Skip to main content

Το τέχνασμα με το ΚΥΣΕΑ και η άλλη ανάγνωση της ανακοίνωσης των ΗΠΑ

Τα κολακευτικά λόγια της Μογκερίνι για την Αλβανία, η έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ από τον πρωθυπουργό και ο ένας χρόνος από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τι άλλο θα κάνει για να μη χάσει την καρέκλα; Ο πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτο ΚΥΣΕΑ, κυβερνητικές πηγές λένε «ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί ο Τσίπρας», λες και μέχρι σήμερα τον είχαν δεμένο και τώρα τον έλυσαν. Καλεί τη στρατιωτική ηγεσία και τους αρμόδιους υπουργούς για να αποφασίσουν το… τίποτε.

Ότι επρόκειτο για ένα ακόμη αποτυχημένο επικοινωνιακό τέχνασμα, φαινόταν εξ αρχής. Αν υπήρχε κάτι περισσότερο σοβαρό από όσα είναι γνωστά, είχε χρέος να ενημερώσει τον Πρόεδρο και τους πολιτικούς αρχηγούς. Η εργαλειοποίηση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής δεν αρμόζει σε αξιοπρεπή αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων.

Και αφού ήταν τόσο σοβαρή η κατάσταση και απείλησε με κυρώσεις την Τουρκία ο Τσίπρας, γιατί δεν άρχισε τις κυρώσεις από την ματαίωση του δευτέρου γύρου των συνομιλιών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο μεταξύ των αντιπροσωπειών των υπ. Άμυνας Ελλάδας-Τουρκίας; Εν μέσω τόσο σοβαρής κρίσης, στέλνουμε στην Άγκυρα στρατιωτική αντιπροσωπεία για να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να έχουμε εμπιστοσύνη στον Ερντογάν;

Και το άλλο παραμύθι. Ο Αποστολάκης, είπε ο Τσίπρας, δεν θα οριστεί υποψήφιος βουλευτής για να ασχοληθεί απερίσπαστος στο υπουργείο λόγω των δύσκολων στιγμών. Ποιο είναι το πρόβλημα, αν τον τοποθετούσε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αφού είναι τόσο σημαντικό στέλεχος;

Με έκπληξη άκουσαν στην Ευρώπη την Φεντερίκα Μογκερίνι να εκθειάζει την πρόοδο των Τιράνων στον τομέα της εκπλήρωσης των προβλεπόμενων κριτηρίων και να δηλώνει ότι η Αλβανία είναι πανέτοιμη να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αξιωματούχος της Κομισιόν, αποκάλυψε το παρασκήνιο. Όπως είπε, η Ιταλία ήταν εκείνη που πίεσε τη Μογκερίνι να ωραιοποιήσει την κατάσταση της Αλβανίας και στην ουσία επέβαλε τη θετική πρόταση για μια χώρα την οποία συστηματικά στηρίζει, θεωρώντας τη ιστορικά ως το προγεφύρωμα της επέκτασης της επιρροής της στα Βαλκάνια.

Δεν ξέρω αν είναι μόνον αυτό. Έχω γράψει σ’ αυτήν την στήλη για τις σχέσεις της Μογκερίνι με την Κροάτισσα υφισταμένη της, υπεύθυνη για την παρακολούθηση της πορείας της Αλβανίας, την οποίας ο Σέρβος σύζυγος, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας, έχει πλουτίσει από τα έργα που του δίνει ο Έντι Ράμα.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο Νίκος Κοτζιάς, επέλεξε να το "γιορτάσει" με μια φωτογραφία του ίδιου με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Ν. Ντιμιτρόφ. «Ένας χρόνος φίλε μου», γράφει στη λεζάντα που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έκανε retweet τη φωτογραφία του Νίκου Κοτζιά και ο πρώτος που έγραψε και ένα σχόλιο κάτω από αυτή. «Γράψαμε ιστορία έχοντας το μυαλό μας στο μέλλον φίλε μου».

Περίεργη η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων. Ο ελληνικός Τύπος εξέλαβε την ανακοίνωση ως υπεράσπιση της Κύπρου. Διαβάστε όμως ακριβώς τι δήλωσε ο εκπρόσωπος:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη».

Προσέξτε: Όχι στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά που την… αξιώνει η Κύπρος. Αμφισβητείται δηλαδή, αν η περιοχή βρίσκεται όντως μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Έτσι έγινε και το γκριζάρισμα των Ιμίων.