Skip to main content

Οι υπόγειες κινήσεις της Τουρκίας μετά το... χουνέρι Δένδια στην Άγκυρα

Οι πληροφορίες που έρχονται από απέναντι αναφέρουν ότι διακριτικά αλλά επίμονα, η Τουρκία «δουλεύει» υπογείως διάφορα projects.

Η Τουρκία εξακολουθεί, έστω και προσωρινά, να κρατά χαμηλούς τους διπλωματικούς τόνους στην Ευρώπη, παρά την διπλωματική ήττα που υπέστη μέσα στην Άγκυρα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι ακόμα και μετά από αυτή τη συνάντηση αλλά κυρίως μετά τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής (25/26 Μαρτίου), δεν έχει λόγους, προς το παρόν, να προκαλεί ένταση. Αντιθέτως, θα έλεγε κανείς ότι από τη στιγμή που πήρε τα περισσότερα απ' όσα ζήτησε τότε, σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό στη βάση της υπόσχεσης – προσδοκίας ότι «τα νερά στο Αιγαίο θα παραμείνουν ήρεμα», για ένα διάστημα τουλάχιστον, δεν θα ανεβάσει τους τόνους. Γι' αυτό και δείχνει αυτή τη... στωικότητα. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Για πόσο καιρό όμως;

Οι πληροφορίες που έρχονται από απέναντι αναφέρουν ότι διακριτικά αλλά επίμονα, η Τουρκία "δουλεύει" υπογείως διάφορα projects. Για παράδειγμα, ολοκληρώνει την προεργασία για την κατασκευή μιας νέας ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου και συγκεκριμένα δίπλα στην Αμμόχωστο. Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Λευκωσία κάνουν λόγο για βάση ανεφοδιασμού του τουρκικού στόλου. Πρόκειται για μια κίνηση ενδεικτική επιθετικών προθέσεων, αν μη τι άλλο.

Γι' αυτό και η Αθήνα δεν δείχνει να πείθεται και ...προετοιμάζεται σε όλα τα μέτωπα, μεταξύ των οποίων κι αυτό της σύσφιξης των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο. Προ ημερών, το Ριάντ διέψευσε την πληροφορία ότι πρόκειται να αγοράσει drones από την Τουρκία, όπως διαρρέονταν από την Άγκυρα και επιπλέον έστειλε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην Σούδα της Κρήτης. Βρέθηκε εκεί μαζί με έξι σαουδαραβικά F-15C, που θα παραμείνουν στην βάση, για ένα διάστημα, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης με ελληνικά F-16. Τώρα ετοιμάζονται να πάνε εκεί Δένδιας και Παναγιωτόπουλος. Το συμπέρασμα; Οι σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο γίνονται ακόμα πιο στενές, όπως επιβεβαιώνει και η συνάντηση που είχε νωρίτερα, σήμερα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο...