Skip to main content

Τι είπαν Ταχιάος - Ζέρβας στο τελευταίο debate πριν τις κάλπες (video)

Τι απάντησαν οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης για τα θέματα της πόλης στην τελευταία τους τηλεμαχία πριν τον δεύτερο γύρο της Κυριακής.

Την τελευταία τους τηλεμαχία πριν την αναμέτρηση στον β' γύρο της εκλογικής διαδικασίας έδωσαν την Παρασκευή στο δελτίο ειδήσεων της δημοτικής τηλεόρασης της Θεσσαλονίκης TV100, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νίκος Ταχιάος και Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Οι δύο υποψήφιοι απάντησαν σε διευρυμένη ατζέντα για τα θέματα της πόλης, αλλά και για το διπλωματικό ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ερωτηθέντες για το προβάδισμα του κ. Ταχιάου στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, ο ίδιος τόνισε πως «τα πάντα είναι ανοιχτά» και κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να τον ψηφίσουν καθώς, όπως είπε, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένας δήμαρχος.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ζέρβας σημείωσε τη μικρή συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπογραμμίζοντας πως «το στοίχημα την επόμενη Κυριακή είναι να ψηφίσουν οι Θεσσαλονικείς για τον δήμαρχο που θέλουν» και τόνισε πως σε περίπτωση που εκλεχθεί ο δήμαρχος δεν υπάρχει δυνατότητα ψήφου εμπιστοσύνης ή πρότασης μομφής. «Ο δήμαρχος καλείται να διαχειριστεί τα θέματα της επόμενης τετραετίας και πρέπει να επιλέξει κανείς με βάσει την προσωπικότητα» είπε ο ίδιος προκρίνοντας την ανάγκη ο δήμαρχος να μπορεί να συνθέσει, να ενώσει και να ερμηνεύσει.

Ως προς το διακύβευμα των εκλογών, ο εκλεκτός της ΝΔ τόνισε πως αυτό πρέπει να είναι αυτοδιοικητικό, κατηγορώντας παράλληλα τον ανθυποψήφιό του για καιροσκοπισμό και χαρακτηρίζοντάς τον «επιτομή της αποσύνθεσης» για τη στάση του έναντι της Πρωτοβουλίας. «Ο κ. Ζέρβας προέρχεται από την Πρωτοβουλία και έγινε κομμάτι αποσύνθεσης στο δημοτικό συμβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταχιάος και διερωτήθηκε «πώς ένας υποψήφιος δήμαρχος νομίζει ότι η σύνθεση είναι ένα τόσο εύκολο πράγμα όταν ήταν μέρος της αποσύνθεσης», αναφερόμενος στην αποχώρησή του από την παράταξη της Πρωτοβουλίας.

Απαντώντας ο κ. Ζέρβας τόνισε πως το 2010 συμμετείχε στην κινηματική παράταξη της Πρωτοβουλίας με στόχο να προσδώσει νέο αέρα στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας το έργο της παράταξης «επιτυχές παράδειγμα την πρώτη τετραετία. 'Οταν αντιλήφθηκα ότι δεν πάνε καλά πράγματα ευθαρσώς μπήκα απέναντι, έμεινα σταθερός στις αξίες μου» τόνισε.

Ως προς τις συνεργασίες που θα επιδιώξουν μετά την εκλογή τους, ο κ. Ζέρβας επεσήμανε πως δεν έχει καμία διαχωριστική γραμμή, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχω αποκλείσει κανέναν, δεν έχω αντίπαλο και μπορώ να συνεργαστώ με όλους όσοι έχουν το όραμα και τη δυνατότητα να δουλέψουν». Παράλληλα τόνισε πως όπως έχουν διαμορφωθεί οι έδρες με την απλή αναλογική, στο δημοτικό συμβούλιο θα υπάρχουν εκπρόσωποι 16 παρατάξεων.

Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Ταχιάος υπογράμμισε πως οι συνεργασίες αφορούν την επόμενη ημέρα και όχι το διακύβευμα των εκλογών, σημειώνοντας πως «η απλή αναλογική δεν στέκει και το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι όργανο αντιπροσωπευτικό, δεν είναι διοικητικό συμβούλιο». Εκείνη τη στιγμή ανέφερε πως «καλό είναι να συζητήσουμε τι συμβαίνει τώρα» και επιτέθηκε στον ανθυποψήφιό του λέγοντας πως ο κ. Ζέρβας έχει έννομο συμφέρον να τον «τρολάρει» στα social media. «Δεν βλέπετε πέρα από τον ναρκισσισμό σας. (...) Χρέωσα τις επιθέσεις στον κ. Ορφανό, αλλά αυτές συνεχίστηκαν, συνεπώς ένας έχει έννομο συμφέρον να με τρολάρει και αυτός είναι ο κ. Ζέρβας». Σημείωσε πως όσα έχουν λεχθεί για τον ίδιο και τη Μακεδονία είναι ψέματα «και το διέψευσαν τα ellinikahoaxes» και κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Ζέρβα πως ακολουθεί τη λογική Τραμπ, δημιουργώντας ψευδείς ειδήσεις στα social media. 

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ζέρβας απάντησε πως «δεν θα πάμε σε αντιπαλότητες τύπου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σαν να είμαστε κεντρική πολιτική σκηνή, εδώ είμαστε να μιλήσουμε για την πόλη» και τόνισε πως ο κ. Ταχιάος «ανακάλυψε τον δήμο όταν δέχθηκε τηλεφώνημα πριν οκτώ μήνες».

 



Για την καθαριότητα

Ως προς το κομβικό ζήτημα της καθαριότητας ο κ. Ταχιάος επανέλαβε τη θέση του για εμπλοκή ιδιώτη, σημειώνοντας πως «για να πετύχουμε τον στόχο της ανακύκλωσης χρειάζεται σύμπραξη ιδιωτικού τομέα» και η «ανάγκη των επενδύσεων είναι τεράστια».

Στον αντίποδα, ο κ. Ζέρβας επέμεινε στη θέση του να μην εμπλακεί ιδιώτης τονίζοντας πως ο τομέας χρειάζεται καλύτερο τρόπο διαχείρισης, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στους πολίτες και τους εργαζόμενους. Παράλληλα επεσήμανε πως τα ανταποδοτικά τέλη δεν αξιοποιούνται για τα συγκεκριμένα θέματα και επανέλαβε τη δέσμευσή του να τα επιστρέψει στους πολίτες».

Για τον ΟΑΣΘ

Για τον ΟΑΣΘ δεν εμπλέκεται ο δήμος, τόνισε ο κ. Ταχιάος και έκανε λόγο για κακοήθεια της σημερινής διοίκησης, λέγοντας παράλληλα πως μεταδόθηκαν fake news για τις απόψεις του όσον αφορά την κάρτα ανέργων. «Καμία κομματική διοίκηση δεν μπορεί να διοικήσει τον ΟΑΣΘ» πρόσθεσε και έκρινε αναγκαίο να προχωρήσει η σύνθεση των καινούργιων φορέων.

Εκείνο που αγνοεί ο κόσμος είναι ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει καταστατικά, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ζέρβας και δεσμεύτηκε να εκπροσωπεί ο ίδιος τον δήμο στις συνελεύσεις του ΟΑΣΘ. «Ο δήμος όφειλε να επιβλέπει το τι γίνεται στον ΟΑΣΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για ανάγκη συνολικού σχεδιασμού με την έλευση του μετρό με «κορυφαίο ζητούμενο αξιοπρεπείς συγκοινωνίες για την πόλη».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφορικά με το Σκοπιανό ο κ. Ταχιάος ανέφερε πως «δεν μπορώ να βγάλω από το στόμα μου εύκολα την ονομασία» λέγοντας πως μεγάλωσε σε σπίτι Μακεδονομάχων και πως του έχουν προσάψει δηλώσεις και απόψεις που ο ίδιος δεν έχει εκφράσει ποτέ.

Ο κ. Ζέρβας άφησε αιχμές για τις θέσεις του κ. Ταχιάου στο Σκοπιανό, ενώ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών«πολύ κακή, που όντως ψηφίστηκε και όντως είναι διεθνής» και πρότεινε τη διαμόρφωση ενός φορέα που σε συνεργασία με αδελφοποιημένες πόλεις και με ομογενείς «θα γίνει ουσιαστικά ένα lobby για να προστατέψουμε ό,τι είναι μακεδονικό, τη γλώσσα, την ταυτότητα, τα προϊόντα, να φωνάξουμε παντού πως ό,τι είναι μακεδονικό είναι ελληνικό».