Skip to main content

Το τηλεφώνημα Πούτιν σε Μακρόν και Σολτς για τα ουκρανικά σιτηρά

Η Μόσχα επιθυμεί να συζητήσει τρόπους, ώστε να καταστεί δυνατό για την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

Τηλεφωνική επικοινωνία με αντικείμενο την επισιτιστική κρίση, είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν είπε στους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ότι η Μόσχα επιθυμεί να συζητήσει τρόπους, ώστε να καταστεί δυνατό για την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι σχεδόν το ήμισυ της ουκρανικής παραγωγής σιτηρών παραμένει στις αποθήκες, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μπλοκάρει τις κύριες εξαγωγικές διαδρομές της χώρας μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας, κάνοντας λόγο για «καταστροφή» για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Η G7 εργάζεται ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε σήμερα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι διεθνείς εταίροι της Βρετανίας εργάζονται εντατικά για να βρουν τρόπους, ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αποτραπεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Τζόνσον που μιλάει τακτικά με τον Ζελένσκι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την σπουδαιότητα της διατήρησης της ενότητας της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Ο ίδιος, τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τους εταίρους του στην G7 ασκώντας πιέσεις για ταχεία πρόοδο,” σύμφωνα με ένα γραπτό αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας, σχετικά με την εξαγωγή σιτηρών.

“Οι ηγέτες συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα, αλλά και για την ανάγκη χαλάρωσης από τη Ρωσία του ναυτικού αποκλεισμού, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των πλοίων.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ