Skip to main content

Η πώληση της Hellenic Seaways και το τέλος μιας «ναυμαχίας» στο Αιγαίο

Η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε τη διαδικασία ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού, η οποία αναμένεται να κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα

Τελικώς, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην πώληση του 40% των μετοχών της ακτοπλοικής εταιρίας HSW, που έχει στο χαρτοφυλάκιο της. Για τον σκοπό αυτό ξεκίνησε τη διαδικασία ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού, η οποία αναμένεται να κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και κάπως έτσι θα κλείσει ένας γύρος έντονης διαμάχης αναφορικά με την επόμενη μέρα της εταιρείας.

Κι αυτό γιατί, όπως θυμίζουμε για την περίπτωση ενδιαφέρεται τα μέγιστα ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι, που έχει το 48% της εταιρίας και ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν προχώρησε ακόμα και σε ανοικτή προσφορά για να συγκέντρωσει το 50%+1. Ωστόσο, τότε δεν τα κατάφερε, εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης που πρόβαλε η πλευρά της Πειραιώς. Ολα δείχνουν όμως ότι τώρα, προφανώς, θα το πετύχει.

Το κρίσιμο ερώτημα ωστόσο είναι: Γιατί πουλάει η Πειραιώς τώρα; Σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζεται από την Φρανκφούρτη να ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο της, στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης που επιβάλλεται στους εγχώριους χρηματοπιστωτικούς ομίλους. Κάπως έτσι λοιπόν πάρθηκε απόφαση, προσλήφθηκε ο σύμβουλος πώλησης (Lazard) και ξεκίνησε η όλη διαδικασία.

Το πιθανότερο είναι πως τα αποτελέσματα της θα ανακοινωθούν μέσα στα προσεχή 24ωρα, καθώς το ενδιαφέρον για την περίπτωση είναι δεδομένο και εξαιρετικά συγκεκριμένο. Περισσότερο, δεν γίνεται...