Skip to main content

«Το Τείχος του Βερολίνου» έπεσε συμβολικά και στη Θεσσαλονίκη (vids)

Ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας και η Γερμανίδα πρόξενος, μαζί με μαθητές της Γερμανικής Σχολής, έριξαν το δικό τους τείχος στη Θεσσαλονίκη, σε κλίμα συγκίνησης

της Κικής Τσάνη

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της ελευθερίας και της ισότητας έδωσαν σήμερα μαθητές της Γερμανικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλων σχολείων που διδάσκονται γερμανικά, "ρίχνοντας" το τείχος του Βερολίνου.

Με αφορμή τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους που χώριζε την πόλη του Βερολίνου - αλλά και ολόκληρη τη χώρα - στα δύο, στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε μια μεγάλη γιορτή που στόχο είχε να αποδώσει τιμή στο ιστορικό αυτό γεγονός.

Μαθητές όλων των ηλικιών συμμετείχαν από την Πέμπτη σε εκδηλώσεις που περιλάμβαναν ενημέρωση του κοινού για το project αλλά και την ιστορία του τείχους, το χτίσιμο ενός τείχους που έμοιαζε πολύ με το πραγματικό, το οποίο μάλιστα ζωγράφισαν με γκράφιτι, όπως ακριβώς και το πρωτότυπο. Η αποκορύφωση της διοργάνωσης ήρθε σήμερα, όπου γκρέμισαν το τείχος, στέλνοντας το μήνυμα της ελευθερίας και της ισότητας.

Με το μήνυμα "let the wall down" η γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σίβυλλα Μπέντικ και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έριξαν πρώτοι ένα κομμάτι του τείχους και ευθύς αμέσως μαθητές ανέλαβαν να το "ισοπεδώσουν", την ώρα που πολίτες με δάκρυα στα μάτια παρακολουθούσαν το συμβάν.

Ο κ. Ζέρβας, φορώντας μάλιστα το χαρακτηριστικό μπλουζάκι της διοργάνωσης που έγραφε, "το τείχος έπεσε" αναφέρθηκε στη σημασία του να μην υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους ανθρώπους, ούτε "τείχη της ντροπής".

Όπως σημείωσε η γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σίβυλλα Μπέντικ η 9η Νοεμβρίου είναι ημέρα μνήμης για τη γερμανική ιστορία, ενώ συγκινημένη πρόσθεσε πως η 30ή επέτειος της πτώσης ελπίζει να δώσει μήνυμα ενότητας σε όλους. "Είμαστε ευγνώμονες που η Γερμανία είναι ενωμένη εν ειρήνη, γιατί ήταν ειρηνική επανάσταση η πτώση του Βερολίνου", είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως δεν πρέπει ποτέ να ξαναχτιστούν τέτοια τείχη.

Μιλώντας στη Voria.gr ο διευθυντής της Γερμανικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, Alexander Viering, υπογράμμισε ότι με την υλοποίηση του project οι μαθητές ήταν σε θέση να αφομοιώσουν ευκολότερα το ιστορικό αυτό γεγονός. Από την Πέμπτη ανέλαβαν να ενημερώσουν τον κόσμο που περνούσε από τη Νέα Παραλία για την ιστορία του τείχους του Βερολίνου, το πως διχοτόμησε τη Γερμανία αλλά και πληροφορίες για την πτώση του. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, χτίζοντας την προσομοίωσή του, μπόρεσαν να καταλάβουν τη σημασία της ελευθερίας. "Όσο πιο ψηλά έφτανε το τείχος που έχτιζαν, τόσο πιο φυλακισμένοι ένιωθαν", ανέφερε.

Δείτε φωτογραφίες: