εγνατίας Διαχείρισης Αποβλήτων θα παράγει ενέργεια ικανή να εξυπηρετήσει 75.000 νοικοκυριά και να στηρίξει το δίκτυο τηλεθέρμανσης των περιοχών όπου επί δεκαετίες χτυπά η ενεργειακή καρδιά της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος παράλληλα τόνισε την ανάγκη στροφής στην κυκλική οικονομία.