Skip to main content

Το τοπίο της ευρωπαϊκής εταιρικής κερδοφορίας για το 2011

Πόσο δυναμική μπορεί να παραμείνει η αύξηση κερδών των επιχειρήσεων τη στιγμή που πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για διπλή ύφεση στις ΗΠΑ, για σταθερή ανάπτυξη στην Ευρώπη και για χαμηλή ταχύτητα στην κινεζι
Ανάλυση από την Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Πόσο δυναμική μπορεί να παραμείνει η αύξηση κερδών των επιχειρήσεων τη στιγμή που πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για διπλή ύφεση στις ΗΠΑ, για σταθερή ανάπτυξη στην Ευρώπη και για χαμηλή ταχύτητα στην κινεζική οικονομία; Σύμφωνα με αναλυτές και δημοσκοπήσεις διεθνών πρακτορείων οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένεται να δεχθούν για μία ακόμα χρονιά πιέσεις το 2011.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, που έχει συγκεντρώσει το Reuters, οι επιχειρήσεις του δείκτη MSCI Europe αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση των κερδών τους κατά 18,4% το 2011, ύστερα από άνοδο μεγαλύτερη του 33% φέτος.

Πρόκειται μάλιστα για αισιόδοξες προβλέψεις καθώς έγινα πριν ανακοινωθούν τα απογοητευτικά στοιχεία για την κατανάλωση στις ΗΠΑ. Επιπλέον, ακόμα δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς υπολογισμοί για το μέγεθος των επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας. Πιο ευάλωτος από μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται ο κλάδος του λιανεμπορίου.

Ως εκ τούτου δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, που εκτιμούν ότι θα υπάρξει προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ευρωπαϊκή εταιρική κερδοφορία. Το πιο εφιαλτικό σενάριο είναι αυτό που μιλάει για συρρίκνωση των κερδών και όχι μικρή αύξηση σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι για νέα επερχόμενη ύφεση.

Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι υπάρχει πραγματικά λόγος ανησυχίας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκαν στο 2,4% το δεύτερο τρίμηνο από 3,7% το πρώτο, ενώ η Ευρωζώνη μπορεί να παρουσιάζει καλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων επιδόσεις, εξακολουθεί, ωστόσο, να αναπτύσσεται με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς.

Η χαμηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα πιο σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη αποδυναμωμένη αγορά εργασίας ενώ και οι ευρωπαϊκές μετοχές θα χάσουν από την ανακοίνωση εξασθενημένων ισολογισμών. Από την άλλη υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας, που θα μπορούσε να προσφέρει στήριγμα στις ευρωπαϊκές μετοχές.  Δεν είναι άλλος από την ιδιαίτερα ελκυστική αποτίμησή τους. Βάσει της αναλογίας τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη παραμένουν πιο φθηνές από τις αμερικανικές μετοχές.

Παρ’ όλα αυτά το μέλλον της ευρωπαϊκής κερδοφορίας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τελείως αβέβαιο καθώς ακόμα η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα ενώ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα μηνύματα που έρχονται είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξα.