Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χτύπημα σε πολιτισμό και οικονομία η ακύρωση των φεστιβάλ

Βαρύ το τίμημα της ακύρωσης των μεγάλων φεστιβάλ πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού

Βαρύ είναι το τίμημα της ακύρωσης τριών μεγάλων φεστιβάλ πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας και της αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην πόλη. Από τη ματαίωση του Φεστιβάλ Επταπυργίου, των Μερκουρείων και του Παρα θιν' αλός καθώς και του «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» πλήττονται κυρίως οι καλλιτέχνες, που βιώνουν ήδη μια δύσκολη περίοδο λόγω του κορωνοϊού, αλλά και οι τοπικές αγορές και τα καταστήματα εστίασης που έπαιρναν ζωή από την έλευση του κόσμου που παρακολουθούσε στο τέλος του καλοκαιριού συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. 

Επετειακό του χρόνου το Φεστιβάλ Επταπυργίου

Η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκονίου, παραδέχεται πως όλοι στο Κέντρο κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ και ο θεσμός αυτός, που ξεκίνησε πέρσι, να έχει συνέχεια. Ωστόσο, όπως είπε, έπρεπε να προχωρήσει στην απόφαση της ακύρωσής της δίνοντας το σωστό σήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κ. Μυκονίου υπογράμμισε ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια οικονομική αποτίμηση της ακύρωσης του φεστιβάλ, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό θα συμμετείχαν 187 καλλιτέχνες. «Τώρα πρέπει να αποτιμηθεί η δουλειά όλων, και να αποζημιωθούν κατάλληλα», σημείωσε επισημαίνοντας ότι ο ρόλος τώρα του οργανισμού είναι να στηρίξει τους καλλιτέχνες, πρώτον, μέσω της αποζημίωσης και, δεύτερον, οργανώνοντας δρώμενα στα οποία θα συμμετέχουν κυρίως καλλιτέχνες και ομάδες της πόλης.
Η κ. Μυκονίου υπογράμμισε πως τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, ώστε να είναι σε συνεννόηση για ό,τι χρειαστεί στο κομμάτι του Πολιτισμού. Η ίδια πάντως σημείωσε ότι του χρόνου το Φεστιβάλ Επταπυργίου θα είναι μεγάλο και επετειακό καθώς θα είναι η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Απώλεια για τον δήμο Νεάπολης-Συκεών η ακύρωση των Μερκουρείων

Στα ζητήματα που προκύπτουν από την ακύρωση των 26ων Μερκουρείων αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Ο ίδιος τόνισε πως ο δήμος θα υποστεί μια απώλεια μερικών χιλιάδων ευρώ καθώς είχε ετοιμαστεί το προωθητικό υλικό, τα εισιτήρια και η υποδομή και είχε ήδη πραγματοποιήσει τα πεισσότερα έξοδα όταν του ανακοινώθηκε πως πρέπει να ματαιώσει το φεστιβάλ. Όπως είπε, η φετινή διοργάνωση συνέπεφτε με το «Έτος Μελίνα Μερκούρη», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης Ελληνίδας, και ο δήμος προετοιμαζόταν ήδη από τον Δεκέμβριο έχοντας ενεργοποιήσει τις αντιδημαρχίες, τους εθελοντές και το ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που θα έχει και στα μαγαζιά του δήμου η ακύρωση αυτή. Ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι οι γύρω επιχειρήσεις επωφελούνταν καθώς κάθε βράδυ θα μαζεύονταν περίπου 2.000 άτομα τα οποία θα ψώνιζαν, θα κάθονταν να φάνε ή να πιουν μια μπύρα. «Υπήρχαν μαγαζιά που περίμεναν αυτές τις ημέρες», τόνισε εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της ακύρωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην τοπική αγορά ειδικά αυτή την περίοδο που ο κορωνοϊός έχει πλήξει την οικονομία.

Συνάντηση με καλλιτέχνες για εξεύρεση λύσης

Τη δυσαρέσκεια του για την ακύρωση του «Παρα θιν' αλός», του φεστιβάλ τέχνης που διοργανώνει ο δήμος Καλαμαριάς τα τελευταία 30 χρόνια εξέφρασε με τη σειρά του και ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Θάνος Γιαννάκος. Στην περίπτωση του δήμου Καλαμαριάς, ο κ. Γιαννάκος είπε πως η ακύρωση δεν θα έχει κάποια οικονομική επίπτωση στον δήμο, αλλά στους καλλιτέχνες. «Θέλαμε ειδικά αυτή την περίοδο να βοηθήσουμε τους καλλιτέχνες και ειδικά τους μικρότερης εμβέλειας που ζουν στην Καλαμαριά και τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως οι συνθήκες επέβαλαν την ακύρωση του σημαντικού αυτού για την περιοχή θεσμού. «Προτεραιότητά μας είναι οι καλλιτέχνες της Καλαμαριάς και ευρύτερα της πόλης. Για αυτό σκοπεύω να οργανώσω συνάντηση μαζί τους, με τους ανθρώπους του πολιτισμού του δήμου και της κοινωνίας προκειμένου να συζητήσουμε ιδέες και προτάσεις για μελλοντικές εκδηλώσεις», τόνισε, προσθέτοντας πως εξετάζει ήδη την προβολή εκδηλώσεων μέσω διαδικτύου ως ένα κάποιο αντίβαρο για τις εκδηλώσεις που χάθηκαν. 

Θερινό σινεμά... τον χειμώνα 

Την ακύρωση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» που θα ξεκινούσε σήμερα και θα διαρκούσε μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε χθες με τη σειρά του και ο δήμος Παύλου Μελά.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος στα θέματα Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα τόνισε πως η απόφαση αυτή πάρθηκε με μεγάλη δυσκολία καθώς επί δύο μήνες ο δήμος προετοίμαζε τις εκδηλώσεις για τις 29 ημέρες του θεσμού. Όπως είπε το πλήγμα θα είναι βαρύ για τους καλλιτέχνες, κάποιοι εκ των οποίων είχαν κλείσει ήδη τα εισιτήρια τους για να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλη ζημία. Η ίδια διευκρίνισε πως η δημοτική αρχή δεν θα πληγεί καθώς σε όλα τα συμφωνητικά που είχε υπογράψει, υπήρχε δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση ακύρωσης λόγω του κορωνοϊού.

Επιπτώσεις αναμένεται να δουν στον τζίρο τους και τα καταστήματα εστίασης της περιοχής καθώς όπως σημειώνει η κ. Καρακούτα, οι εκδηλώσεις πολλές από τις οποίες ήταν συναυλίες θα δημιουργούσαν κίνηση σε διάφορες επιχειρήσεις: από το κυλικείο του θεάτρου μέχρι τα εστιατόρια. «Όλα είναι αλυσίδα», είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπήρξαν παράπονα από τους δημότες καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να ακυρωθεί η σειρά αυτή των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η ίδια σημείωσε ωστόσο πως ο δήμος επεξεργάζεται με σκοπό την ψυχαγωγία των δημοτών που διανύουν μια δύσκολη περίοδο να λειτουργήσει ένα χειμερινό σινεμά, που αντιγράφοντας τη λειτουργία του θερινού, θα είναι δωρεάν για τους δημότες στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».