Skip to main content

Γυρίζει σελίδα με την πεζοδρόμησή της η Αγίου Μηνά - Γιορτή το Σάββατο

Η μετατροπή της οδού σε πεζόδρομο αποφασίστηκε από τον δήμο όταν αποκαλύφθηκαν, κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης, οι ράγες του τραμ

Ένας από τους ιστορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, η οδός Αγίου Μηνά, μετά την ανάπλασή της, μετατρέπεται από το Σάββατο σε πεζόδρομο.

Η μετατροπή της οδού σε πεζόδρομο αποφασίστηκε από τη διοίκηση του δήμου όταν αποκαλύφθηκαν, κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης, οι ράγες του τραμ που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη έως το 1957. Με την αποκάλυψη των γραμμών του τραμ η αρχική μελέτη τροποποιήθηκε, σε συνεργασία με την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων.  

Οι εργασίες στην οδό Αγίου Μηνά – από Ι. Δραγούμη έως Βενιζέλου – όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος του Εβραϊκού Μουσείου πραγματοποιήθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Το έργο υλοποιήθηκε από το ΚΕΠΑ μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες και κόστισε περίπου 150.000 ευρώ.



Σήμερα στην περιοχή, τόσο στην Αγ. Μηνά όσο και στην Βασ. Ηρακλείου βρέθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών Κωνσταντίνος Μπελιμπασάκης και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΠΑ Σπύρος Σκοτίδας.



«Αυτός ο δρόμος έχει μια ιστορική σημασία, το τραμ», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, περιγράφοντας ένα περιστατικό με τους φίλους του, τη δεκαετία του ΄50 όταν το τραμ ερχόταν από Τσιμισκή, στην Αγ. Μηνά. «Βάζαμε τα καπάκια από τις γκαζόζες για να τα ισοπεδώσει το τραμ και αυτά έκαναν ένα μεγάλο θόρυβο, σαν πυροβολισμούς. Αυτά είναι ιστορία», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

«Με τα ευρήματα που είχαν να κάνουν με το κυβολιθικό οδόστρωμα και τις γραμμές του τραμ αποφασίσαμε να τροποποιήσουμε το αρχικό σχέδιο και να ενταχθούν αρμονικά στην περιοχή. Επομένως με τα ιστορικά κτήρια θα δημιουργήσουν στην περιοχή μια νέα κατάσταση στην ροή του χρόνου», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς.

Όπως ανέφερε, η διοίκηση έχει κάνει ήδη ενέργειες για να προχωρήσει μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και του δήμου για την ανάπλαση της Στοάς του Αγ. Μηνά. «Το πρώτο βήμα έχει γίνει, καθώς έχουν παραχωρηθεί το ακίνητο από τον ΟΣΚ στο υπουργείο και μένει η δεύτερη φάση για να γίνει η συνολικότερη αξιοποίησή της», τόνισε.

Το Σάββατο στις 12:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του πεζόδρομου, με μια ανοιχτή γιορτή δρόμου με τίτλο «Περπατώντας την Αγίου Μηνά». Τα επίσημα εγκαίνια του πεζόδρομου συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της γιορτής δρόμου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις ανά μισή ώρα στη σχετική έκθεση του ΜΙΕΤ και στο Εβραϊκό Μουσείο, ενώ θα συμμετάσχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση του ΜΙΕΤ ξεναγήθηκε ο δήμαρχος από τον Γιάννη Επαμεινώνδα, Διευθυντή Πολιτιστικού Κέντρου ΜΙΕΤ.